Naturen är bra mot stress och träning i naturen ger så mycket till mig.

Titta ut genom ditt fönster och analysera det du ser. Kanske är det en enkel matematik i form av en grådassig husfasad och höga tak så långt ögat kan nå. Vad detta väcker för känslor är inte speciellt svårt att lista ut och storstaden i all ära, men inte är det särskilt avstressande i allafall.

Ser du himlen och kan ta del av de många nyanser den kan visa sig i? Ser du vatten, gröna grenar eller buskar?

byy

Naturen har stor inverkan på vår hälsa dessutom, minskar den stress och lockar fram det bästa ur oss. Sjukskrivningarna ökar idag på grund av psykisk ohälsa, där stress är en stor indikator.  Morgonlöpning runt vattnet är bästa starten. I går 11 km på Ormbeget med intervallökningar. Jag började med 1000 meter intervall och efter 500 m joggvila körde jag 900 meter, 800 meter, 700 meter och slutligen 500 meter.  Jag försökte hitta ett bra halvmaralunk och låg mestadels på runt 4 min per km, även om jag ibland springer för fort och ibland slappnar av och tappar fart. Min önskefart inför kommande halvmara är runt 4.10 min per km, vilket blir tufft men jag ska kämpa!

I morse körde jag 7 km distans runt sjön och avslutade med lite löpskola och 4 övningar jag körde två set. Det är höst i luften idag och solen blänker fint mot vattnet.

skog

Naturen har en enorm inverkan på mig och jag tror inte jag skulle vara samma Johanna om det inte vore för det gröna frodiga, gnistrande turkosa, svagt gula för att sedan bli det knalligt Terrakotta och sedan bli så där naket och grått för att plötsligt bli vitt och dunigt som sockervadd. Alla färger, nyanser, precis som jag vill ha det.

 

Årstiderna vi har i Sverige ska vi vara stolta över och med rätt kläder på kroppen behöver vi heller aldrig vara oroliga att de årstider vi tar oss genom kommer svika oss.

 

 

Jag springer gärna med shorts även om höstens vindar sliter och river i mig för jag fryser sällan om benen men om jag vill ha på mig sköna tights för benen väljer jag gärna 2XU eftersom de för mig är som ett fodral jag inte gärna vill ta av mig, varken under rundan eller efter. Jag springer både med de längre och de kortare tightsen av samma märke .

 smoothie3

I perioder i mitt liv när jag haft långa arbetsdagar har jag sprungit till jobbet och det varit möjligt. Jag minns allra est tiden jag bodde i Stockholm och hade ca 35 min löparväg till jobbet. Det var den bästa stunden på dagen att kunna springa längs efter vattnet mot Gärdet och Östermalm. Självklart undvek jag den kortare vägen med mest människor, ge mig en anledning varför jag skulle valt den?

 

Med ryggsäck funkar det super att springa till jobbet, något jag också gjorde hela vintern fast jag endast hade 3 km till jobbet. Men med många bäckar små, blir det lätt och rätt en stor å.

 

Viktigt är självklart att man väljer en ryggsäck som inte skumpar omkring på ryggen utan sitter bra runt bröstkorg, axlar och midja.

 

Med en bra ryggsäck funkar löningen i timmar och när jag sprang Axa fjällmarathon förra året körde jag med en liknande denna på bilden.

rygga

När man väl fått upp känslan för att tillbringa mycket tid i vår natur så vill man göra det bästa av situationen. Slippa frysa, bli  eller för svettig, vilket man lätt blir av bomullkläder och jag är allergisk av bomull när jag tränar, samt slippa bli så där äckligt varm eftersom vissa kläder inte är gjorda för att ha på sig när man utövar någon form av fysisk aktivitet utomhus, därmed inte sagt att naturen är en aktiv plats. Det kan precis lika väl vara en passivplats där man bara är.

83348-img_2588

Så titta ut genom ditt fönster och analysera det du ser.

Jag ser vatten, gröna träd och böljande grenar.

 

ADIOS

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Naturen är bra mot stress och träning i naturen ger så mycket till mig.

  1. Apropå ryggsäck såg jag en rätt skojig annons i en löpartidning för ett tag sedan. Det ska tydligen ha kommit ut en ryggsäck särskilt utvecklas för löpare i och med att den är tvådelad så att den övre delen följer bröstryggen och den nedre ländryggen. Grym idé!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s