Att tänka på vid träning i varma temperaturer.

Så var det det här med motivation. Vart är den? Allting går som på slentrian och det känns som om jag springer i sirap. När det väl svalnar av så känner jag hur jag hittar farten men värmen tar knäcken på mig fast jag ändå älskar den och låter den härja med mig. Men det är nu vi ska stanna tiden och bara njuta av sommaren, när den är som bäst, för snart sitter vi där och svär och gnäller och det känns ibland som om vi aldrig är riktigt nöjda. För varmt och för kallt.

 

rrrrrrr

Veckan som varit har bjudit på träning trots att det inte blivit fullt lika många snabba pass som om det varit regnigt och syrerikt, men positivt är att jag hanterar värme mycket bättre än vad jag gjorde förr.  Idag sprang jag morgonjogg till Inpuls 3 km och sedan efter min pt kund så förlängde jag rundan hem så det blev totalt 13 km. I kväll sprang jag 9 km till . Trots et så känns det inte riktigt bra då det är så varmt och jag får inte riktig till den där känslan efteråt. Den som jag fick igår kväll så Tor kom med dunder och blixtrar. Jag passade på att drämma av med 9 km fartlek då och totalt landade gårdagens träning på 18 härliga km.

skor11

 

 

 

wpid-dsc_3804.jpg

Träna helst inte mitt på dagen om du inte måste. Och om du måste så fråga dig själv vad det värsta som händer är om du hoppar över en träning? Fast det är ju lättare sagt än gjort  när man vill och är inne i det och dessutom är temperaturen ingen ursäkt, men var klok och smart.

 

Nedan några råd från mig.

 

 

 • Skydda gärna skallen och håret med en huvudbonad som keps eller scarf.

 

 • Drick mycket hela dagen och inte bara precis före och efter. Kroppen tar inte upp vätskan då utan du kissar ut det direkt. Vad händer, jo du förlorar salter då du svettas som du inte får igen.

 

 • Ha gärna med ett vätskebälte, inte nödvändigtvis för att dricka från ,men det är väldigt skönt att hälla vatten i nacke och ansiktet då du svettas och blir överhettad.
 • Spring gärna längs efter vatten eller i skogen så du får naturlig vind och skugga.

 

 • Spring gärna tidigt eller sent och dela upp de längre passen i två kortare.
 • Tänk på att fylla på med energi och salt även om det är varmt. Känner själv att jag inte har samma matlust då värmen är tryckande men samtidigt är det ju maten och saltet som ger oss ork. Glöm inte det!

 

 • Använd solcreme då solen verkligen tar du du svettas. Solbrännan blir verkligen grym du du tränar mycket, bra mycket snyggare än att endast ligga och lapa sol på stranden och vända på steken med äggklocka *ler*

thuv

Ja nu kanske jag överdrev en smula, men ändå. Du fattar ?=)

 • Spring inte efter att du druckit alkolhol. Det är uttorkande och vätskeutdrivande och dessutom inte alls någon bra kombo med sol.

mattts

Njut, ty denna tiden lyser med frånvaro och vänta helle till senare även o du blir rastlös och det kryper i kroppen. I går kom åskan och svalkade mig så skönt så jag kunde trycka på med fartökningar kl 21.30 efter att ha genomlidit mig fram i en svettig och äcklig morgonjogg utan krafter.

ååååå

 

Länk med bra tips för träning i värme.

Lycka till.

 

ADIOS!

 

 

 

4 reaktioner på ”Att tänka på vid träning i varma temperaturer.

 1. Jag håller fullständigt med dig. Mycket av min motivation har försvunnit i värmen. Jag har blivit grymt bra på att hitta på undanflykter, från träningen. Men när jag väl är ute så känns det rätt ok, fast jag sänker farten med 40 sek. till 1 min/ km. Men du är ju sjukt grym!

  • Hej. Ja nu känner jag att jag blivit mer värmetålig. Sprang två lopp varav ett i 29 grader och trots att jag knappt fått upp farten på träningen lossnar det när det väl gäller. Det finns där, men sjukt frustrerande kan det kännas. Fast tänker att det bara är att njuta. När hade vi en sommar som detta? Tack för kommentaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s