Kost, träning och viktiga beståndsdelar!

Det är fantastiskt när du hittat en kost som du mår bra av, som du längtar efter och när du blir starkare, piggare och mer uthållig. Jag har länge varit intresserad av nyttig och hälsosam kost och följt med i utvecklingen. Jag har haft en resa med kosten och själv tagit del av hur den förändrat min syn på träning, eftersom att dessa två komponenter går hand i hand. De är inte som vatten och eld, utan de är lika sammanvävda som glöden som så småningom blir till den eld som aldrig vill sluta brinna.

Som liten tös hatade jag spenat och tyckte att det smakade Apa. Idag är denna supernyttiga grönsak en huvudkomponent i min kost. Jag använder den i smoothies, till maten och till frukosten i en omelett. Spenat är fullproppad med nyttiga vitaminer och näringsämne och är dessutom bra mot järnbrist som drabbar oss ibland.

spinach

Något annat som jag använder mig av i kosten är rödbetan.

hämta (1)

Dels älskar jag den färgen den ger på maten och på tallriken, en röd-rosa-lila nyans som är svår att finna. Mat ska vara vackert och färgglatt, ty då blir den roligare att inta.  Rödbetan är fullproppad med bland annat Nitrat, som också finns i Spenat.  Nitrat sänker blodtrycket och minskar risken för magsår.  När man som jag ägnar mig åt uthållighetsidrotter så är det väldigt bra att äta och dricka just Spenat och Rödbetsjuice. Mat ska inte endast vara något som ska ge oss en bukfylla och tillfällig mättnad-. Den ska ge oss energi och livslust och få oss att längta till nästa gång. Likadant ska det vara med träningen. Den bästa träningen är inte alltid den som blir av, utan ibland kan det vara lika bra att avstå ett träningspass och låta saknaden och längtan efter den komma.

wpid-IMG_20140227_145106.jpg

 

Det har nu gått några dagar utan mjölk produkter och vete och det har fungerat bra tycker jag. Jag har bakat eget bröd med bland annat Mandelmjöl, ägg, Alpro VaniljYogurt från  nötter , Bikarbonat och Majsmjöl. Brödet smakade nästan som en sockerkaka fast mindre söt och blev väldigt uppskattat även hos dem som äter vete.  I morgon ska jag baka ytterligare en brödsort .

 

Träningen har gått bra  även om jag igår åkte 18 km Skejt och fick känningar på lårets utsida i det senstråk som bidrar till irriterad knäskål. Efter kvällens löprunda så plockade jag fram min Faoamroller och rullade med och idag var det boerta så jag återigen kunde köra på med två pass. Jag började dagen med morgonlöpning 11 km. Det skulle egentligen bli ett distanspass men jag körde fartökningar mellan 3 och 8 km och de naturliga backinslaget gjorde mig påmind om hur lite backe jag kört i vinter. Nu ska jag införa detta härliga inslag minst 1 gång i veckan och revidera mitt träningsprogram. Fick ett erbjudande om att kanske få en plats till VM i Köpenhamn helgen den sista i mars, men jag är ju på Kanarieöarna då. Vid närmare eftertanke borde jag varit med där, för det är ett väldigt stort löpararrangemang med många av de bästa löparna i världen och det hade varit grymt coolt.  Men det ska bli fantastiskt att få njuta av barmark, sol, strandlöpning, relax, bubbelpool, bastu och halvpension tillsammans med en av mina bästa vänner.

 

I går bokades flyget ner till Göteborg också så jag har ju två roliga lopp att se fram emot. Fokus ligger givetvis på Stockholm marathon den 31 maj, men Göteborgsvarvet kommer först.

Löpning är livet, livet är löpning.

barfota4

Visst är det kul att vinna ibland, men det är inte det viktigaste för mig. Jag vet min kapacitet och förmåga. Jag vet att jag är stark, allroundtränad och att jag kan vila om jag vill vila. Jag kan ge ett leende till de andra och jag kan vara den som ställer upp i ett lopp utan att känna att jag måste kuta järnet. Det är inte lätt, men jag kan göra det!

vinna

 

Ikväll skulle jag på middag hos min kära syster så jag valde att köra pass nummer två redan före middagen. Det blev ett 6 km distanspass i en fart runt 4.40-5 min per km. Totalt 31 min och jag var redo för en god torsk i ugn som min syster gjort. Till detta serverdels kikärtor och grönsallad med fetaost och tomat samt gurka. Hon hade också gjort ett eget knäckebröd som jag åt till med Bregott.

När jag kommer tillbaka till Luleå så väntar mina nya löparskor Asics Nimbus där hemma. Ser fram emot att inviga dem.

 

ADIOS!

1010994_10151865183662132_935987926_n

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s