Testlöpning av Inov 8 orco 280

Jag har fått äran att genom Acctive sport och hälsa i Luleå vara testlöpare för skomodellen Inov 8 Oroc 280, som är en snygg sko för vinterlöpning och traillöpning på stigar och mer svårsprungen terräng. Jag hade inte valt den för asfalt tror jag, men eftersom jag inte testat ännu så väntar jag med att uttala mig om det och det finns ju fler modeller av samma leverantör som gör sig bättre för det underlaget. Nu är det Orco 280 vi koncentrerar oss på.Oroc-280-UK4-EU37-Black-Blue-Lime_1n9pn3g

Jag fick den hem till mig just då jag, efter några halkiga veckor här i Norrbotten fått en känning i min vad, som signalerade att nu har jag spänt mig mycket då jag tränat löpning. Hela vintern här fram till i slutet december har varit ytterst ovanlig med milt och slaskigt som sedan fryst på och gjort underlaget knöligt och svårparerat. Det som är när underlaget är så blir att du tvingas spänna dig och det kan på sikt ge överbelastningar på andra ställen även om du inte är medveten om att du spänner dig.

Fösta gången jag sprang med Inove Oroc 280 var då det var väldigt kallt här uppe i norr och jag höll mig på mjukare underlag som var skoterspår på isen. Det fungerade bra och jag kände att skon satt bra på foten. Skon har en fin passform som inte trycker runt vristen eller fotryggen och den är inte så stum heller när man får stötar vid löpsteget. Efter att jag kom tillbaka från min runda så var jag torr om fötterna, trots att jag sprungit genom ca 20-30 cm snö.

wpid-DSC_1430.jpg

Det står också att läsa i beskrivningen från leverantören följande.

Sulans låga profil ger bra fäste samtidigt som skons ovansida har bra motståndskraft mot regn, det gör att X-talon 212 är en sko som ska lämpa sig för löpning i det fantastiska regnrusk som den svenska hösten brukar bjuda på.

Efter detta har jag fortsatt att springa med Inove och jag har vant min fot och det jag gillar bäst med skon är förutom färgen och designen, även passformen och det faktum att den är relativt lätt. Det är ju annorlunda så klart att springa med en sko med dubbar men man märker snabbt att man slappnar av på ett annat sätt, vilket gör att den lämpar sig väl för vinterlöpning.

Jag har visserligen ett par skor med metalldubb; Icebug Pytho, men de har känslan av en stridsvagn i terräng. De är ganska breda och vridstyva, och jag tycker att de fungerar bäst för att springa långt i lite snällare terräng där man inte behöver vara lika lätt på foten.

Jag valde att springa i skostorlek 40,5 som är samma som jag brukar ha på vanliga skor. Det är bra att det är utrymme för tårna och att de inte kläms framtill och orsakar blånaglar och annat som förstör löpkänslan. Varje sko har 9 metalldubb; tre bak och resten fram. De saknar den sk ”stockdubben” som de flesta Icebug-varianter har. Sulan har glesare mellan dobbarna än vad X-Talon har.

wpid-DSC_1336.jpg

Skon har riktigt bra grepp i packad snö, och allt annat också, på grund av sin sula samt metalldubben. Jag försökte hitta lite is att testa på också, och på blankis var greppet lite sämre än med Icebug. När jag sprang på isen så hade det på vissa partier drivit och då kände jag att den inte var riktigt lika effektiv som Icebug. Det beror bland annat på att Inov-8 Orca har färre metalldubb samt att de är placerade ganska centralt under skon (och inte längs ytterkanten av sulan som för Icebug). 

Jag ser fram emot att springa med denna sko till våren när snön tinar bort och jag får börja njuta av att springa på stigar och i skogen där jag trivs allra bäst. Då ska denna sko få lysa upp min tillvaro

 acctive

 ADIOS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s