Trodde du att löpning bara är för vältränade?

 

 

Motion har många positiva hälsoeffekter och promenader är skonsamma för kropp och knopp.   Studier visar att jogging förlänger livet ytterligt och jag har träffat många äldre människor som än i dag springer och som varit lyckligt förskonade från skador och sjukdomar. .Jag har genom åren som varit kommit i kontakt med många tränande människor, mest för att jag själv brinner för träning och är aktiv själv.  Innan jag började med träning var soffpotatis i några år och dit vill jag inte igen. Jag lever efter filosofin att jag vill hålla på med träning livet ut och den dagen jag blir äldre, om jag nu får leva så länge, hoppas jag kunna springa med samma glädje efter de förutsättningar jag har då. Allt handlar om att göra rätt .

20160312_120745.jpg

Jag tror att åldern bara är en siffra.  När jag ser mig omkring i vårt samhälle, så förstår jag att det är så. Jag betraktade människor från en parkbänk  en solig dag i  närheten av centrala Luleå. Jag såg den överviktiga och trötta , den gamla och pigga, den unga och  utåt sett bräckliga och den mellangamla och magra. Jag såg en joggande  pensionär och en ungdom med rullstol. Jag såg alla sorter . I vårt samhälle finns det inaktiva 30 åringar som är som en 75 åring, likväl som det finns aktiva 70 åringar som är som en ungdom i sina kroppar. Jag tror att fysisk aktivitet är bra för oss, även om inte ens det är någon garanti för ett långt och lyckligt liv. Men ändå. Det finns många saker vi kan göra för att förebygga.

Träning är bra och kombinationen styrka och kondition är bäst enligt studier. Många studier.

Teorin är att styrketräningen sätter fart på produktionen av ämnen som får hjärnans nervceller och blodkärl att växa bättre och detta i kombination med att konditionsträningen aktiverar hormonsystemet blir det bästa också mentalt och inuti .

Bild från Folkhälsan.se

senioren%20Helena%20Meinander%20tränar%20på%20gym%20(6)

 

Genom att vara aktiv i unga år bidrar vi till att få ett starkt skelett och en stark bemassa.  Att vara inaktiv gör att vi lättare riskerar att dra på oss benskörhet som betyder att skelettet blir tunnare och därmed ökar risken för benbrott. Redan efter 30 börjar benmassan att brytas ner så allting vi gör dessförinnan har vi användning av i vårt vuxna liv.   På ålderns höst tror man många gånger att det är bättre att ta det lugnt för att inte anstränga hjärtat och göra kraftansträngningar och även för att inte falla och riskera just dessa benbrott. Det bästa sättet att på ålderdomen skaffa sig ett benbrott är således att sitta inne, och att låta en hemhjälp göra alla hemsysslor utan att istället vara igång.

Löpträning blir allt vanligare bland äldre och många duktiga löpare genom tiderna har faktiskt debuterat efter 30. ja även ännu senare.  Det finns dock andra  faktorer som gör att en äldre människa fysiska prestationsförmåga inte når upp till en  yngre människas men å andra sidan är det ju de som är i ens egen ålder man jämför sig med och inte de yngre. Eller hur?

 

Jag fascineras av de äldre människor som lever ett aktivt liv och jag inspireras av dem. likväl som de kan inspireras av mig.  Det är en dröm jag har att kunna leva så på ålderns höst. . De senaste forskningsrönen visar att styrketräning och motion hos äldre förebygger demens och får våra hjärnor att bli klarare. Givetvis gäller det att träna rätt och att träna klokt, att inse sina begränsningar och acceptera att man inte är 25 år längre. Genom att revidera sina mål kan man finns en större glädje och att revidera sina mål gör oftast att man inte riskerar att skada sig eller tappa fokus. Att ställa sig frågan varför man tränar?.

 

Det har gjorts flera studier som visar att människor som ägnar sig åt löpning lever längre och klarar av att hantera de svårigheter och motgångar som ett liv kan inrymma bättre. Det är aldrig för sent att börja. Jag var 27, men det finns många som är betydligt äldre. Oftast börjar man för motionens  skull och upptäcker vilken fantastisk träningsform det är. Att man sedan också kan utvecklas är inget jag planerade även om det finns de som också bara springer för prestationen.

 

I mina löparkurser som startar upp under våren får du lära dig grunden och verktygen för att få en så bra och skonsam löptur som möjligt. På mina löparläger får du lära dig helheten i en underbar miljö. I it just Worth living for.

Fighting for it .

Dreaming of it.

 

 

 

 

10583858_907244515958749_6776815773706705587_n

 

 

Välkommen med din anmälan.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s