Hur laddar du? Tips från mig i rosa.

Hallå. Hoppas du haft en bra dag.

Nu är det en dag kvar till varvet? Har du börjat ladda och har du tränat bra? Hoppas du är redo att ta dig an de 21 km som väntar.

Varvet är ingen snabb halvmara så jag personligen kommer inte springa med någon ambition om personbästa. Jag minns, om jag ska vara ärlig, inte hela loppet eftersom att jag var så trött förra året på grund av värmen. Nu verkar det ska bli ca 24 grader detta år och jag har svårt för att prestera i värme.

Innan ett lopp är det några saker jag försöker tänka på.
1. Inte träna så mycket veckan innan och inte träna en massa annat som.innebär nya muskelgrupper. Igår körde jag lätt styrketräning och core men mest för att hålla igång kroppen.
Risken med att träna Styrke innan ett lopp kan vara att det blir mjölksyra snabbare när man tar ut sig. Därför är jag försiktig.
image

2. Vätska. Jag försöker vara noga med att dricka jämnt hela dagen innan ett lopp, främst för inte riskera att prestationen sänks. Om vi får underskott i vätskebalansen är risken att drabbas av kramp större samt att vi måste sänka farten. Jag ser till att ladda med resorb någon dag innan om jag vet att det ska bli soligt och jag kommer svettas mer. Vi behöver inte endast vätska utan även mineraler och salter.

3. Sömn. Jag sover ofta rätt oroligt innan lopp, tror många gör detta. Därför försöker jag sova bra veckorna före och få den återhämtning jag behöver.

4. Kost. Jag kolhydratladdar inte utan äter den mat jag mår bra av. Det är olika det där, men jag tror inte på att trycka i sig en massa extra drycker eller att tvångsäta kolhydrater.  självklart är det individuellt det där, men jag har ätit väldigt mycket grönt med broccoli, morötter, rödbetor, matig sallad med paprika, mozzarella och kikärtor till maten under veckan. Igår åt jag paj med grönsaker och lufttorkad skinka och jag försöker också äta mycket frukt och grönt kontinuerligt. Jag tror på de gröna grönsakerna nyttigheter med nitrat och kombinationen av de färgglada med antioxidanter.

5. Alkohol försämrar prestationen och det vet de flesta att det inte är bra att dricka alkohol dagen efter en rejäl fylla! Hjärtat slår extra hårt, gör volter och du är uttorkad.  Men hur är det med en öl eller något glas vin?  För egen del har jag sett att det inte gör någon skillnad för mig. Jag tycker om vin med måtta och tar gärna ett glas kvällen före ett lopp. De lopp jag gör sker ofta i samband med en resa  som nu,  och då blir det semesterkänsla vilket inkluderar allt annat som ger mitt liv kvalitet. Två av mina bästa lopp har jag genomfört dagen efter två till tre glas mousserande vin. Dock vet jag ju inte hur loppet gått om jag hoppat över vinet. Detta är en avvägning och i värme ska inte alkohol intas då det torkar ut kroppen ännu mer och är vätskeutdrivande.

Det finns en mängd faktorer att tänka på men a och o är glädje och avkoppling och att inte behöva stressa innan loppet.
image

Nu har jag precis kommit till Göteborg, hämtat ut nummerlapp och fått med mig ett par nya snygga Salming skor att provspringa.  Jag har träffat käcka Petra kindlund, fått umgås med Klas igen och jag känner pirret komma. Jag känner glädje och är motiverad inför att i morgon kl 13.00 ta mig an Göteborgsvarvet. Hänger du med mig? Springer du? Vad är ditt mål?

Glöm inte gilla vinden mot kinden på Facebook. I am the soulmate of running.
Adios!!
image

image

En reaktion på ”Hur laddar du? Tips från mig i rosa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s