Långpassens syfte och en uthållighetsvecka för mig

Långpass kan vara allt från 5 km och uppåt beroende på hur ens ambitioner med löpningen ser ut. Jag gillar verkligen att springa länge, men ändå hålla mig till vad som känns sunt och inte alltför påfrestande för kroppen, medan det fortfarande känns optimalt .  Min löpning bestå av ett pass i veckan som är mer än 21 km och resten ligger mellan 6 och 15 km. Syftet med långpasset är att utveckla kroppens vana att hålla på att springa länge utan att man ska dra på sig onödiga skador .   Förra vintern var fösta vintern som jag kom upp i distanserna och det har verkligen gett resultat. För mig.

För mig är långpassen behagliga och aldrig uttröttande rent andfåddhetsmäsit. Det ska inte gå fort och om det gör det så bromsar jag mig själv.  Förra året när jag inte alls var van att springa så långt på träning så kände jag alltid en molande värk runt 18 km, men den har flyttats upp mot 25 numera, vilket tyder på att min tröskel har utökats =) För mig är långpassen också ett sätt att lära mig älska naturen i alla dess glans och att hushålla med energin.  Jag tillför ingen energi alls under mina långpass om vintern och det funkar alldeles utmärkt.

långt 6

De senaste veckorna har jag kört långpass varje lördag och så blev det också idag. Det blev lite som ett experiment för mig nu för denna veckan har jag tränat rätt mycket löpning eller bra mycket mer än jag brukar. Så här har min vecka sett ut och jag ska förklara varför.

jens

Måndag morgon och kvällslöpning totalt 15 km

Tisdag fartlek 10 km

Onsdag transportlöpning 9 km samt styrketräning

Torsdag löpning farlek med backe som avslutning 6 vändor.

Fredag distanspass 13 km

Lördag långpass 23 km

söndag Skateåkning på 15 km (är planen)

Totalt ca 8,3 mil inkl skidåkningen. Kommande veckor kommer jag åka mer skidor än jag gjort nu.

jens3

 

De delade passen gillar jag bäst för jag vakna på morgonen av det behagligare morgonpasset och Selma får komma ut och göra sina behov. Det blir för mig att slå två flugor i en smäll. Jag kan lika gärna springa som gå. Fast visst går jag också med henne flera morgnar.

De delade passen är bra för då får kroppen vila mellan även om återhämtningen blir kortare är om jag kört ett länge pass. Det är tideffektivt och genomförbart och dessutom är det fantastiskt .

Idag startade jag i ottan  efter att ha tänt det fösta ljuset och ätit en mind frukost. tillsammans med Mattias, Johan och Jens, som gästspelade på passet.  Kul att du ville vara med Jens och vilken fart du hade. Imponerad av din insats idag. Vi hann springa 8 km innan vi sammanstrålade med några från Lulekamraterna som kör din lördagsrunda samma tid och samma plats och totalt blev min runda 23 km lång idag. Jag kände lite illamående på slutet vilket jag tror beror på att jag ätit för lite och energidepåerna var tömda.

lule

I går hade jag ett underbart 13 km pass med favvon Anna då vi pratade om allt mellan himmel och jord. Att springa tillsammans med någon är ett bra sätt att umgås och slå två flugor i en smäll. Det är ofta så att om man ska hinna med bra och effektiv träning behövEr man suga åt sig alla tillfällen som ges om man ska hinna ha ett socialt liv också.

Nu ska jag åka till Överkalix och socialisera med familjen och det blir Selmas sista helg innan operationen så jag kan behöva skingra tankarna inför det. Men jag är övertygad om att efter detta kommer vi vara starkare och mer sammansvetsade mitt hjärta och jag.

I morgon väntar en skidtur. Önskar er alla en fin lördag och helg. Puss och go

jens5

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s