Årets eldsjäl 2013 och en viktig roll i Morjärv SK och löpningen.

Här kan du se filmen från Eldsjälsgalan 2013.

skarmavbild_2013-03-04_kl._15.33.52

images (1)

eld

Denne fantastiska man kan aldrig tackas tillräckligt.

wpid-DSC_1940.jpg

Jag kom till Morjärv SK av en slump och året var 2011. Jag hade sprungit något år, varit med i några lokala lopp och sett många av de duktiga löpare klubben haft genom året, på den tiden som jag själv inte ens kände till hur otroligt löpning är.  Några av de framgångar klubben haft genom åren innan min tid är bland anat veteran silver genom Anders Riström.

Flertaliga medaljer på lokala lopp och större lopp till Cornelia Henriksson på både halvmarathon och 10000 samt 5000 m,  DM guld till mig  själv  år 2012  i halvmarathon, samt 12e plats på svenska mästerskapen sedan jag kom in i klubben. Top 15 placeringar på Lidingöloppets 30 km mm.   Klubben har också haft Lina Nyman som satsar på ultralöpning och deltog i 10 mila Stockholm Ultra 2013 vilken hon klarade galant på under 10 timmar. Lina Nyman som har anknytning från  Morjärv är en fantastisk långdistanslöpare som inspirerar och ser till att Morjärv syns inom Ultra. Klubben har också flera duktiga skidåkare däribland Peter Fredriksson som idag åker mer som motionär men som har en otrolig kapacitet som löpare och bland andra sprungit in som segrare på halvmarathonlopp.

Klubben har också talanger och juniorer som än så länge utmärker sig lokalt men som har framtiden i sina händer och fötter om de bara fortsätter och ha kvar den glädjen och balansen de har idag för löpning. Tack vare Bengt Ek så kan vi fortsätta satsa mer.

Tillbaka till den dagen jag blev Morjärv SK.

morjärv logga

Speciellt hade jag lagt märke till den kostymklädde mannen med de bruna pepparkaksögonen som varit med på loppen, hejjat fram löpare och stått efter banan med ett leende .  Jag visste inte då att han skulle få en betydande roll i en idrott som skulle komma att bli så otroligt viktig för mig, inte endast rent idrottsligt, utan också mentalt. Jag visste inte då att varje möte med denne man skulle ge mig ny inspiration och att löpningen skulle stärka mig så som människa . Det var mycket jag inte visste då och kanske är det tur.

Året 2011 gjorde jag plötsligt fina tider inom löpningen. Jag sprang bland annat milen på 42 min plötsligt en dag från att ha gjort den på 45. Jag sprang också en halvmara på 1.28 och jag anammade sidor hos mig själv som visade på att jag var redo att springa lite mer strukturerat än innan. Jag tyckte om de lopp jag deltagit på, stämningen och allting runt omkring. Jag tyckte om känslan med att lyckas med att förbättra mig. Det gav en kick oc gav mersmak.

I samband med ett lopp i den lilla byn Kivijärvi, där jag sprungit in Kivijärviloppets 7,4 km i svårsprungen terräng på en tredje plats kom jag i kontakt med Bengt Ek och därefter anslöts jag till klubben på en löpartävling i Luleå. Allting gick så snabbt och det var upphovet till att jag tog min löpning till nya vidder. Det var då det hände och fortfarande gör.  I Morjärv kunde jag springa med gemenskap men ändå sköta mig själv, om du förstår vad jag menar? Bengt gör det möjligt att ge bidrag till läger, bidrag och startavgifter och för honom är det aldrig krångligt och jobbigt

morjärv 2

Bengt vinner Eldsjälsgalan. Jag skickade in honom till programmet och han                                blev slutligen an av tre finalister som kröntes till årets eldsjäl.

Morjärv är en liten by i nordöstra Norrbotten, belägen 7 mil norr om Luleå efter den starkt trafikerade vägen E10. Jag har egentligen ingen anknytning dit eftersom jag är född i Överkalix som ligger ännu mer norrut. Jag kände ingen i byn, som jag passerat så många gånger på väg mot kusten. Morjärv, den vackra byn med mycket vatten och gamla trädhus som vittnar om det liv som en gång var. En sovande by som ändå sjuder av en gammal tradition inom idrott men även inom så mycket annat.

Folkets_Hus

Tack vare Bengt Ek och många av de andra människorna i styrelse och byggd kan klubben leva vidare och ge oss chansen att satsa på det vi brinner för. Det är en bra klubb, som satsar på både oss som är på tröskeln till elit, men även på de som aldrig kommer dit för att de inte vill eller kan. Det ges möjlighet att motionera tack vare att Bengt Ek kör upp skidspår om vintern och mycket av de pengar som kommer in till sportklubben ser Bengt Ek till att dra in för egen maskin. Han är nämligen snart fyllda 70 men jobbar mer än en heltidsarbetade med att köra ut mat till pensionärer, klippa gräs om sommaren, skotta snö om vintern och hjälpa till med att genomföra skidlopp i Kalix kommun, löpartävlingar som klubben ordnar, men han ses även köra omkring i sin bil på andra delar i länet där det finns en löparkultur.

Det Eken, som han kallas inte vet om löpning, det kan och vet nog ingen annan.  När han var ung var han en lovande skidåkare och löpare själv och har gjort milen på 31 minuter. Det finns inte många i vårt län som kommer ner på dessa distanser idag. Eken var också den som såg hur jag inte sprang rätt i kurvorna på några av mina första löparlopp och påpekade detta till mig, på ett sätt som gjorde att jag tog det till mig. Hur han talar med många av de ungdomar vi har i länet och lyfter upp dem så de hittar styrka och tro i sig själv är fantastiskt tycker jag och för alla dessa förmågor blev han året 2013 utsedd till årets eldsjäl inom föreningslivet. Priset delades ut på den årliga eldsjälsgalan som gick av stapeln i Göteborg och jag fick äran att vara med honom i direktsändning när det svenska folket röstade fram honom som en värdig vinnare. Det är en av de kvällar jag aldrig glömmer.

Allt eftersom åren gått sedan den där dagen 2011 i den lilla byn Kivijärvi, har jag fortsatt att utveckla min löpning, få ännu mer passion för att springa och en del av detta har naturligtvis att göra med Bengt och Morjärvs SK. Eken gör det möjligt att förverkliga mål inom löpningen både internationellt och i Sverige.  Han tror på mig och min kapacitet och tack vare Eken har jag möjlighet att satsa mer på löpningen.

Johanna-Umemaran-2011

2011 hände det något med min och löpningen. Här på väg mot mål på                                           Umeå halvmarathon. Slutade tvåa där. Idag har jag gått framåt, så har även min                                                                                     passion.

I år är det Stockholm marathon och SM som är mitt mål. Att springa längre lopp kräver mer förberedelser och återhämtning och kroppen blir trött och sliten flera veckor efteråt. Detta gör att jag inte kommer delta i de lokala lopp vi har i lika stor omfattning som förra året. De lopp jag väljer att vara med på ska jag ta som tempopass i min satsning inom långdistansen och då hoppas jag naturligtvis att Eken ska stå där efter banan och heja fram en som han brukar.

Att ägna sig åt löpning kräver kunskap och passion. Utan den kan du aldrig lyckas och utan eldsjälar blir det svårare. Rätt ledare kan locka fram en långvarig kärlek hos de unga och få dem att fina tro i sig själv. Jag önskar vi haft någon som Eken i min egen hemkommun då jag växte upp. Fel ledare kan ta död på allting som jag beskriver ovan och förstöra individen för gott. Löpning handlar om så mycket mer än att slaviskt styra sina adepter och få dem att pressa sig själv, mer och mer och mer.

De gånger Eken driver på mig att jag ska tävla mer så talar jag om för honom vilka mina målsättningar är och det har aldrig varit något mankemang om detta, eller några ifrågasättningar. Han vet att jag springer för glädjen och att den alltid kommer vara nummer 1, så länge jag lever.

ADIOS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s