Ett pressat samhälle, ta hand om din vän.

Det syns inte alltid utanpå det som känns inuti.  Styrka handlar om att ha modet att be om förlåtelse,  sträcka ut sin hand och fråga
om hjälp om du behöver det. Det finns alltid någon för alla.

Styrka handlar inte om att säga rätt saker i rätt ögonblick, för vilka kan göra det? Däremot kan alla lyssna och det kan var mer värt än något annat.

Styrka handlar om att älska och låta sig älskas, även i de stunder då det är svårt att älska sig själv. Tänk så många unga, barn  och tonåringar som mår dåligt idag och kanske inte har modet att berätta detta för någon. Hur märker vi på någon annan att den inte mår bra?

Lyhördhet, att se, lyssna, drar personen sig undan? Glimten i ögat, finns den? Att använda sina sinnen både i sitt vardagsliv och sitt arbetsliv, eller att bara göra det här och nu. Se dig om.

Det syns inte alltid utanpå, det som känns inuti. Dina ögon kan skratta och din mun kan le, men sorgen i ditt hjärta, den är svår att se

Jag tycker vi ska lägga detta på minnet varje dag, varje timme, varje sekund när någon mår dåligt, behöver dig eller har tappat bitar av sig själv. De spillror som ligger där är det inte heller din uppgift som medmänniska att plocka upp, men det måste kännas bra mycket bättre att leva med att bitarna inte enbart sopades under mattan.

Till alla mina vänner, bloggläsare, familj och till alla er andra.
image

Ni är fantastiska, glöm inte det och nästa gång du dömer någon efter hur det ser ut utåt enligt de riktlinjer vi och samhället skapat så

börja med att fundera över hur det egentligen kan vara. Hur det är för min vän, det är kanske så det kommer bli om du tar första steget. Alla ensamna väljer inte sin ensamhet utan kanske är det en kamp att få var dag att överleva? Grannen som du aldrig ser, vart befinner han sig och de steg i trapphuset som du brukar höra, varför har de tystnat? Den vän eller väninna som blir fullast på festen vareviga gång. Som dricker ofta och mycket, eller ofta och lite. Den väninna eller vän som du har, som varenda gång ni ses har tappat delar av sig själv och tynar bort mer och mer..

bortförklaringarna, disträheten och känslan av att inte vara närvarande..
Har du styrkan. Har du förmågan?
?

Allt fler människor lider idag av psykisk obalans dom kan vara dålig självkänsla, att inte räcka till, duga, inte stress, prestationskrav, dåliga erfarenheter som aldrig bearbetats tex otrohet och mobbning, syner av att ha sett misshandel, verbal mobbning, utfrysningar och sorg.  Stress har inte att göra med att ha mest saker att göra på kortast tid, det är ett gammal utrtyck av en term som gör fler och fler sjuka, och där orsaken kan handla om att istället vara totalt understimulerad.  Obalans kan visa sig i form av oro, dålig sömn, vakna tidigt, inte kunna sova, viktnedgång, att gå upp i vikt, humörsvängningar, att dra sig undan familj och vänner, alkoholintag, matmissbruk, träna överdrivet, fysiska symtom som hjärtklappning, magbesvär, ledvärk och depressioner som liknas av att inte förmå sig att göra saker med livslust längre.

Dessa faktorer bör vi som medmänniskor vara uppmärksamma på, sträcka ut vår hand, visa att vi finns. Vi kanske inte alltid kan göra något, säga rätt saker, men alla kan lyssna.

Tack för mig.

barfota4
image

2 reaktioner på ”Ett pressat samhälle, ta hand om din vän.

  1. Att få en utsträckt hand utan att man bett om den…att vänner ser det som finns inuti utan att man behöver säga några ord…för sorgen i hjärtat är svår att se…kloka ord min vän (som alltid)! Tack…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s