Skadeförebyggande och vila för löpare!

Vaknade idag och kände mig piggare än vad jag gjort på länge. Jag ska förklara hur det ligger till. De senaste veckorna har jag haft en hög mängdträning med löpning av varierande slag. Inte mycket tempo och snabba pass förutom de två tävlingar jag gjort (Pajala marknadsjogg 12 km)

och Överkalix marknadslöp 10 km,

 

men jag har lett ett träningsläger och den veckan fick jag ihop ca 9 mil löpning totalt, vilket är mycket för att vara jag!

IMG_9416

Det viktiga är att variera sina pass, smyga in vila och återhämtning och att stärka upp sina svagheter och detta har jag blivit mycket bättre med sedan jag fick min överbelastning i våras. Det är väldigt bra att låta någon med kunskap titta på dig när du springer, ge dig feedback och konstruktiv kritik i syfte att reglera det som är invanda mönster som du lagt dig till med under din löpartid och saker du kanske inte är medveten om att du gör.  Vi har alla olika rörelsemönster men hur du sätter ner foten kan vara direkt avgörande till huruvida du drabbas av överbelastningar just för att foten är det sista stället som tar emot stöten från underlaget. Själva orsaken till snedbelastning kommer nästan i de flesta fall någon annanstans ifrån tex höft, bäcken, bål, som är drabbade områden hos löpare, liksom även knäproblematik är. Jag själv är sned av naturen så jag får jobba ännu hårdare för att inte den ena sidan skall få ta emot alla stötar. De flesta har en svagare och en starkare sida.

knaproblem

Många löpare får ont ovanför knät och det varierar mellan utsida och insida. Det man generellt kan säga är att utsida kan vara ”löparknä tendens” och det kan bli bättre bara genom att man stretchar ut det senstråk som orsakar känningen. Är man stram där kan det bli så att man korrigerar genom att överbelasta andra muskler och partier på kroppen och fortsätter träna med lite smärta/känning obalans i veckor och det gör det bara värre.

Det är svårt att stretcha ut stråket men ge inte upp.

Genom att lägga in skadeförebyggande träning i din löparvardag kan du bekämpa de skador som är vanliga.

942541_10151380625957132_2963996_n

När jag började springa var jag dålig på styrketräna men jag har däremot haft stor nytta av min tidigare styrketräning då jag under några år ägnade mig åt gymträning flera dagar i veckan. Trots att jag idag inte alls styrketränar överkropp mer än då och då med egen kropp så känner jag mig stark i axlar och armar. Sedan jag började utöva bålträning regelbundet känner jag mig tryggare i min egen kropp och genom att lägga in benträning med några enkla övningar både utomhus och inomhus så ger jag benen och foten mer att landa på och jag som löpare kan känna mig tryggare med vetskapen att jag gör vad jag kan för att främja min kropp.

JONNA2

Att vila är A och O och det är nog det som vi löpare har allra svårast för när vi kommit till en punkt då vi märker att resultatkurvan pekar uppåt och vi tagit oss över tröskeln. Man brukar säga att en löpare är aldrig så bräcklig och hotad för skador som när han eller hon är på topp. Så om du gör ditt livs bästa tävling så kan det vara väl värt att vila en dag extra innan du kör igång igen. Våga vila, våga variera träningen, våga lyssna på andra .

 

Lycka till!

Kram från mig!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s