Jag vet att det ger mig vad jag vill i slutändan. .

Det är mörkt och grått och blött OCH tråkigt väder  just nu… men det gäller att stanna kvar i tanken över hur det kändes efter målgång på mitt senaste lopp. Det är just den känslan som får motivationen att komma åter  .

Tror du inte så sker det inte. Det du tror på det sker. Om man tror på sig själv blir det lättare att också komma framåt. 

Det finns inga genvägar när det gäller marathon.  Att springa en mara på under tre h är ingen lek och det ligger givetvis många tränings h bakom. Det är stor skillnad tycker jag på 3 h och 2.55  och framförallt så blir jag mer sliten ju snabbare jag löpt.  Ju mer förberedd jag är desto bättre fast sedan vet man ändå aldrig när i loppet som det tar stopp. För det gör det oftast. 

Hur många mil som behövs är individuellt och det beror självklart på gener, kost och hur träningen ser ut . Det handlar inte om att träna mest även om nötande är viktigare här än om man vill bli bättre på 5 km eller tränar för att må bra.  Idag ligger min löpning under det som anses vara vanligt bland många kvinnliga och manliga sk elitlöpare. Många ligger på mellan 15 och 20 mil i veckan. Visst önskar jag att jag kunde få ägna mig helhjärtat åt träning och återhämtning , men vi måste tjäna pengar också. Löpning är ingen dur sport så, men det kostar att ligga på topp och det är slitsamt att jobba heltid och träna mycket och att någonstans också hinna med det sociala livet. Men jag klagar inte.   Det är ingen som tvingar mig till att träna och jag blir inte mer synligt mer vältränad av att löpa 10 mil i veckan än att löpa 4. Jag tränar för att jag älskar det och för att jag tycker om att tävla och se hur långt kan kan ta mig.  Jag har  mål, och dessa motiverar mig att ge mig ut i arla morgonstund. 

Sevilla marathon är ett.

Löparcoachen LG skog skriver i sin blogg om intressanta saker och av en slump halkade jag in där idag. Bland annat nämner han sin dotter Malin som också är en mycket duktig löpare  och berättar om hennes väg mot en vintermara med 16 mila veckor.  Jag beundrar Malin för hon är verkligen fantastiskt duktig.   Ofta när jag läser andra bloggar ( händer typ sällan ) men när det händer så inser jag hur lite jag tränar egentligen…. och att alla andra verkar träna så mycket. 16 mila veckor finns inte i min värld.  Jämfört med en vanlig motionär anses nog en sådan som jag vara manisk.  Jo tack jag har hört det. Vi löpare pratar ofta i termer av mil medan många andra tex skidåkare och triathleter pratar h eftersom de varierar träningen mer.   Löpning är dessutom en sport där skaderisken är högre då du tar emot stötarna . Detta begränsar också antal h man kan träna löpning. Däremot blir kroppen tåligare om du bygger upp den rätt och gör din rehab och p rehab året runt. 

Här uppe i norr har vi inte så många löpare som är på elitnivå och placerar sig högt uppe på resultatlistorna om man ser till de  större evanemangen vilket kanske också beror på att många hellre åker skidor på vintern och satsar på löpningen mer om sommaren.  Att vara löpare i Norrbotten är inte enkelt.  Har jag valt fel sport ?

Nej!!!!!

image

Löpning gör mitt liv bättre och får solen i mitt liv att skina mer.

Även om…

Jag känner mig rätt ensam ibland och önskar emellanåt att jag hade fler i min klubb som delade detta och som jag också ibland kunde träna med . Dessutom så är det bra att umgås med likasinnade också. Dock har jag bästa klubben i Morjärv Sk och det är givetvis Tack vare världens bästa Ek.

Men inom idrottssammanghang är tränings h upp mot 400 till 700 om året inte ovanligt.

Som mest har jag kommit upp i 13 mil men då kände jag mig mest sliten. Det var förra vintern.

Jag fortsätter följa min plan och låter känslan styra.  Hur som helst så har jag inga tidsmässiga krav nu utan låter benen och kroppen bestämma och det går inte så fort nu. Inte heller måste det gå fort.  Det är november och mörkt grått och blött.  Det är länge kvar till säsongen startar även om den startar i feb med ett marathon så är det i vår och sommar och faktiskt nästa höst jag vill vara mest förberedd. Dock går det inte att ligga på latsidan.  När jag är omotiverad och vill ha puls så går jag på spinning vilket jag för minst två ggr i veckan.

image

Dagarna går och de fylls. Ofta börjar de med en morgonjogg.  Ingen lång en, utan endast några km med min hund . Självklart en kaffe innan med skummad mjölk. Det är inte så att jag studsar upp ur sängen så här års.  Nej jag känner mig trött och seg och jag tycker jag ser trött ut. Fast träningen går ändå bra och jag vågar knappt sia i hur trött man måste vara om man inte alls skulle träna.

Vi trånar efter solen nu och tyvärr lyser den inte alls.  Det närmsta i solväg som jag kommer är en lysrörs lampa i min tvättstuga.

Inför nästa år har jag något spännande på gång som kommer öppna nya dörrar för mig och andra.

image

Nu kör vi vidare och kämpar på. 
ADIOS.

image

2 reaktioner på ”Jag vet att det ger mig vad jag vill i slutändan. .

  1. Tack för dina värmande ord 🙂 Håller helt med dig när det gäller att jobba heltid och kunna träna mycket men också återhämta sig utan att det ska slita mer än vad det ger effekt. Väldigt svårt, tänk om vi elitlöpare kunde få lika mycket betalt som en manlig fotbollspelare som inte ens spelar i allsvenskan? Vad mycket enklare det skulle bli. Jag pluggar just nu heltid och jobbar bara extra då och då, märker en stor skillnad i återhämtning och orken till att träna mycket. Men det som stressar mig då är att man får leva så himla snålt, så likt förbaskad måste du jobba en hel del ändå.. Inspireras av din maraton satsning. Min dröm är att nå sub 3 h nästa år. Grattis till alla fina framgångar. Kram

    • Hej Malin. Vad kul att du läste och svarade dessutom. Jo marathon är nog den distans som passar en nötare som mig bäst. Jag är alldeles för kär i skogen för att bli snabb som vinden men jag ska också strukturera lite och införa fart i min träning .
      Kul med pluggeriet. Stort lycka till med marathon satsningen och grattis än en gång t din fina säsong.

      Kram Johanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s