Debatten om ortorexi!

Debatten om Ortorexi, om att träna för mycket och kan man träna för mycket?

Finns det inte mycket annat vi bör vara mer oroliga för?
image

Jag älskar att träna och jag älskar att äta. Jag tränar ofta två pass om dagen om jag hinner. Kanske är jag skadad, men jag är det på ett bra sätt.  Känslan av att känna kroppen formas medan jag njuter av skogsdoften är fantastiskt och vet du hur underbart stark min mage blir av Coreträningen? Maten smakar fantastiskt efteråt och jag riktigt suger åt mig av allt som kroppen behöver. Unnar mig gottis gör jag ofta, men inte nödvändigtvis på en fredag.

wpid-DSC_2394.jpg

Jag har länge funderat på det här med att det finns så mycket åsikter om träning och om oss som tycker om att göra det ofta och mycket.  Det finns mycket fördomar och mycket teorier och på något sätt så är det de som inte tränar alls som sitter inne med åsikterna. Jag driver en blogg och ja, jag lägger ofta upp bilder på mig själv, i träningskläder, i skogen, med korta tights och med långa. Jag tränar ofta och mycket numera och jag älskar det! Jag älskar känslan under tiden, före och efter. I love love love it!

 

It is a lifestyle !!

För en tid sedan fick jag höra en god vän kritiseras för att han gått ner i vikt. Denna man har tappat 20 kilos övervikt och därmed säkert ökat sin livslängd med flera år. Han mår bra, orkar mer men lider av värk på grund av en pajjad axel som gjort att han sovit dåligt. Tack vare mig har han insett att en färgglad kost med mycket grönsaker gör att orken kommer tillbaka och ger mer träningslust. Vad får han höra, jo att han ser helt galet utmärglad ut och inte kan sitta och äta kaninmat! Av vem får han höra detta? Jo av en person som uppenbarligen inte alls bryr sig om vare sig träning eller hälsosam mat! Vem är denne person att döma. Att anklaga och att ifrågasätta huruvida mitt leverne är bra för min vän. Absurt säger jag bara! Avundsjuka så det sjunger om det! Givetvis är det inte det faktum att han gått ner i vikt som orsakar hans trötthet, men det är lätt att döma när man saknar kunskap!

Tror du han är den enda? Svar nej. Det finns många med honom som ser ner på oss som tränar och faktiskt lyckas uppnå mål, vare sig det handlar om vikt eller andra mål.

 

Eftersom att den största delen av året här uppe i norr, består av de tre kalla årstiderna så är jag ofta klädd i varmare träningskläder, men det händer även att jag lägger upp bilder på min mage. Den mage jag råkar vara stolt över, för att den har konturer av muskler som kommit av den Coreträning jag lagt in i min träningsvardag sedan jag var tonåring och började med träning, om än det bara var volleyboll.

Jag har sett att Coreträningen har format kroppen och framförallt bidragit till att jag blivit en starkare löpare vid de längre distanserna när det finns en tendens att vi faller ihop i höft och bål för att vi inte orkar hålla oss upprätta. En stark bål har du användning av i livet och i din vardag. Den hjälper oss inte endast till att bli en bättre löpare.

Tillbaka till det här om fördomar. Det finns de som tror att vi blir sjuka av att träna för mycket. Nyligen läste jag triathleten och bloggaren Jonas Coltings debattinlägg om träning och fredagsmys och jag måste verkligen säga att han slog huvudet på spiken och träffade mitt i prick. Jag kunde inte ha sagt det mycket bättre själv. Jag njöt av varenda rad jag läste, ty det är verkligen så att vi är gjorda för att röra på oss och inte för att sitta i soffan med våra barn och vräka i oss sötsaker om helgen. Fredagsmys är enormt viktigt och jag tycker verkligen inte att vi ska sluta ha fredagsmys, men behöver detta verkligen ske i form av soffnötande och ätande och stillasittande? Kan det inte lika gärna ske i skogen, vid grillen efter en skogspromenad med barnen, sambon eller vännen? Kan inte fredagsmys vara att komma varandra närmare tillsammans genom att utforska en hälsosam vardag tillsammans hela familjen?  Självklart kan det det om du frågar mig!

 

Ofta hör jag, att när man får barn förfaller människan och det är då vikten börjar smyga uppåt. Ofta hör jag att när man får barn hinner man inte träna? Jag känner flera väldigt inspirerande kvinnor, med flera barn, som precis som jag tränar 6-7 dagar i veckan och gör både halvmaror på 1.25 och Ironman på under 12 h.  Jag vet många vuxna som fortsätter ha kvar sina intressen för träning trots att de får barn, de som tar med barnen på sina utflykter och som ser det som en naturlig del i en middag att det givetvis ska vara grönsaker på bordet! Som hellre skär upp morotsstavar än serverar chips till fredagsmyset.

hämta (3)

Det är lätt att hitta saker att skylla på och det är lätt att tro att vissa har det lättare än andra när det kommer till träning. Jag har inte det lättare att springa än någon annan för att jag har en lätt kropp, som jag ofta får höra. Någon säger till mig att jag ser stark ut, inte konstigt jag kan springa fort. Det kan vara så att styrkan sitter i det, men den mesta styrkan finns innanför pannbenet och det är den styrkan jag behöver träna på varje dag, varje minut och varje lopp jag gör. Den styrkan du kanske har redan. Min kropp den har jag stärkt och byggt upp genom att tillåta mig att ha fredagsmys men inte prioritera att sitta stilla och äta framför tv.n och det kommer jag aldrig att göra.

 

Vi är gjorda för att röra oss, som Colting skriver. Vi är gjorda för att röra oss flera gånger om dagen och visst behöver vi vila också men den här tanken att vi behöver äta en massa sötsaker bara för att vi har gått runt sjön eller tränat 45 min styrketräning, den köper jag inte.  Vi människor är belöningsmänniskor och visst tusan har köpmännen tjänat stora pengar på oss genom den reklamen de gjort för just fredagsmys. Det är ju fantastiskt att belöna sig själv med ett glas vin, en godispåse eller kakor, men vad sägs om att faktiskt belöna sig själv med ett nytt träningsplagg istället och se detta som en morot?

Ortorexi är ett viktigt ämne och det är ett problem som existerar, men det är en väldigt liten del som inte förstått att balansen ändå är a,och o och utan den faller vi ändå ihop förr eller senare. Många tror att anorexi är lika med att träna varje dag.

Många ungdomar framförallt tränar hårt, äter minimalt men det är här vi vuxna är ett föredöme för att visa dem att man kan träna hårt men äta hälsosamt och regelbundet och att få dem att vilja träna för att ge sig själv en stark och frisk kropp rent långsiktigt.

Från Coltings blogg

Kan man träna för mycket? Naturligtvis. Men att träna för mycket är långt mindre skadligt än att träna för lite. Inget är så destruktivt för vår organism som brist på aktivitet, stimulans och syresättning. Vår mänskliga kropp är gjord för rörelse och aktivitet. Varje dag och helst flera gånger per dygn. Människan har en enorm kapacitet att återhämta sig ifrån fysisk överansträngning och trötthet. Men vi återhämtar oss inte ifrån underansträngning. Tvärtom, det tar livet av oss. Underansträngning tillsammans med raffinerad och sockerspetsad kost är orsaken till vår samtids vanligaste dödorsak, nämligen livsstilsrelaterad hjärt- och kärlsjukdom. Att i ljuset av den vetskapen lyfta träning och nyttig mat som ett problem, är helt barockt.

 

jag1

Våra hjärtan mår bra att träning, vår kropp mår bra, hela vi mår bra och när vi tränar bidrar det till att vi kan fokusera bättre på det andra vi tar oss an. Så sluta inte träna och sluta inte sträva mot dina mål. Men variera träningen och stärk upp din kropp så den kan hålla länge utan att drabbas av överbelastningsskador.

Jag älskar träning, jag älskar mat. Jag älskar känslan av att vara stark och av att ha fredagsmys. Jag kanske inte har fredagsmys i soffan men det gör mig inte till en sämre människa ändå, eller hur? Det som gör mig till en sämre människa är känslan av ett missat träningspass .
image

Och nej, jag har inte Ortorexi. Har du?

=)

 

 

ADIOS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s