Nytt hår, skador del 1 och helg.

Sitter i frisörstolen på Annelis hår design i Luleå och får liv och lyster i mitt vinterhår. Vi har en lagom kylig morgon i Luleå och jag börjar jobba kl halv tolv idag som vikarierande idrottslärare på en skola för högstadieelever.

Det råder Fredag i mitt sinne och veckan har bjudit på varierande träning med spinningpass och löpning, samt Styrketräning.

Det kalla vädret som vi haft i två veckor har tyvärr gjort att jag känner av i min ena vad, då jag sprungit ute och upptäckt en klampande känsla i steget, vilket bekräftat att de vanliga löparskorna inte verkar klara av kyla.

wpid-DSC_1305.jpg

I efterhand borde jag låtit bli, men envis som jag är vill jag ju vara ute så mycket det går. Jag märker direkt på underlaget, men jag vet inte om det är bättre springa på löpband. Det ger mig ingen upplevelse och det är ju det jag vill ha.. Nåvöl, vill inte ha skador heller, så bara byta ut löpning de kyliga dagarna eller springa med bra skor, anpassade för kyla. Just nu testar jag Inove 8 och mer i info om denna trail och vinterlöparsko kommer inom kort.

wpid-IMAG0268.jpg

Det verkar framförallt vara då det är kallare än 15 som det känna stumt så de senaste passen har jag hållit mig på skoterspår, isar och skidspår där det är mjukare.
wpid-DSC_1314.jpg

Jag har skrivit att jag ska belysa några vanliga åkommor orsakade av löpning och kommer börja med benhinneinflammation som är en vanlig åkomma som drabbar många, många som idrottare och löpare.

Det är en smärta eller känning som sitter ca 10 till 15 cm ovanför fotknölen, på insidan , mitten av underbenet.

wpid-DSC_1342.jpg

Massageolja från Acctive sport och hälsa. Enligt Krister Tiensuu, butiksägare, som dessutom är väldigt kunnig inom löpning och triathlon och har fantastiskt utbud både vad gäller hälsokost och kläder samt kosttillskott, så är denna olja bra för trötta muskler och reparerar. 5 min massage skall räcka för blodgenomströmning för benhinnor.

Ungefär mitt på vaden har du skenbenet, även kallat Tibia. Benhinnan går längs efter där och känns oftast under tiden aktivitet pågår men försvinner efter några km. Ibland kan det bli en liten svullnad där det sitter och om inte åtgärder vidtas är risken stor att det förvärras och känns även vid promenader och vila. Fortsätter du springa med smärta är risken större att det utvecklas till stressfraktur och det innebär i värsta fall lång, lång väg tillbaka.

För att utröna skillnaden skrev jag till Ingrid på sensia, i Luleå, kostvetare och fystränare som haft stressfraktur. Hon skrev några kloka saker som fick mig att bättre klura ut skillnaden.  Ingrid skrev bland annat att smärtan vid fraktur känns som en kniv som skär in i benet och en svaghet i benet som försöker korrigeras med annat löpsteg ända tills det säger stopp. Tack Ingrid för råden du gav till min kompis som nu fått domen benhinneinflammation av sjukgymnasten.

Det går att förebygga genom att:

Använda rätt skor anpassade för din ditt, löpsteg, beroende på om du pronerar eller supinerar, dvs faller in eller ut med foten. Ibland soänner man foten och vinklar ut fotleden för att man helt enkelt inte är tillräckligt stark och man kan också falla in med knäna. Mer om detta längre fram.

Använda ortopediska inlägg anpassade för dina fötter.

Stegra löpningen med förstånd, vila och inte öka mängden för snabbt.

Hålla dig till varierade underlag, undvika enbart hårda underlag och inte köra dina intervaller på dessa underlag för ofta.
jag

Ha en vinterlöparsko som tål kyla och en sko som funkar bra i en hall eller bana.

Styrketräna, stärk upp fotleder med balansövningar, tåhävningar och var lyhörd. Draken är en väldigt bra övning, samt att stå på en kudde, blunda och hålla balansen. Det är detta som gör att får fotled lättare står emot belastningar som til exempel kan vara terränglöpning eller ojämna vintervägar.

Jag har också sett att det felet många gör är att de börjar springa för många km för ofta. Kanske har du en bra kondition, men från en annan typ av idrott, tex skidor. Tänk då på att ha de råden jag skriver  med dig.

Bättre springa långsamt ute i en bra sko och höja pulsen genom annan träning tex spinning, simning, löpa i vatten med wet west, åka skidor, framförallt klassiska eftersom skejt belastar vad mycket också och gör att du spänner dig.

När skadan redan är skedd ska du inte vila helt utan försöka ta reda på vad det är, som orsakar dina problem.

Att säga att man har problem med benhinnor eller knän och utgör inte kan börja löpträna, jogga  är fel, ty med rätt uppbyggnad och rehab kan problemen i de allra flesta fall övervinnas. Låt inte detta stoppa dig att bli en springare och jag kan lova dig att när du väl blivit det är det fantastiskt:-)
wpid-DSC_1272.jpg

I alla väder, men med ovanstående råd i bakhuvudet.

Svårigheten för en person som är biten av löpning är att vila, även om det kan tyckas märkligt. Hur många kämpar inte med att faktiskt ta sig i kragen och börja träna? Vi andra kämpar med att inte träna sönder oss. I en vardag full av stress blir löpningen din snuttefilt, så började det för mig. Jag hade en period i livet då jag gick genom taggtråd, separerade, flyttade och det innebar givetvis en stor omställning där löpning gen gav mig mer tid och tillfredställande. Jag fick en kick nästan direkt och behövde detta för välmående.

I sådana situationer är det lätt att vi blir sittande hemma, isolerar oss och slutar träna. För mig blev det en vändpunkt, en medicin och ett fantastiskt sätt att älska naturen.
wpid-DSC_0727.jpg

I några år hade jag aldrig ont i kroppen, kände aldrig av något skaderelaterat utan först då jag blev duktig kom fler besvär, vilket naturligtvis hänger ihop med att mycket vill ha mer och jag började träna mer och hårdare.

Skidåkningen ger mig variationen jag behöver min träning så alternativ träning är fantastiskt.
Dessutom är det guld att kunna ha Selma med.
wpid-IMG_20140122_195311.jpg

Frisören börjar bli klar för att skölja.

Resultaten kommer snart. Den som väntar på något gott blir sällan besviken om inte kraven är för hårda. Den som möter andra med ett leende får oftast ett tillbaka. Den som lever får se och den som tränar klokast blir bäst.

wpid-DSC_1359.jpg

Adios.

2 reaktioner på ”Nytt hår, skador del 1 och helg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s