Såna här dagar vet jag att det är värt det…

Allt slit under vintermånaderna, som egentligen aldrig känns motigt mer än just i begynnelsen av den stela och trötta kroppen som är svår att väcka men som vaknar till efter att endorfinerna dansar runt i kroppen.   De tidiga mörka morgnarna, de tvåsiffriga minusgraderna och solens frånvaro. Hur den lämnar mig kvar så där, men hur den tvingas med sin långa näsa, ta del av ett JAG som är starkare än när den svek mig i höst. Hur den inte får vinna över mig. Hur jag inte ger upp, när det är lätt att göra det. Mål som jag har som ändå inte tar över utan hur det än går kommer göra mig starkare. Hur blir du starkare?

Vi har alla svagheter.

Det är inte lätt med en skolios alla gånger och en vänstersida som inte vill lika mycket. En benlängdsskillnad gör att vänsterbenet får ta mer stötar.  Den har inte samma mjukhet som det högra benet. Men jag kan springa och det räcker för mig. Jag kan göra det bra och det räcker för mig. Jag kan göra det bättre och jag ska se hur långt jag kan nå. Du har fina hälsenor, säger massören och jag vet att det är så. Inga problem, inte en endaste känning. Visst gör det ont att få idrottsmassage men inte mer än att jag biter ihop. Det ger så mycket tillbaka. Vi ska ta hand om vår kropp.

Med vinden mot kinden.

före

Redo för dagens långpass. Klockan är 8.45.

stru

sol

Skulle jag inte älska löpningen så mycket skulle jag förmodligen gjort det flesta gör. Stått på bandet någon gång här och där och inte halkat omkring på de skridskobanor Luleå bjudit på i vinter.

En dag som denna förstår jag varför. Jag ser på min tid från Barcelona, och jag vill inte radera,den från min klocka. 1.25.32. Med lätta steg får mina ben möta den bara asfalten efter mil av nötande på skrovlig och nersnöad vinterväg. Vintern har sin charm och jag tror någonstans att den gör oss starkare och begränsar oss att hålla igen. I allafall vi som inte tillhör den kategorin som nöter fart hela vintern. Idag vet jag att det är så jävla mycket värt det!

Jag har visat för mig själv att det lönar sig att lägga grunden under vintern. Mängden bygger upp och farten dödar. Den hinner man få in tids nog. Jag har visat att jag  kan bli duktig genom njutning och lärt mig att om jag ska bli ännu duktigare så får jag offra lite av det. Jag vill fortfarande behålla mitt gamla liv med allt vad det innebär. Lite av mina laster ..

Men är det inte det livet går ut på. Vi tar och vi ger, vi offrar och försakar och det är inte förrän det är för sent som vi verkligen vaknar .. Även om det är alldeles för tidigt som klockan ringer ibland.

Möter Micke och vi springer mot Björks. Micke, kära Micke som varit i Indien och nu kommit hem.

mickeee

Två löpare kommer mot oss och det är Johan och Markus, som tjuvstartat och tillsammans kör vi en 10 km innan övriga av Luleåkamraternas gäng ansluter.  Det är bra att springa långpass med dessa starka män även om fler damer kunde komma till träningarna varje lördag med start kl 10. Nu är jag oftast den enda.

(smygreklam)

Efter ca 15 km drar jag ifrån de andra på den bara asfalten och gör fartökningar.  Några gånger tar jag ut steget. Tittar på klockan och hittar min halvmarathonfart. Det går fort och lätt.

johan n

Krister, Johan och de andra har vätskepaus.

Jag flyger fram känns det som och det är ljuvlig vår i luften.

Efteråt.

efter

Hemma igen. Klockan är strax efter 11.

28 km lycka och småprat med en kille jag ej sett på länge efter ett löppass som hade allt. Knappt märkbart trött. Måste se galet ut för en annan.

-Ja jag röker, och du springer, säger han flyktigt, med glimten i ögat. Fortsätter med att tillägga att det är roligare jaga en boll.  Han syftar så klart på att träna fotboll och är en av dem som inte förstår tjusningen med löpning.

Jag klandrar honom inte. Jag har också jagat och låtit den glida utanför utan att bry mig. Jag har också fått låta det ta tid att hitta. Min passion.
– JA alla har vi våra laster svarar jag, ty vi har alla ett bagage med egna fällor som hugger oss i handen om vi inte är vaksamma. Tänk att jag också tyckte löpning var trist en gång . Tänk att jag kunde stå där bakom knuten och fylla mina lungor med gift . Att jag sedan presterade är en gåta för mig, men det var just då det började gå bättre med löpningen som jag insåg vad jag håller på med. Jag kunde märka hur nikotinet färgade konturerna av mitt friska och röda hjärta i en grådassig ton som  gjorde det svårare .

Vart stod jag egentligen. I ena sekunden en vanlig odödlig och i den andra en fot i träningsträsket mot elitmotionär med vilja att springa, träna, pressa mig och göra bättre tider.   Laster. Bättre och sämre.  Jag valde den bättre. 


Jag har haft mina laster jag lämnat och aldrig kommer ta tillbaka. Löpningen, ja den kommer jag aldrig sluta med.

efter1

Under dagens långpass hann jag reflektera och tänka mycket, speciellt efteråt. Jag är så glad och lycklig över hur bra det kändes idag. Lätt och trippande, likt jag skulle dansat runt på moln av berusning. Du behöver inga andra droger i ditt liv när du löper.

Solen, den gav så mycket energi att jag som tänkt sluta vid 25 km valde att fortsätta tills klockan stannade på 28,5 km.  Det är bra för mig att ha dessa långpass för att jag ska vara mentalt redo och att jag ska kunna orka springa fortare när benen värker .

Idag var det njutning.

4.45-5 min per km. På slutet tappade jag fart och låg runt 5.20 men det var avsiktligt .

Långpass.

Bra för att vänja muskler, leder, senor och ligament vid belastning. Stärker dig mentalt inför längre utmaningar, lär dig använda fett som energikälla eftersom depåerna töms efter ca 60 min uthållighetträning som körs i ett svep. Mina långpass är inget pass då jag testar formen och springer fort utan det är ren njutning med syfte att vara ute längre än normalt. Idag var jag dock tvungen göra några korta ökningar på den bara asfalten. Wow, som vi väntat här i norr.

Johannas träningsvecka.

Måndag morgonlöpning 9 km med fartinslag

Eftermiddagsjogg 6 km.

Tisdag Morgonlöpning 7 km

Skejtskidor 18 km eftermiddag

Onsdag Morgonlöpning 11 km intervaller från 4oo meter till 1 km.

Eftermiddag löpning 2,5 km till Inpuls.

Styrketräning

Löpning 2,5 km hem.

Torsdag 15 km distanslöpning.

Eftermiddag Lätt spinning 45 min.

Fredag styrketräning

Lördag Långpass 28,4 km

Söndag är kvar och då får vi se vad den dagen bjuder på. Vad tycker du och vad får du din motivation att träna av? Dela gärna med dig. Visa att du finns.

adios!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s