Så var det det här med motivation. Mina tips i vintermörkret.

Du har varit där.

Jag har varit där.

Världsmästarna har varit där.

Alla har varit där.

Alla som tränar har haft motivationsproblem någon gång. Små eller stora dippar som gör att det inte är fullt lika lekande lätt att ta sig ut till skogen för att genomföra det där löppasset, eller att ta sig till gymmet och stärka upp de muskler som behöver bli tåligare för att undvika skador. Rehab, rehab, rehab, detta eländiga ord som visar på att du tränat fel, för mycket eller inte lyssnat på kroppen.   Motivationen är något vi alla har och den är avgörande för att vi ska ta oss framåt. Skulle vi lägga oss var gång vi får en motgång blir vi inte bättre, ty motgångar kommer förr eller senare för alla. Vi kan alla gå sönder likt en vas kan krossas i tusen bitar kan vårt inre och vårt yttre få sig en törn.  Vi kan alla ge kroppen de bästa förutsättningar och träna samt vila rätt.  Jag försöker att alltid ha detta i bakhuvudet då jag planerar veckans kommande pass. Jag lyssnar på kroppen och styr den in på rätt väg. Om vägen visar mig fel så ställer jag om farthållaren eller stänger av den helt och låter kroppen styra.

IMG_20141122_111224

I lördags hade jag ingen hundvakt så då fick hjärtat följa på mitt långpass med Kamraterna. Hon sprang i 27,4 km och vi hade så himla mysigt tillsammans även om det var 11 minus ute och rått som tusan. 

Halvmaran passerade vi på dryga 1.43 och jag tyckte det var ett av de bättre långpass och för att vara vinter så är det förträffligt.

Så här på höst och vinterkanten, då vi står i ett vägskäl och ser den lååååånga raksträckan på den periodvis grå vägen, kan det vara svårare att motivera sig. Det är lättare att hitta ursäkter för att slippa då det är regn och rusk, kallt och bitigt eller blåsigt och halt. För egen del känner jag samma och i synnerhet nu när jag har avverkat årets sista lopp och det har gått så bra. Tyvärr är det inte så enkelt att det går att lägga av om man vill bli bättre. Balansgången är hårfin. Många säger till mig:

-Ja men Johanna, nu kan du väl ta det lugnt resten av året när det gått så bra för dig .

IMG_20141106_094023

Och visst ligger det en del i det de säger. Jag kan unna mig en lite längre vila, för att låta kropp och muskler återhämta sig och för att känna att löpsuget ska komma tillbaka. Jag har också unnat mig vilan och känt att jag är sugen på springa. De soliga dagarna längs efter strandpromenaden i Florida gjorde det enkelt, och den vita gnistrande snön som mötte mig i Luleå förenklade känslan av att landa och veta att det nu är en låååång vinter som väntar.

Dock är det nu det också är så viktigt med nya mål och att ha en plan med det man gör. Vill man bli bättre är det nu grunden läggs och där står jag. Jag är inte klar, på långa vägar.

Motivation kan försvinna lättare:

  • Efter en skada.
  • Den kan försvinna efter en sjukdom.
  • Den kan försvinna av att det blir väldigt mycket att göra på jobbet.
  • Och den kan försvinna av precis ingen anledning alls.

Den är svår att hålla uppe och den är svår att plocka upp.
Ändå är den så fruktansvärt viktig.

Vi tränar av olika anledningar. Det som driver mig framåt är just känslan av att jag vill stå där stark och redo på startlinjen på SM i marathon den 30 maj 2015. Jag vill gärna komma ner på tider som är snabbare än 38 minuter på milen, även om mina huvudmål är att bli en bättre långdistanslöpare.  Känslan av att vara stark och lätt i steget är fantastiskt och det driver mig. Känslan av att benen bär en ner mot 4.20 min per km på ett vanligt träningspass utan problem. Då vet jag att det går åt rätt håll. Känslan av att ha genomfört det där fartpasset en kulen morgon på ishalka med Icebug och att ha gjort det riktigt bra och sedan bara känna sig så lycklig inifrån och ut oavsett hur du mår utöver det. Löpningen gör att världen glänser lite mer.

DSC_1000

Hjärtat i sin nya reflexväst. 

Efter träningen var det skönt att gå till jobbet pigg och alert.

DSC_1001 (1)

Vissa behöver stora ”morötter”, andra behöver struktur och kortsiktiga mål. Andra behöver bara ha två fasta tider i veckan för att komma ifrån jobbet för att bli motiverade. Alla har sina behov. Motivationen behövs först och främst i början på vad det nu är man skall företa sig. Tids nog går även tung träning på rutin och då gör det inte jättemycket om motivationen sviktar en kort period.

Ibland är det helt enkelt så att man måste sätta igång utan motivation. Några saker kan hjälpa oss att få den åter.

  • Planering är struktur gör att du kan förbereda dig mentalt på träningspasset. Utan struktur kommer det lätt saker i mellan och motivationen blir pressad allt längre ut ur ditt liv.
  • Tänk! Varför tränar du? Vad fick dig att börja? Vad fick dig till att fortsätta? Vad fick dig att tappa motivationen? Enkla frågor med svar som du redan vet. Ibland räcker det att lyfta upp dessa till ytan.

Adios

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s