Så här kan en fantastisk träningsvecka Med mig och Vinden mot kinden se ut.

Det här med vilodagar är viktigt för kroppen behöver återhämtning och jag tror att den största och mest pålitliga måttstocken på att vi får det vi behöver är att vi orkar med både träning och vardagsliv. Vår kropp är för det mesta smart och varnar oss om det är risk för överträning eller enformig träning som manar för överbelastningar. Jag har ett varierat upplägg under vintern där jag varvar löpning med skidor och året 2011 när jag köpte mina klassiska skidor införde jag detta som alternativ träningsform. Det året tränade jag mest skidor för jag skulle ta mig an Vasaloppet men året efter skaffade jag mig Skejtskidor som innebär annan teknik, men som jag älskar eftersom det är lättare, mer tidseffektivt och ger bra möjlighet till att staka också trots att stavarna är lite för långa.

Jag bedriver nästan all min träning ute i naturen så långt det är möjligt. Jag älskar att ha vinden mot min kind och jag är såld på när temperaturens minusgrader nyper i kinden, liksom jag också är nu när vintern varit mild. Har inte kunnat träna så bra någon vinter sedan jag blev en passionerad löpare tror jag.

veckan1

De senaste veckorna har jag inte haft så många renodlade vilodagar, men jag tränar alltid något annat mellan mina pass för att inte belasta på samma muskelgrupper hela tiden. Skidåkningen ser jag som styrketräning under vintern och det stärker också upp mage och rygg.  Jag försöker lägga in två pass skidor i veckan och det lyckades jag med även denna vecka. Nyss hemkommen från underbara skidanläggningen i Överkalix i snö som socker, lite styv att åka på och med glittrande kristaller som gav bra motstånd. Jag tycker jag börjar hitta tekniken bättre och åka mer avslappnat. Varje varv är antingen 5 km eller 3, med ett kortare spår som är 1,5 km. Jag brukar åka det som är 3 eftersom det längre är väldigt brant och svåråkt för mig och den på 3 km har också backar men mer lagom för en löpare som jag. Idag blev det 5 varv på 3 km slingan och 2 varv på 1,5 km slingan som avslutning. Kroppen känns väldigt skönt tränad nu, armarna känns som om de fått sig en omgång och jag har fått min dos av frisk luft.

lapp

Jag strukturerar inte upp träningen slaviskt så att jag följer det till punkt och pricka utan jag tar det lite som det faller in. Nu har jag märkt att jag kunnat utveckla uthålligheten och klarar därmed av att springa längre pass på träning och jag vet att jag har mina lunchlöpningpass och transportlöpning att tacka för det.   Att skynda långsamt och inte slita onödigt mycket med intervaller och fart hela året.

Det har verkligen varit fantastiska dagar jag haft under denna ledighet och jul/nyår. Jag njuter av att vara hos mina föräldrar och vädret här är bättre än i Luleå och vi har inte alls halt och slirigt som där. Jag kan åka skidor och träna bra löpning utomhus.

Måndag, dagen före nyårsafton åkte jag till Arcushallen, Luleås inomhushall med en 400 meters löparbana som omger en fotbollsplan. Där  körde jag  1000 meters intervaller med Luleås klubb Lulekamraterna och totalt var vi några stycken. Det var första gången jag tränade löpning inomhus , ja förutom löpbandet, men det var otroligt mycket bättre att träna här än på det sistnämnda.

vinter 6

Jag gillar deras träningsupplägg och de har bra variation. Jag brukar oftast delta på långpassen men det var kul att vara med på intervaller.  Jag tog rygg på Johan i intervallerna, som är en stark löpare  som gjort halvmara på 1.27, med fin utveckling .  Jag hade bra flyt och kunde ligga på en fart på 3.35 i mina intervaller utan att vara helt utpumpad när vi körde joggvila.   Det blev ett pass på totalt ca 11 km inkl nerjoggen och de 5 stycken kortare intervallerna vi körde. När jag kom hem åkte mamma och jag och åt lunch tillsammans innan mamma åkte tillbaka.

På kvällen satt jag och förberedde en presentation inför en anställningsintervju som personlig tränare på ett av Luleås bästa träningscenter och åkte också skidor den dagen på kvällen efter att mamma åkt hem.

Nyårsafton skulle firas i Överkalix så jag startade dagen med att springa en runda på 17 km. Selma var med mig och farten var behaglig och jag njöt av varje steg jag tog. Trots att jag kört på med 10 mil föregående vecka så kändes kroppen bra och inte det minsta sliten. Lycka. Harmoni. Jag känner mig så lyckligt lottad och mår så otroligt fysiskt bra just nu.

mörkerlöp1

Det blev en lugn nyårsafton för mig när det gäller alkoholen och endast några glas vin och en snaps. Maten var otroligt god, tillagad av en kock och kvällen var precis så mysig jag trott den skulle bli.

nyår

På onsdagen körde jag två löppass varav ett på morgonen och ett på kvällen. På det senare passet så sprang jag på ett skoterspår med pannlampan och hade Selma med mig. Det är fantastiskt att kunna vara ute även efter mörkrets inbgrott och det blir som en meditation för mig.

På torsdagen så var jag på intervjun i Luleå och den gick bra tycker jag även om man oftast känner att man glömde säga vissa saker och kommer på det efteråt, men jag tror att jag lyckades förmedla en rättvis bild av den jag är. Jag har en del roliga saker på gång och jag är en personlig tränare som har ett stort engagemang och förmåga att inspirera.

mörker2

När jag kom hem från Luleå var det dags för ett kvällspass med pannlampan

Mörker löpning. Det är tyst, svart och endast skenet från pannlampan lyser upp området runt mina fötter. Spår av renar och kanske en älg syns i den mjuka nysnön. Just i detta nu är jag helt utelämnad i händerna på naturen. Jag vinklar upp lampan och det svarta får mig att tappa fotfästet men det gör inget ty det finns inga fiender i närheten.”

som slutade på hela 14 km med variation och moment av både fart, styrka och skoterspårlöpning. De sista 5 km var efter skoterspåret med lägre fart men jag lyckades ändå hålla pulsen jämn under passet.  Efteråt avslutade jag med löparstyrka.

vinter vinter5

På fredag så körde jag skidor och den här gången blev det 17,5 km följt av bastu och uppladdning inför lördagens långpass med lite godis och filmmys med mamma. Det skulle bli ett långpass ensam denna lördag helt ensam i skogen med Selma. Vi startade klockan nio och jag sprang efter en väg där den nysnö som kommit gav ett mjukt täcke med lätt fjädring. När jag kom ner till bron så valde jag att fortsätta mot Långforssel , en liten by längs Ängessån i den norra delen av vårt land.   Selma vaknade till liv och rullade sig om vartannat och en ensam människa hade gått efter det fjuniga snötäcket, men i övrigt var det tystnad och harmoni.

Tanken var att det skulle bli ca 15 km och sedan skulle jag lämna Selma och fortsätta själv, men det gick så lätt för oss båda att hon fick lämnas hemma först efter 23,5 km. Med lätta ben fortsatte jag de sista 7 km och klockan stannade på 30 km drygt.

vinter8

vinter9

På kvällen blev det sedan middag hos storasyster som bjöd på Taccos och det var en skön och härlig lördag, och jag känner mig förvånad över hur pigga mina ben är numera. Jag känner mig aldrig seg, trött eller sliten (peppar peppar). De 30 km blir det sista långpasset jag kör innan mitt lopp i Barcelona, dit det nu endast är dryga 5 veckor. Min plan är att trappa ner träningen och i synnerhet de längre passen men ännu återstår i allafall ett eller två runt 20-22 km.

Idag sov jag ut, promenerade med hundarna en runda i skogen, åt en lång frukost och sedan åkte jag skidor med en tanke att det endast skulle bli ett kortare pass på ca 10 km, men det var så härligt och varje varv flöt på så bra att jag valde att åka på och slutade efter 18 km med avslutande bastu.

vinter3

Detta får avsluta en varierad träningsvecka med tre skidpass, 6 löppass, styrketräning främst med egen kropp, prehabövningar och promenader. Den friska luften ger energi och energin ger morötter inför framtiden. Jag känner mig pigg, glad och förväntansfull med livet, några orosmoln här och var gör himlen mörk, men i det stora hela råder harmoni.

Glöm inte gå in och gilla Vinden mot kinden på Facebook och visa att du stödjer min satsning med löpningen.

Finns även på Instagram under Vinden mot kinden.

ADIOS!

3 reaktioner på ”Så här kan en fantastisk träningsvecka Med mig och Vinden mot kinden se ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s