Vårda ditt hjärta, för det ska jag göra!

Ett hjärta är ett symbol för kärleken i allra högsta grad. Det röda pumpande hjärtat som får människor att förflytta berg, få oanade krafter de trodde de saknade, ger en känsla av välbefinnande och harmoni när det slår lugnt och stilla och får andning, blodtryck och krämpor att försvinna..

Ett hjärta står för styrka hos oss individer och vittnar på de påfrestningar vi utsätts för. Hur vi flyr, fäktar med armarna och kämpar in i det sista. Ett hjärta står för romantik en solig sommardag med kyssar och smek och fotavtryck i sanden. Ett hjärta står för välvilja och ”kämparanda” hos människor .. men ett hjärta för mig, symboliserar också döden och vetskapen om att ingenting varar för alltid. Ett krossat hjärta gör ont, så ont att det känns som om någon håller på att slita hjärtat ut kroppen. Det vet vi alla som upplevt det och fått ta del av hur det ALDRIG, ALDRIG lämnar en oberörd förbi. När hjärtat slår lugnt och stilla fylls hela vår existens med ett lugn.

Detta lugnet får jag bland annat av träning, sömn, vila, rätt sällskap som gör att de bästa ur mig blommar ut. De andra blommorna har jag valt bort och slutat plantera. Jag tror att med åren blir vi mer noga med vilka vi omger oss av. När vi är ungdomar är det mer viktigt att ha så många vänner som möjligt omkring sig, men ärligt: Hur många av dessa kommer finnas för dig när det blåser? Hellre några riktiga vänner än tusen falska.

Är det någon kroppsdel som jag fruktar så är det faktiskt hjärtat, hur än vackert det kan framstå på bilder och hur än ofta avtecknat det är hos unga småflickor som välvilligt färgar in det i rött och är livrädda för att konturerna skall hamna utanför.. Ett hjärta kan splittra familjer när det plötsligt en dag slutar slå och inte längre tickar på, dag ut och dag in, som det alltid gjort. Här kommer symbolen av styrka och mod in. Vilket som skall väga tyngst i ett ögonblick när det handlar om sekunder. När hjärtat inte orkar mer.

Vi måste ta hand om vårt hjärta och vårda det väl. Likt alla andra muskler i kroppen måste vi lära vårt hjärta att bli starkt och uthålligt och även lära det att klara av de påfrestningar vi utsätts för när den negativa stressen kommer in i bilden. Hur många gånger har vi inte känt att hjärtat hoppat till i bröstet på oss, eller fått ta del av hur det rusat fram i bröstet på oss likt en kulspruta. Hur vi sakta och lite frågande satt handen mot bröstet och undrar om det är något fel på oss och om vi håller på dö.. Hur vi blivit mer och mer uppmärksamma på vår kropp och de signaler vårt autonoma och parasympatiska nervsystem ger till oss. Hur det gasar och hur det bromsar och hur vi ibland har svårt att hinna med i svängarna. Vissa av oss mer eller mindre än andra.

Stress, infektioner, alkohol (dagen efter) att bli kall och frysa, samt oförutsedda händelser av negativ karaktär utlöser mitt extraslag ännu mer  som jag vant mig med och som jag troligen alltid kommer leva med. Flera undersökningar har visat att det inte är något fel på hjärtat och jag har gjort både EGK, arbetsekg och ultraljud och ibland har jag så mycket som 1500 extraslag om dygnet vilket är mer än vanligt. Mitt hjärta rusar aldrig utan det bara hoppar över eller slår dubbelt så det blir som ett uppehåll.

Varför jag skriver detta är för att visa på att det alltid är bättre att kolla upp det man är orolig för och för att veta att det inte är något att oroa sig över, vilket det oftast inte är. Jag påmindes också under helgen över vad jag inte ska göra med detta extraslag eftersom det blir tusen gånger värre då, nämligen dricka alkohol i större mängder än tre glas vin och att blanda olika sorter.

Nu vet ni säkert vad jag gjorde i helgen och jag var på fest, den mest fantastiska festen på länge med nyfunna vänner och god mat med den bästa värden men ibland bara släpper jag lite väl mycket på kontrollen och i LÖRDAGS var en sådan dag som medförde att söndagen blev dagen jag helst glömmer.

Eller så gör jag så här. Jag tar en lärdom.

festen1

Kul kväll men way to much to drink!

Mitt hjärta är mitt och det är en del av mig. Det bär mig framåt och det är jag tacksam för. Det syresätter mig när jag tränar och det ger mig möjligheten, privilegiet och passionen att kunna ägna mig åt löpning. Hur kan jag vara så dum så jag inte alltid tar hand om mitt hjärta?

Träna aldrig med infektion i kroppen. Träna aldrig dagen efter du druckit alkohol och träna aldrig med alkohol i kroppen.

Men det finns människor därute som inte ger hjärtat rättvisa genom att gång på gång utsätta det för belastning genom att bedriva hård träning med infektion i kroppen. Att hjärtat hoppar till ibland det kan vi aldrig påverka, men vi kan hjälpa hjärtat att kunna fortsätta syresätta oss på bästa sätt genom att inte utsätta oss för saker som kan medföra allvarliga komplikationer. Till alla er som av någon anledning upplevt liknande saker vill jag bara säga: Gå och kolla upp det för säkerhetsskull. Hjärtat skall man aldrig ta någon risk med. Läkarna försöker ibland få oss vältränade att tro att allting vi har härrör från det faktum att vi tränar. Jag kan köpa att träning kan medföra Bradykardi (låg vilopuls)  vilket har att göra med just att man är vältränad men hjärtrubbningar kan också innebära risker och i värsta fall komplikationer som kan leda till döden.

Livet är ingen lek och ingen fylla, förkylning eller energitjuv i världen ska få oss att inte vårda det bästa vi har. Vårt hjärta.

Bjuder på några bilder från helgen och idag som får mitt hjärta och mig att må bra.

Fina vänner .

annaaa

Jag tänker på dig ikväll gumman. Du är bäst glöm inte det!

innandd

Att göra mig finare, dvs klä mig i andra kläder än träningskläder *ler*

Mitt hjärta (Selma) under kvällens träningsrunda. Jag körde styrka med kroppen och hon väntade så snällt .

 

Mitt syskonbarn Elise på hennes kalas. Av mig fick hon ett puzzel och en barnbox med godis.

elise

älska

backe

 backe11

För några år sedan gick en gammal klasskompis till mig olyckligt bort på grund av plötsligt hjärtstopp. Han var som jag en träningsmänniska som älskade naturens mirakel med vinden mot kinden. Han är endast en av många som drabbas av detta. Genom att vara uppmärksam på kroppens signaler kan vi förebygga mycket. Ta hand om er där ute. Glöm inte att det är aldrig för sent att börja ta hand om hjärtat. Träna rätt, ät rätt, vila rätt och framförallt stressa mindre. Vi tjänar på det i längden och vi lär oss uppskatta alt det goda vi gör vår oss själva och håller oss medvetet borta från det som skadar oss.

Min vecka började med morgonjogg 9.35 km och slutade med backe 7,65 km inkl 2 stycken 1 km tröskelinslag och löparstyrka.  Dubbelpass funkar så bra för mig med hunden och mitt liv. Nu är jag PIGGELIN IGEN!

KRAAAM!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s