Recept, tiomila vecka, vinter och vänskap!

I veckan fick jag alltså Email att jag klarar kvaltiderna för att delta i SM i marathon som går i samband med  Stockholm marathon i maj 2014.  För att delta i marathon SM måste jag skicka in en ansökan skriftligt och visa att jag uppfyller tidskravet. Kvalgränsen är för damer 3 h och 12 min och jag har gjort ett marathon på 3 h och 10 min så det är fantastiskt och ofattbart att jag klarar den gränsen =) . För herrar är tiden på 2 h och 40 min. Det var fantastiskt kul och ett bevis för mig själv att träningen går framåt. Det är många som inte anser att jag har goda kvaliteer som löpare eftersom att jag inte springer lika snabbt på kortare distanser, men eftersom mitt mål är långa så var detta ett bra kvitto. Jag har under de senaste året vant kroppen att helt enkelt tåla mer löpning och jag har en snabb återhämtning. Efter mitt senaste marathon hade jag inte alls ont någonstans förutom att jag blev stel medan jag väntade på Klas. Han  sprang in 20 min efter mig, men det var ju inte konstigt jag blev stel när det regnade och var aningen rått väder denna November dag.

Träningen har gått bra tycker jag och det har varit en vecka som gått snabbt.

SNÖ

Jag anlände till stan i söndags efter att ha haft en toppen mysig och skön jul med mamma och pappa och mycket tid har spenderats i Överkalix, som haft bättre träningsväder än här i Luleå med väldigt halt och knöligt underlag. I veckan hämtade jag mina nya kläder som jag fått från Acctive sport och hälsa och de funkade super bra att springa i nu när vi har kallt ute igen. Byxorna var hur sköna som helst och märket är Newline, vilka jag gillar som löparmärke.   Jag får en del frågor om hur jag klär mig när jag kan vara ute länge trots att det är minusgrader och självklart har jag ett underställ på mig. Det är ett basplagg som man måste ha för att transportera bort fukten närmst kroppen. Att även skydda mot vindbyar är viktigt och de vinterlöparkläder jag har ger ett bra skydd där.

buff

  Jag håller mig risk och kry och har i veckan hunnit baka bröd

mat8

 Lundabröd med Grahamsmjöl, Dinkelmjöl, rågmjöl, vetegroddar bikarbonat för jäsning och  vaniljYogurt. och göra en massa goda och läcka matrecept som jag varit nöjd med framförallt när det gäller grönsaker. Jag älskar nämligen färg och har alltid en massa, massa varierande grönsakstillbehör till min middag och lunch. Trots att min kost består av en hel del vegetariska rätter så kommer det också köttsug, som igår då jag lyxade till det med pepparbiff welldone =)

mat9

mat10

                         Fredagsmys innan långpass på lördagen.

 

Nu till veckans träning.

Måndag blev 10 km löpning innan jag lämnade Överkalix och jag lade in fartinslag under passet. Jag är inte alltid så noga med att se på klockan strikt då jag ökar farten utan det viktigaste är att jag får in lite länge och kortare block som varieras från någon min upp till kanske 8 min. Känslan är viktigast för mig. På eftermiddagen hade jag löparutbildning med teknik på ett Inpuls. Magnus hette han som var tränare och har skrivit en bok som handlar om det perfekta löpsteget. Det var intressant att få höra honom berätta om hur löpsteget han förändra löpningen och även ta del av nya övningar.

wpid-20140106_145744.jpeg

När vi var klara så sprang jag 6 km på löpbandet och fick därmed ihop 16 km den dagen. Jag kan verkligen inte säga att jag tycker om att springa på bandet.

Tisdag blev det tråkig slasklöpning på förmiddagen efter att ha först provat åka skidor i ett sådant mardrömsunderlag att vattenskidor hade varit bättre. Behöver jag säga mer? Katastrofvinter. Någon hörde min bön för några dagar senare kom vintern!  Efter slasklöpningen  åkte jag  till Arcushallen på kvällen för att träna intervaller med Anna och David.  Arcushallen är super fint att springa i om man vill kunna träna fart och det behöver jag som är en bekvämlighetslöpare. Till saken hör att jag har väldigt låg puls i vila så jag får springa på rätt fort för att ta ut mig ordentligt och oftast ligger jag på runt 165 i puls på mina lopp jag gör…..passet blev väldigt bra och är ett av de bästa under den veckan som varit.   Vi började med en 2 km intervall och 6 varv där jag låg på ca 3.40 min per km med kort vila innan jag körde några tusen meters intervaller och avslutade med egen fartlek där jag joggade distansfart och ibland spurtade till för att få in explosivitet. Totalt 60 min löpträning på eftermiddagen. Nöjd och glad efteråt.   Onsdag hade jag turen att ha hål på dagen så jag körde mina 16 km medan det var ljust ute och det var det bästa passet på hela veckan just för att det regnade och var otroligt mycket syre i luften. Jag sprang och sprang och trots det hala underlaget så fick jag bra grepp utan att behöva ha Icebugs på mig. Jag fick till och träffa Mattias under passet som precis som jag var ute och tränade på lunchen. Lunchträning gör en människa pigg och ger D vitamindos. mat12 Torsdag och fredag fick jag vikariat som idrottslärare på en högstadieskola och det var otroligt kul att vara där.  På torsdag tog jag skidorna och åkte till Ormberget och skejtade 17 km trots att vinden slet och rev i mig.  Det var inte det roligaste skidpasset men det blev av och det är känslan efteråt ibland som är det som får en att förstå varför man älskar så mycket att träna. Det tillsammans med sambandet mellan de olika komponenterna som formar en träningsmänniska. Jag ska faktiskt vara där i morgon och tisdag också. Efter jobbet på fredag åkte jag till Mitt livs stil och körde styrketräning.  Mest fokus överkropp och bål men även med foamrollern och mina benövningar som jag körde när min knäskålssena var irriterad för några månader sedan.   Torsdag åkte jag skidor 17 km för nu var föret bättre än i tisdags och jag hittade flytet förutom en vurpa och en stukad tumme. Det slutade bra för på kvällen  körde jag  12 km löpning med Anna. Vi valde att springa ute istället för i Arcushallen för att det var varmt och vintern äntligen hade kommit med nysnö under natten.   Fredag vilade jag från löpning och styrketränade på eftermiddagen efter jobbet.   Lördag långpass 25 km och 16 grader kallt när jag vaknade. Hade haft i tankarna att träna inne i Arcus men är rädd att underlaget ska slita på kroppen eftersom att det inte är det mest skonsamma att sätta fötterna på varv efter varv.  Dessutom är jag en människa som njuter med mina sinnen och det inkluderar lukter, färger och känsel samt syn.  Med rätt kläder går allt så jag fick med mig David och vi betade av km på km och det var fantastiskt ute och inte alls kallt förutom de första 5 km då vinden slet i oss och försökte döda vår positiva upplevelse. Totalt blev det för mig 25 km för jag körde en sista runda runt sjön efter att David avslutat, men då blev det kallt för jag hade motvind hela varvet och kände i lungorna att jag var nerkyld. Det var skönt att komma hem dricka varmt kaffe och duscha innan jag skulle möta bästa Anna och Micke på stan för en fika. Anna kunde tyvärr inte vara med på långpasset för att hon fallit och slagit sig när hon åkte skidor, vilket hände mig i torsdags också när jag efter passet var slut såg att tummen var helt blå och svullen. Jag famlade för att det var is under nysnön och vinden hade gjort att snön dessutom drivit. Eftersom jag var kall så kände jag nog inte av att jag slog i tummen utan först efteråt såg jag det, men nu har färgen kommit åter i tummen och även Anna är på bättringsvägen =)

mat6

 

mat3

mat5

buff

buff1

                    Mina nya löpartights från Acctive sport och hälsa stoppar inte mig från 25 km i   minus 16.

Söndag sov jag ut och vaknade faktiskt närmare 9. Skönt med sovmorgon för jag var väldigt trött i lördags. Jag fixade mat med en kompis i går kväll och det blev Kött, för jag var sugen på det. När vi var och handlade så vattnades det i munnen och valet föll på Pepparstek, som jag inte ätit sedan jag var sambo med en som var helt galen i det. Vi gjorde massor av goda grönsaker till det och bland annat en sallad med spenat, stekta Champinjoner, gul paprika och en annan sallad med Mozarella och tomater samt gul lök. Till detta serverades bröd och klyftpotatis. Det var otroligt gott kan jag säga .   Efter frukosten tränade jag mitt första pass och det blev 12 km varierad fart. Eftersom det är kyligt ute så känns det alltid lite mer strävt mot underlaget, men jag tycker ändå jag fick till ett bra pass.  Efter träningen var det bak som gällde för jag har gjort ett gott bröd idag som jag kommer dela med mig receptet av.  

Här är det:   5 dl dinkelmjöl 3 dl rågsikt 2 dl grahamsmjöl 2 dl rågkross 2 dl vetegroddar 2,5 tsk bikarbonat. 1 liter naturell yougurt eller fil 2 tsk salt   Lundabröd. Blanda alla torra ingredienser och rör i yogurt. Rör ihop och häll i en relativt stor bakform .Grädda i ca 70-80 min längst nere i ugnen på 175 grader. Täck över med folie efter ca 40 min om den blir väldigt mörk i färgen. Jag täckte inte över men den blev god och att den är hård i skorpan gör inte så mycket tycker jag.

Jag åt brödet tillsammans med en linssoppa med spenat och krossade tomater ikväll efter bastun.   Nu är det snart ny vecka och det återstår 4 veckor till vi ska åka till Barcelona. Dags att börja trappa ner träningen så man är i fin form, Önskar er en fin söndag och bra inledning på veckan.

Totalt denna vecka blev det 10,1 mil löpning och 17 km skidor plus de 4 km som jag kämpade mig fram i slaskföret innan jag istället tog på min skorna och sprang 6 slaskkm. =) samt ett styrkepass på 45 min med varierade övningar och givetvis dagliga promenader på några km med Selma som mår dom en drottning by the way och hälsar till er alla.

 

ADIOS!

5 reaktioner på ”Recept, tiomila vecka, vinter och vänskap!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s