Framtiden, det som varit, och att vara här och nu!

lidong

På väg mot en nionde plats och nytt pers 2.10 på Lidingöloppet.

wpid-wp-1411498863341.jpeg

xcross

Idag regnade det och luften var fuktig och syrerrik medan jag sprang fram på mitt absoluta favoritpass,  långpasset. Jag var ensam i skogen,  en ny skog och stigar jag inte visste vart jag var. Jag sprang och sprang och hade hunden vid min sida. Min trofasta följeslagare, nu 8 år gammal.  Plötsligt mitt i skogen lite skraj att det skulle bli ett typ 4 milapass då jag tappade riktningen,  ser jag en bil och en älgjägare och det visar sig vara Evert från byn som talar om att det är tre km kvar till grannbyn Lansån. Tre långa km  enligt Evert, men tre ljuvliga om du frågar mig.  Jag fick mitt långpass på 2 h idag och kroppen mår så bra. Jag ser fram emot att kunna springa i hundra år och tackar någon där uppe, högre makter och livet för att jag får vara frisk och kuta samt njuta så mycket av detta.

blå

Efter morgonlöpning och fartlek i fredags.

Jenny Notfjöll från Göteborg, fantastisk löpare och inspiratör, frågade mig för en dag sedan hur en vanlig träningsvecka ser ut för mig. Ni som följt mig har säkerligen noterat att jag haft en bra säsong med pers i allting, bra tider och fina placeringar. Då kanske man tror att det ligger mycket stenhård träning bakom, mycket hård löpning och så vidare eftersom det brukar göra det hos de flesta som blir bättre. Jag skulle därför vilja dela med mig lite av hur jag ser på min säsong och min syn på träning.

När jag började springa lät jag kroppen byggas upp och under mina första år med löpningen så tävlade jag inte något alls..  På den tiden var löpning bara ett sätt att hålla mig i form och det var tidseffektivt . Ja det är det fortfarande om än jag också behöver den för mitt välmående. Jag sprang ca 3 gånger i veckan 7 km varje pass då. År 2010 gick gick med i Lulekamraterna (norrbottensklubb) för att jag ville lära känna nytt folk då jag var ny i Luleå. Då lärde jag känna Niklas Grip, ultralöpare och löparfrälst. Han syn på löpning var långa pass uppemot 2-4 h och jag tyckte 1 h var vääääldigt länge då.

Mitt första marathon sprang jag med Överkalix IF, som är min hemkommun och det var 2011 som jag blev värvad till Morjärv av Bengt Ek som tydligen noterat att jag hade kapacitet för att springa bra. Det var väl också så det var.  I Morjärv fick jag tryggheten i Eken som hjälpte mig att utvecklas även om han ibland vill så mycket . Jag lät mig inte ryckas med i detta utan gladdes åt de små framgångar jag hade vilka gav mersmak. Jag märkte ju själv på mina träningsrundor som ofta var desamma, några km hit å dit, att orken blev bättre. så på den vägen är det.

2011 på hösten lossnade det och jag sprang min första halvmara på 1.28 drygt i Umeå, kom tvåa och sedan rullade det på. Jag fortsatte min sedvanliga vinterträning nu när jag fått rutin på den. Medan jag levde i Lund mellan 2001 och 2007 trodde jag aldrig att det skulle vara möjligt att njuta av vinterlöpning  och jag oroade mig mycket för hur det skulle bli med träningen i Luleå. Långpass var inget jag tränade då utan det började jag införa 2012 på vintern tillsammans med Niklas. Det var tack vare honom jag började tycka om att springa långt. I början tyckte jag mest att han var lite halvtokig som sprang så långt.  Nu föstår jag varför han gör det.

nystart3

2012 sprang jag halvmaran på 1.26.53 och en vecka efter vann jag Luleå stadsmara

vinna

på 1.28. Det var lärorikt att testa på att springa två lopp med kort varsel för mig och på den tiden var det nog kan jag säga.   Det var på Göteborgsvarvet det hände, men sedan var det som att året 2012 blev ett år då jag testade allt som gick att prova på. Det blev fjällöning, korta lopp, halvmaror och Lidingöloppet och jag deltog även om många lokala norrbottens lopp varav ett fjällopp Dundret extreme även det året. 2012 sprang jag Lidingöloppet på 2.21, 2013 på 2.13.47 och i år på 2.10.00

Då 2002-2006,  höll jag på en del med styrketräning, splittade mina program och var faktiskt uttagen till Gladiatorernas uttagningar år 2003. Det trodde du inte om mig va?  Jag sprang i Skåne, ofta ute i Skrylle naturreservat med fina slingor och vackra vyer, men då var det ca tre gånger i veckan 2-10 km. Lite mer muskler hade jag då för löpning och bodybuildning rimmar illa, i synnerhet långdistanslöpning. Trots att jag springer så mycket så har jag muskler på kroppen, om än de idag är betydligt senigare.  Tack vare flytten tillbaka till Norrbotten,  kom jag i kontakt med längdskidor och löpning och det blev mer och mer naturligt att börja klä sig rätt för att tåla det väder och förhållanden som Norrbotten och Lappland ger.

När det sedan började hända saker med min löpning så började jag då alltså år 2010, springa med  Niklas. Han är ultralöpare och vi sprang ofta långsamma pass ihop utan tidskrav eller krav på fart. Han fortsatte ofta sina rundor efteråt medan jag nöjde mig med att vara ute mina 7-12 km. Jag märkte att det var trevligt att träna ihop och att det gav mig motivation. Med tiden lärde jag känna folk och när jag gick med i Morjärv så lärde jag även känna några andra tjejer i klubben som jag visste var otroligt duktiga, hade hållit på länge och låg på en annan nivå än jag.  Idag står jag på den nivån och har fått ett sådant kvitto för min träning att jag ibland bara blir så galet nöjd och glad och kommer på mig själv att småle. Det handlar om att vilja något och att aldrig ge upp. Det handlar om att tro på sig själv och att se de små stegen framåt och låta de bära en.  Det handlar om en träninsgform som ger mig så mycket kickar att jag måste ha den i mitt liv. Numera.

lidin 2014

Idag springer jag en halvmara på 1.24 men det är på distanser längre än halvmara som jag lyckats bäst i år och sedan 2012, är långpassen mina nyckelpass tillsammans med mängdträningen som jag lagt fokus på. Jag har tränat ofta, två pass om dagen om ca 7-10 km och totalt fått ihop  15-20 km om dagen .  Detta införde jag 2013 då jag jobbade 3 km från mitt hem och hade långa arbetsdagar.  Det är något jag gillar och jag delar ofta upp träningen i två. Naturligtvis inte varje dag utan jag har både vilodagar och alternativträning. Ibland springer jag till gymmet (3 km och hem och kör spinning där följt av styrketräning) . Där har Inpuls i Luleå varit bra för mig för det ger mig chansen att få styrketräna i bra och fräscha lokaler. Tack Inpuls.

wpid-wp-1409847100974.jpeg

I år har jag peppar peppar varit skadefri hela året, förutom att ”semitendinosus” (löparsentråket) var aningen irriterat i veckan efter Lidingöloppet. Jag tackar den lyckliga stjärnan för det men vet också någonstans att det självklart handlar om att jag gjort det mesta rätt. Jag skyndar inte och sätter inte upp för höga mål utan jag ser löpningen långsiktigt., Jag vill kunna springa i många år till och jag vill kunna känna att jag kan utvecklas i flera år eftersom att någongång tar det ju stopp, det vet jag ju.

I år på Lidingöloppet kände jag i kroppen att det fanns kapacite till personbästa och ett fint lopp men jag valde att tro att jag skulle springa på runt 2.12 istället för på 2.10. Jag vlade nog medvetet att hålla igen lite eftersom att efter att ha passerat målsträcket så fanns det så mycket energi och glädje att det är svårt att beskriva. Det svar jag sedan fått av kroppen efter loppet är bra och det tyder på att jag tränat rätt och att min kropp är redo nu för att springa längre distanser.

matti

Jag och Mattias efter målgång.

Inget är ju gratis och det kan säkert tyckas som om jag tränar väldigt mycket.  För mig är dock löpning en av de viktigaste sakerna i livet så jag kommer alltid att springa, alltid. Det är först i år som jag kunnat öka min mängd från mars 2013 och fram till i sommar. I mars till maj låg jag mest mängd och sprang också två halvmaror, ett millopp och en marathon med fin-fina personbästa på samtliga. Året innan låg jag på ca 6 mil och 2012 på 4-5 mil.

Jag tror inte att man ska jämföra sig med någon annan då det kommer till löpning och prestationer, för folk har och kommer alltid att ha åsikter. Det finns de som tycker att jag borde prestera bättre med tanke på den tid jag lägger ner och ofta är det människor (män) som tränar mer men presterar sämre, eller de som presterat bra för 30 år sedan och lever på gamla meriter. Jag vill gärna leva här och nu.  Sedan finns det de som tycker att jag presterat helt fantastiskt i år och gläds med mig. De finns de som inte springer för att de älskar det utan för prestationen och då tror jag automatiskt att man har svårrae att ligga och nöta i behaglig fart och när man springer för mycket hårda pass så kommer skador lättare.  Det finns också de som tycker att man ska nöta på en friidrottsbana mer för att få upp farten och jag tror absolut att det är bra men jag gillar att springa ute och kör hellre långsamt i 45 min ute i 20 gradig kyla än på ett löpband med svetten drypande.

Jag tror på min själv i mi roll som coach och löpare och jag känner i mitt hjärta att jag tränat rätt i år. Annars hade jag inte presterat och känt den glädje jag gjort under och efter loppen. Om jag skulle göra något annorlunda så är det att jag skulle vilat lite mer efter Stockholm ultra för det 50 km loppet tog verkligen på krafterna och sög mycket must ur mig. Å andra sidan är det helt galet kul att ha varit med där och jag vill kanske göra om det igen också.

Däremot kommer jag i år och nästa år att höja ribban. Det är kul att tävla, kul att gå framåt, kul att persa och jag vet och tror att jag har mer att ge. Jag har redan några mål inför nästa år men jag kommer inte avslöja dem ännu utan suga på karamellen lite. När New York marathon är över kommer jag unna mig en vecka löpvila förutom några joggar på Maimi beach och en sväng i Central Park. Fattar du att det snart är dags?

wpid-wp-1411382594732.jpeg

Tack för att ni läser det jag skriver och kom gärna med kommentarer och synpunkter. Jag vill och behöver det för att fortsätta skriva på bloggen.

Glöm inte gilla min Facebooksida Vinden mot kinden. Tack.

ADIOS

KRAM J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s