Härlig men kall löparvecka med en lovande form.

I början av veckan kom kylan och satte sitt grepp över Norrbotten med temperaturer ner mot minus 25 och trots att det är otroligt uppfriskande och vackert ute så är det för kallt för att träna bra .    Jag är van att träna ute och jag kommer ihåg hur jag tänkte med fasa när jag flyttade tillbaka hit, hur i allsin dar det skulle gå att träna med denna kyla. Till saken hör att det går och att jag trots att det ofta är perioder med kyla här under vintern, har utvecklat min löpning genom att ha blivit en mer uthållig löpare.

 

 

Inom kort kommer jag att få äran att skriva krönikor och blogg för en tidning. Mer info om det kommer.. =)

Det är ju uthållighet jag tränar mest i form av att jag tvingas sänka farten när det är kyligt ute. Det jag också märkt är att det blir spänt runt vader och hälsenor när jag springer ute i  kalla temperaturer. Vad är bäst, vad blir bäst just långsiktigt? Ja jag måste tro på att jag gör bäst eftersom det visat så på mina resultat och till sist kan ju ingen annan än jag säga att det som känns bra för mig inte är bra . Eller hur?

wpid-DSC_1284.jpg

Kallt i onsdags.

Det är ungefär som att åka skidor när det är kallt. Skidorna glider sakta och det är kärvt ute, liksom det är med löparskor på när skorna blir styva och hårda och det gnisslande ljudet ekar i öronen vi varje fotsteg. På grund av kylan har det mest blivit distanspass den här veckan förutom ett fartpass inne och 4 km med kortare intervaller på bandet i torsdags, samt idag då jag lade in tempoväxlingar i mitt ”halvlånga” pass.

 

Det går dock inte att jämföra att springa på bana och inne medan att göra det ute. Du har motstånd av naturliga höjningar, vind och annat ute så jag kan hålla en lägre fart till exempel inne i Arcushallen än vad jag gör ute just för att det är helt platt. Det är nog inte så bra för kroppen att nöta för mycket där. Det sliter mer på vader och benhinnor helt enkelt. Du får ett annat löpsteg och det är tekniskt lättare att springa på bana men inte för mycket utan som alternativ till ute eftersom det kan öka skaderisken.

Om jag får välja så är jag för beroende av att vara ute i naturen för att välja att träna inne , i en inomhushall och bana, eller på gymmet . Därför har  jag har ändå tränar ute hela veckan förutom idag då mitt ”halvlånga” pass på 1 h och 35 min genomfördes inne i Arcushallen. Det var en utmaning för mig eftersom jag nästan hade ångest över hur jag skulle kunna springa där inne, varv efter varv och när jag frågade Mattias hur länge det gått i tid och han svarade 21 min.. Ja då trodde jag jag skulle ge upp.. men

 

Det var som om det lossnade sedan och jag kom in i ett slags flow och det flöt på bra. Det som var bra med passet idag, trots att jag inte alls får samma känsla som när jag springer ute, var i allafall att jag kunde springa med en snabbare tröskelfart stora delar och inte lång mer långsamt än 4.30 i fart Jag kände också att den ömmande känslan på vaden som jag haft sedan skidåkningen och de karga utepassen var som bortblåst för att mitt löpsteg blir annorlunda. Jag valde ändå att avsluta efter 1.35 idag och kommer att göra ytterligare ett halvlångt pass när vi får mildare väder här. Det sägs att det ska bli det till veckan.

varmt

Det är nu drygt 4 veckor kvar till Anna, Mattias, Klas och jag åker till Barcelona för att springa ett lopp i form av e halvmara. Det ska bli roligt och motiverande att springa med andra och att få in ett bra längre tempopass mitt i februari, när vi har en meters snö här hemma och temperaturer som kräver hur många lager som helst.

skor

 

Idag beställde jag nya skor. Ds Trainer.

 

 

Jag önskar er alla en fin helg och vi hörs snart igen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s