Magrutor och träningsvecka med variation, vin och fina vänner. =)

JA det är en del av vad du kommer läsa om här. Är du redo?

Ja jag skrev aldrig att jag hade magrutor, men jag älskar känslan av en stark bpål så därför är titeln naturligt i min träningsgvardag. Magrutor kommer inte avf att göra hundra situps, utan av att bygga upp styrka i mage och rygg och med kostens hjälp märka och se resultaten. Därför kör jag bålträning kontinuerligt. Gör du?

Det är en stillsam söndag någonstans i den norra delen av vårt land. Jag har fått julstämning och slagit mig till ro i en liten by någonstans i ingenmansland. Det är vinter och det är mörkt som i natten men det gör mig inte så mycket för jag har avrundat veckans träning med mitt sista pass på Lappberget i Överkalix, kanske en av Sveriges bästa skidanläggningar. Det blev en fin avslutning på veckans träning och skönt att komma hem, dit där hjärtat är. Mitt föräldrahem.

Jag ser tillbaka på en träningsvecka fylld av milt sagt varierande förhållanden och underlag men jag har ändå kunnat få till bra träningspass som väckt hopp inför framtiden. Jag känner mig i bra form det gör jag och det är fantastiskt att livet trots att åren går kan få en människa att känna sig yngre. Livet springer fram och så gör även jag.

Jag läser ibland på Facebook om andra vänners vardag och liv och kan lätt konstatera att det som det mestadels skriv om där är mat, barn och träning så att därför kan vi säkert redan nu, när vi står inför det stundande 2014, tänka oss att den nya trenden kommer vara en kombination av dessa saker.

Sverige är inte så fyllt av snö just nu som jag hade önskat men jag har ändå kunnat variera min träning med skidor de senaste veckorna, om än jag åkt på en ca 2 km kort slinga i Luleå. Varför jag gillar att åka skidor är för att jag vill vila kroppen från den stötande träningen och då är längdskidåkning skonsamt mot kroppen. Dessutom är jag beroende av den friska luftehn och kan inte förmå mig själv att gå till en träningsanläggning med samma positiva känsla som om jag får vara ute i naturen.

Förra året köpte jag mig Skejt skidor och det var en bra investering för mig som gärna vill att det ska vara effektivt att träna.  Klassiska skidor kräver mer förberedelse och vallning medan Skejt är lättare. Dessutom tränar du hela kroppen när du åker skidor eftersom ryggen, axlarna, triceps, bålen och benen får jobba så det blir som ett naturligt styrkepass med puls. Jag har inte alls den bästa tekniken och kan lätt erkänna att jag blir omåkt av de flesta i spåret men jag lyckades ändå med att åka Bothnialoppet förra vintern på en helt okej tid och därför har jag satt upp detta lopp som mål även denna säsong.  Loppet går i mars och är 6 mil långt.

Den senaste veckan har jag kunnat träna någonting varje dag men det innebär en bra variation av olika sorters träning. Löpning är prio nummer 1, men det säger sig självt att det inte alltid går att springa år efter år, för då kommer skadorna till slut.

väst

 Tidig morgonlöpning.

Under ett av mina träningspass så reflekterade jag över det här med utveckling och träning och jag har under de senaste två åren legat på mellan 4-5 mils löpning i snitt och det harv ändå kunnat få min utveckling att gå framåt. Det finns de som gör liknade tider som jag på loppen som tränar betydligt mer och många av dem uppemot 18 mil i veckan. Jag tror helt ärligt inte att jag skulle vara en bättre löpare om jag tränade så mycket och jag är skeptiskt till om det överhuvudtaget behövs. Det finns garanterat kroppar som är ämnade för löpning och år efter år kan nöta mil efter mil, men samtidigt tror jag att man måste vara realist och vetskap om att många av dessa löpare har tränat löpning kontinuerligt i många, många år och att det tar lång tid att bygga upp en tålighet för dessa hiskeliga mängder. Varför jag skriver detta är för att många av dessa är föredömen för vanliga motionärer, ungdomar och löpare som kanske inte hunnit vänja kroppen och många av de program som ligger ute på nätet är gjorda för att passa en väldigt stor grupp människor. Jag kikade in och tittade lite på hur ett program upplagd för maraton kan se ut och konstaterade rätt snabbt att jag inte alls kommer i närheten av all den träning som de vill att jag ska göra och ändå så har jag förbättrat mig otroligt mycket, kunnat vara skadefri, njuta av löpning och ha fritid och tid över för mycket annat. Var och en måste hitta det som är rätt för just den .

Nu till veckans träning. På grund av snöbristen har det varit många pass av knölig löpning som belastat vadens utsida en aning då man automatiskt snedbelastar när man springer på halt och knöligt underlag.

Måndag började med 7 km morgonlöpning och det kändes lite tyngre då, vilket de gjort på några av mina morgonpass. Detta har fått mig att tro att jag kanske haft något i kroppen på väg att bryta ut, men när eftermiddagen däremot kommit har det känts mer än lätt.

veckan3

  Körde bål efter måndagens eftermiddagspass. vecka4

Tisdagen blev det löpning till jobbet och hem och klockan stannade exakt på 5,2 km när jag kom fram till skolan jag jobbade på den dagen. Det var en skön start på dagen med på tok för mycket kläder på mig, men lagom svettig och pigg flöt dagen på bra och när jag sedan joggade hem så förlängde jag passet lite för att kunna fota den vackra solnedgången som visade sig på himlen.  Totalt slutade träningen den dagen på 17.32 km  eftersom att

veckan

på kvällen kände jag mig sugen att köra ett snabbdistanspass så jag bytte om och kutade runt sjön och upptäckte något så fantastiskt som att jag faktiskt gillar kvällsträning och att det verkar passa min kropp bra att träna den tiden. De totala 4 km blev ett bra tempopass med lite högre fart än jag normalt håller. Det är fortfarande ganska nytt för mig att komma utanför min bekvämlighetszon  =)

veckan1

Vid södra hamn under löpningen hem från jobbet! Ser ni solen?

Onsdag hade det återigen blivit regnigt och halt så det blev ingen löpning den morgonen, men däremot så åkte jag direkt efter jobbet till Ormberget för att åka skidor. Det blev härligt att rensa skallen och röra lite på sig och att låta andra muskler också jobba lite.  Jag åkte totalt 17 km skejt den dagen och åkte sedan hem och tog med mig Selma på hennes första löprunda. Det var fantastiskt att ha henne med igen och vi sprang totalt 8 km den dagen. På kvällen bjöd Micke på middag och det var som alltid väldigt gott. Jag känner mig glad över att jag har så fina vänner .

Torsdag blev det återigen morgonlöpning med  samma sega ben och en undran om jag håller på att bli sjuk. Jag som alltid älskat morgonlöpning har förvandlats till seg och trött, men jag vägrar tro att det är forever, ty skam den som ger sig. Några timmar senare kunde jag drämma på med ett backpass på totalt 7 km då jag efter uppvärmningen på 2 km sprang upp och ner för Skurholmsbacken som totalt är 200 meter lång och ganska seg. Jag hittade ett roligt sätt att avsluta på med att ha fartlek på vägen upp, där jag explosivt tog mig upp i 20 sek och sänkte farten i 10 och så vidare. Totalt blev det 11 vändor upp och ner och det passet är nog ett av veckans roligaste pass.

magen

Bålträning efteråt.

Fredag blev det ett inomhus pass på en träningsanläggning där jag var med på ett stationspass där jag mestadels använder kroppen och hjälpmedel för att träna styrkan. Bland annat blev det upphopp på en hög bänk från jämfota, Burpees, bålövningar, marklyft med stång, armhävningar, spurter och utfallssteg med en förhållandevis hög puls genom hela passet. Det var ett skönt pass med bra styrkeinslag.

På kvällen körde jag snabbdistans på 7 km där jag mestadels höll mig på en fart runt 4-4.10 min per km och det känns verkligen att vintern är min årstid. Skulle jag få delta i fler lopp då skulle jag säkert sätta flera nya personbästan, men tyvärr är de flesta längre loppen om sommaren. Fredag blev en myskväll med godis och god mat och ett glas vin innan jag somnade i rimlig tid och fick mina 7 timmar. Lördag är veckans långpass dag och de senaste 4 gångerna har jag haft glädjen att ha Anna, Mattias och Jens med mig. Jens skall springa maraton i Dubai inom kort så han har lite att ladda inför . Igår blev det start klockan 9.00 från Bergnäset i Luleå och egentligen hade vi tänkt springa runt broarna i Luleå en runda på totalt 20 km, men vi valde att hålla oss mer centralt på grund av att vi trodde att det skulle vara mer sandat och saltat där och därmed också mindre halkrisk. Det skulle visa sig vara det sämsta underlaget i år för mina vader så jag känner att jag fått spänna fotryggen under de 24 km jag sprang i lördags, men det var fantastisk kul ändå.

mattias3

Temperaturen var perfekt och det hade frusit på under natten så det var därför det var knöligt och isigt. Vi sprang över bron och fick ta del av solen, om än den är låg så ger den så mycket till en människa.  Jag valde att springa 20 min längre än de andra så jag följde Jens tillbaka mot stan och avslutade sedan rundan med att springa ner till vattnet i Bergnäset och njuta av vintern när den är som bäst.

Mattias den underbara hade fixat oss brunch efteråt så vi kunde bara relaxa och göra massage med foamrollern, njuta av fruktfatet och känna oss som hemma. Sedan serverades det kycklingspett med avocado och massa goda grönsaker, chiliost och surdegsbröd. Fantastiskt kul och trevligt. Jag är så stolt över mina vänner Anna och Mattias som utvecklats så mycket bara de senaste månaderna när det kommer till uthålligheten.

anna

Finaste vännerna =)

På vkällen fortsatte det med middag hos Mattias som denna gång fixat till Carbonara och som vanligt kände vi oss som drottningar.

julen

Redo för middag hos Mattias. Köpte ny tröja på stan. Älskar färgen.

 Nu har jag kommit till mitt föräldra hem här jag ska njuta av julens läckerheter och umgås med mamma och pappa och träna löpning i min egehn skog och Lappbergets foina skidspår. Jag började faktiskt med att köra 15,5 km Skejt idag som också blev veckans sista träningspass. Vilken otrolig skillnad det var att träna här jämfört mot i Luleå där jag ska trängas med alla de andra på den 2 km korta slingan vi haft pga snöbrist. Idag var det magiskt med perfekt väder, tre minusgrader och bra motstånd så jag kände mig trött och det är härligt att göra det också ibland. Det skiljer sig rätt mycket mellan att åka skidor och springa så jag skulle verkligen tipsa andra löpare att byta ut något löpass mot denna träningsgform. Man kommer upp i naturliga pulsintervaller och får återhämtning i nerförsbackarna när man bara vilar!  Hela kroppen jobbar och det bästa av allt är att vem som helst kan skidra liksom vejm som helst kan springa fast skidor är otroligt skonsamt också.

hem

ADIOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6 reaktioner på ”Magrutor och träningsvecka med variation, vin och fina vänner. =)

 1. Ok, jag förstår vad du menar och visst blir skaderisken större med ökad mängd men det var denna formulering jag vände mig mot:
  ”Jag tror helt ärligt inte att jag skulle vara en bättre löpare om jag tränade så mycket och jag är skeptiskt till om det överhuvudtaget behövs.”

  Jag menar att du nästan garanterat blir bättre med ökad mängd om du undviker skada. Behövs gör det väl sen bara om du vill vidare förbi den platå du till sist hamnar på med nuvarande mängd. Men jag gör som du och nöjer mig med vad 4-6 mil/v ger, jag har inte högre ambitioner än så.

  God Jul Johanna.

 2. Hej Peter. Tack för din kommentar. Det jag menade var inte att man inte blir bättre av att träna mycket, men jag tror många skulle göra bättre resultat om de tränade mindre och mer,varierat också. När det kommer till den verkliga eliten med de allra bästa är det givetvis kanske lättare träna mycket men som jag skrev tror jag vi bör vara realistiska också och hitta vår egen balans. Om jag skulle öka min mängd nu från 7 mil till 18 så tror jag skaderisken skulle vara större än min eventuella förmåga att bli snabbare. Forskning visar också att det följer med negativa aspekter med så hög träningsdoser och många nybörjare eller motionärer i jakten på bättre tider glömmer det.

  God jul:-)

 3. Hej Johanna.
  Om jag förstod dig rätt angående löpmängd så tror jag du har helt fel.Du har en stor talang för löpning och klarar dig på liten mängd men skulle men väldigt stor sannolikhet göra ännu mycket bättre resultat med större mängd. Visst måste man bygga upp den tåligheten över en längre tid men för att verkligen optimera och få ut det mesta av sin talang så behövs stor löpmängd. Det visar all forskning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s