Så viktig är uppladdningen inför ett lopp, avgörande!

william

Jag där jag trivs som bäst. Bland träden, med utsikt över vackra Överkalix, på platsen där Vinden mot kindens löparläger äger rum. 

Det här med löpning är verkligen en hel vetenskap och inte endast röra benen framåt som många säkert tror. Det är så många aspekter som skall stämma för att få till ett bra lopp och när man väl får det då bara flyter steget, andningen och kroppen känns stark och hel .Jag har haft många såna lopp under min korta karriär =),  när jag sprungit, hittat flytet och slagit mitt egna personbästa. Givetvis är det stort när man gör det. Om man går in i ett lopp helt utan krav och kör sitt race så brukar det oftast sluta med ett stort leende, i allafall för mig.

Jag tror aldrig att jag ska vinna, jag tar aldrig mig själv för given, jag gläds alltid med motståndarna och tycker alltid att de är bättre än jag. Ja även jag kan ha en vacklande självkänsla ibland.

Det sliter att delta i lopp, om de ligger tätt, men det är väldigt roligt. Jag har en period med tre lopp nu inom ramen av en 2 veckors period och därför fick jag aldrig riktig till det igår på Hamnmilen, Luleås motionslopp på en vacker bana mestadels med vatten runt omkring. Jag hade grunnat lite innan om jag skulle vara med eller ej, men eftersom att vi hade Vinden mot kinden-Run 4 fun som löpargrupp med kvällen till ära så tänkte jag att jag kunde springa jag också.

Helgens terränglopp gav träningsvärk i höft

som inte riktigt släppt och jag kände i början av veckan på ett träningspass, att jag inte riktigt hade farten i mig, något som skulle visa sig igår kväll om jag jämför med de andra lopp jag gjort i år då jag legat milen under 40 till och med på mina halvmarathonlopp.

När jag komer till starten kör vi uppvärmning med Vinden mot kinden-Run 4 fun och det är mycket folk på plats. Frågor som ska du vinna ikväll Johanna kommer, det gör alltid det och då förklarar jag sakligt att mitt fokus ligger på andra lopp och andra distanser.

När starten går visste jag om att Lina Nyman, min nya klubbkompis, ultralöpare med ett 10 km lopp från Stockholm Ultra i bagaget kan vara är både snabb och uthållig och att hon hade som mål sub40, vilket inte jag hade idag. Jag startade i allafall i ett tempo som kändes okej och tog ledning direkt. Såg inte till någon konkurrent men hörde Lina närma sig efter ca 3 km då hon drog förbi mig. Oj då, här går det undan tänkte jag och insåg att det skulle behövas en kraftansträngning av mig.  Jag höll bakom henne, tänkte att jag hade andningen och benen under kontroll och efter en backe kunde jag ta tillbaka ledningen som jag höll hela loppet.

Förta 5 km kändes riktigt bra och jag passerade nog 5 km på dryga 19.20 men men vätskelangning dröjde och jag tappade luften någonstans halvvägs kändes det som.

 Jag hann tänka att var är nu Bengt, nu behöver jag dig här så jag får dricka också, men han hade haft svårt att ta sig fram för det var mycket människor ute.

vätska

Min uppladdning inför detta lopp var inte alls optimal och det är som jag skrev i början att ska man ha till en riktigt bra känsla under ett lopp är uppladdning A och O.  Jag får skylla mig själv på många punkter. Eftersom att jag inte alls hade några tävlingskrav idag hade jag slarvat med detta då mitt möte igår drog ut på tiden och jag fick i mig lunchen först kl 15. Då var jag i princip redo att tuppa av kändes det som och blodsockret var lågt om man säger så.

 

Vid 6 km började jag irritera mig på sporttopen som sög sig fast i magen för att jag var blöt och den snävde åt. Det började födas ett litet sting av illamående som skulle ta vid ordentligt vid 8,5 km. I sista backen trodde jag att jag skulle behöva kräkas för det tröck och irriterade i halsgropen.  Jag tänkte att det bara var att bita ihop och vände mig inte ens om för att se vart jag hade Lina, som jag visste var stark, för det hade jag sett i inledningen i hennes löpning.

 

400 meter kvar och jag kände att jag kanske skulle lyckas komma först i mål, vilket jag också gjorde även om bansträckningen var ny för mig. Har bara sprungit detta lopp två gånger förr och nu hade de lagt till en extrasväng som innebar en liten stigning och det behövs inte så mycket när man är trött. Lina närmade sig mer och mer och därmed också sagt att jag tappade.

vinner1

Men jag kom först och det var en tung känsla efter målgång. Jag brukar normalt ha mycket krafter kvar men nu var inte kroppen riktigt med mig. Dock är jag glad att jag kunnat få in dessa lopp jag hade senaste veckorna och att kroppen i övrigt rent skademässigt känns toppen. Det bådar gott och kommer ge gott i slutändan.

vinnr

Nu börjar nertrappning inför Stockholm halvmarathon den 14 september då jag åker ner och ska få träffa Klas Östbye från Göteborg och klubben Solvikingarna, igen. Klas ska också springa Stockholm halvmarathon så vi ska verkligen försöka göra ett bra lopp båda två. Efter detta avslutar jag med Lidingöloppet 30 km.

Efter min målgång blev det att glädjas med alla Vinden mot kinden-Run 4 fun deltagare som sprang med oss. Att ha en egen löpargrupp och ta del av utvecklingen och glädjen är otrolig och jag känner verkligen att jag är på rätt plats. Med vinden mot kinden.

grupen

Anna, Carola och Camilla sprang otroligt med Vinden mot kinden-Run 4 fun.

 

Tack till alla er som läser min blogg och följer mig i min löpning mot nya mål och nya personbästan. Det är över 11000, helt galet, som läst sedan jag gjorde om min hemsida och startade min egna blogg, i vår men många av er lämnar inga avtryck vilket jag skulle önska. Det sporrar så klart mig med kommentarer. För en tid sedan skrev jag ett inlägg om att motionärer tränar mer än elitidrottare

som någon läsare rankat som ett dåligt inlägg. Självklart har man rätt att tycka som man vill men för mig som bloggare, inspiratör och människa är det toppen att få feedback om något inte är bra. Det värmer i själen dock att se att jag fått över 300 gillare på Facebook och det ger mig inspiration. Vi kan alla inspirera. Varandra. Löpning förenar. Fortsätt gilla min sida.

 

 

ADIOS

2 reaktioner på ”Så viktig är uppladdningen inför ett lopp, avgörande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s