Järnbrist, en vanlig åkomma hos löpare.

Jag är stolt över att vara kvinna och jag trivs med vetskapen att jag, om jag vill och orkar, kan dra på mig höga klackar, sätta på läppstiftet på pussvänliga läppar, påta dit örhängen och smycken och dra på festblåsan och bli så där farligt vacker =) Var jag könsdiskriminerande nu?

h_ga_klackar

Det finns fördelar med att vara kvinna för det mesta även om det inte är lika accepterat att vara en kvinna som inte bär makeup eller smycken. Personligen tycker jag att jag är vacker utan spackel, även om lite rouge på kinderna får ett piggare intryck och känsla för mig..hos mig själv.

Rött är kärlekens färg, blodets färg, färgen som mitt klubblinne innehåller och färgen på de läppar som kanske kysser bäst?

 

Redan i barnsben föds stämpeln POJKFLICKA, om en flicka som kanske inte gillar rosa,  inte går i yviga kjolar om hon får välja själv och tycker om att leka med Barbie om bilar finns. Vi är bara olika och det är underbart tycker jag. Män har det lättare även om de män som är mer kvinnliga oftast får höra att de är bögar eller har kvinnliga drag

så även här är tillvaron aningen fördomsfull, don´t you think?

 

Kvinnor har inte samma genetiska förutsättningar att bygga muskler, syresätta sin kropp och lyfta tungt och det är bara så det är. Kvinnor har lättare att drabbas av åkommor som järnbrist på grund av att de menstruerar en gång i månaden till de slipper göra det längre. Här har män fördel, för de har inte lika stor risk att drabbas. Eller?

 

Löpning är bra, ja löpning är bra, men visste du att risken för att drabbas av järnnbrist är större hos löpare generellt? Varför?

Jo, när man springer slår man sönder de röda blodkropparna. När depåerna går ner och HB (hemoglobinvärde) sjunker under 120 börjar det vara riskzon.  Helst ska det vara närmare 130 för en kvinna och över 140 för en man.

Symtom kan vara trötthet, yrsel, att inte prestera som man är van, för att man helt enkelt inte syresätter sig lika bra. Det är nämligen de röda blodkropparna som syresätter oss.

 

Genom ett stick i fingret kan detta upptäckas, vilket man många gånger inte vet om förrän det är för sent. Trygghetskänslorna kopplas många gånger ihop med förkylningar trots att löparen i fråga känner sig tröttare än vanligt och får mjölksyra lättare.

Jag är en av många som drabbas och fösta gången var 2009 då jag inledde min löparbana och konditionsträningsliv och började träna mer än jag gjort. Har aldrig haft problem förr men detta var första gången och när det var som mest orkade jag bara med jobbet och träningen och inget mer än att nöta soffa varje kväll tills jag somnade.

Med järntabletter och mer Blodpudding fick jag tillbaka järnvärdet i form av att depåerna steg från 4-17.  Gränsen går vid 8 så ni förstår att jag hade väldigt låga depåer. Man kan ha normalt hb men låga depåer eftersom att kroppen tar från depåerna först och spar på HBet.

 

Mitt järnvärde blev stabilt men kom tillbaka en sommar efter en Thailandsresa då jag ätit väldigt lite järn. Eftersom jag äter mycket vegetariskt får jag tänka mig för mer och tillgodogöra mig järn på andra sätt, för det går men det krävs en del pussel.Återigen stabiliserades värdena och sedan dess har de legat bra och så sent som i våras på nästan 140 med depåer på över 20.

 

Som löpare märker du direkt om något i kroppen är galet och denna sommar har jag inte riktigt fått till tiderna som jag velat.  Har presterat bra men inte haft en bra känsla kanske jag ska skriva istället. Har senaste loppen känt mig mer andfådd och fått mjölksyra i musklerna snabbare. Efter Dundret Extreme 21  på järnvärden trodde jag inte men idag gick jag alltså till vårdcentralen för att kolla upp det och mycket riktigt. Mitt HB  har gått ner från 140 till 17 . Det är mycket på kort tid och därför har troligen även depåerna gått ner.

Förklaringen till mina magbesvär, sura uppstötningar, trötthet, torrhetskänsla i ögonen, svårt att koncentrera mig och svårt att springa fort har alltså kommit. Vid närmare eftertanke borde jag gått och kollat upp detta tidigare eftersom jag har flera lopp jag sett fram emot för och tränar strukturerat inför. Men som någon sade, det är lätt att vara efterklok.

 

Hur kan järnbrist förebyggas?

Jo genom att regelbundet kolla upp sina värden, äta järnrik mat, gärna Blodpudding, lever, havregryn, viltkött, spenat, dricka Blutsaft och mycket grönsaker och framförallt rött kött, som är en av de rikaste järnmaträtterna. Fördel är också att tillföra C vitamin när man äter något som innehåller järn.

hämta

 

hämta (2)

 

Mina järnvärden har inte hunnit bli så låga så jag kommer kunna genomföra loppet på Lördag troligen med gott resultat ändå, men det blir nog aldrig frågan om att få den här Runners high känslan av att bara flyga fram som jag så gärna velat ha.. fast man vet aldrig.. Jag är målinriktad och ska verkligen göra mitt allra yttersta för att springa så bra jag kan för dagen, för stunden och för Vinden mot kinden.

 

ADIOS

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Järnbrist, en vanlig åkomma hos löpare.

  1. Intressant inlägg! Jag började själv springa förra våren och drabbades i höstas av problem med lungorna.. som visade sig (antagligen) bero på järnbrist. Hb var ok, men järndepåerna låga så jag åt järntabletter några månader. Sedan har tyvärr vårdcentralen varit dåliga på att följa upp så är osäker på om jag borde fortsätta eller inte.

    • Tack! Det är vårdcentralen nackdel! Dom ger inte den hjälp man behöver! Kanske behövs mer kunskap om hur det fungerar med balansen må. Inte endast skriva ut järn tabletter! Bra att du själv er att få komma varje månad för en blod status! Anemi och tungt att andas hänger samman!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s