Min duktiga ultraklubbkompis och klapp i axeln för mig för här kommer 2016 och mot nästa mål!

löpkursöverkalix1

 

Det är vår och från taket hörs det droppande som ger mig en bubblande känsla i hela kroppen. Det är vår och idag har solen lyst nästan hela dagen och gett mig ny kraft och ny energi som jag verkligen behövt efter en lång sjukdomsperiod. Det är vår nu  och delar av den grusade vägen är sopas så att det ska gå lätt att springa och lägga grunden inför 2016 som givetvis bygger på drömmar och visioner för Johanna  som idrottare.

 

Trots att det är vår är det inte alls nu säsongen startat för mig. Den har egentligen pågått nonstop från januari 2015 då jag inledde med Marathon och till februari 2016 då jag avslutade med Marathon. Skillnaden mellan de två loppen blev hela 9 minuter vilket för mig är en fantastisk förbättring. Någon vila har jag inte haft så därför ser jag det inte som någon katastrof att jag varit sjuk nu och inte tränat något på dagar. Jag tror vi alla mår bra av det ibland.

När vilade du senast?

I Sevilla gick det bättre än bra med 2.51.51, men sedan hade jag lite otur och drog på mig en känning i foten som ledde till att jag hade löpvila och drog på mig skejtskidorna . För en skidamatör, men ändå konditionsmänniska med vana att springa långt så blev det ändå lite väl extremt de ca 3 mil om dagen som jag gjorde vissa dagar och givetvis så gillade inte varken min vad eller min höft detta speciellt mycket så att när jag äntligen kunde börja springa så kände jag ju av detta även om det gick att springa. Efter några veckor när jag kom igång så blev jag mystiskt sjuk i feber och den har suttit i och inte velat släppa taget om mig förrän denna vecka. Det blev rekord för mig som aldrig brukar vara sjuk så länge. Kan faktiskt inte ens komma ihåg när jag varit sjuk och behövt ha någon längre löpvila. Nåväl. Efter att ha fått genomgå många provtagningar på både det ena och det andra har man inte kunnat hitta någon diagnos på det virus jag haft. En kortare period trodde jag det var sorkfeber jag hade, men det provet var lyckligtvis negativt för det är minsann ingen rolig sjuka att komma tillbaka från. Nu är jag frisk och har inte ont någonstans så jag är redo att möta våren!!!!!!!

Konstigt att man bara kan bli så där sjuk med feber och ingenting annat. Ibland tror jag att det kanske beror på att jag sovit sämre och stressat mer inombords senaste veckorna.

20160206_115430_4.jpg

I vilket fall så får sådana här ofrivilliga vilor en att få lugn i själen. När man är så sjuk och trött att man inte orkar träna, orkar jobba eller knappt orkar tänka, ja då är man sjuk. Då är det skönt att faktiskt bara vilja sova och att låta kroppen vila och det har jag gjort. Jag har skött min vila exemplariskt, men däremot har jag varje dag promenerat för att när jag gjort detta har jag mått mycket bättre. Vad har jag mer gjort då? Jo jag har skrivit lite på boken när jag orkat, men mestadels har jag tagit det lugnt.

 

Många av er undrar säkert när jag ska sätta igång och tävla igen och om jag ska tävla eller om jag bara ägnar mig åt mitt företag nu? Jag kommer fortsätta ägna mig åt Vinden mot kinden och alla härliga kurser jag håller, jag har fått en och annan bokning på föreläsningar bland annat om kost i en kommun i östra Norrbotten och jag har en workshop i Övertorneå inbokad, så ja det kommer ta en del tid, men givetvis så är mina egna mål viktiga. För ett år sedan hade jag redan sprungit säsongens första halvmara på Gotland i Visby, en halvmara jag grejade galant och satte nytt personbästa på med 1.23.16. Meningen var att även i år åka men då stoppade denna feber mig och vid närmare eftertanke är det inte någon nackdel tror jag för att jag ska inte tävla lika mycket i år utan satsa nu närmst på SM som är mitt stora mål.

wpid-dsc_0219.jpg  Bilden är från Nordic Classic running Visby 2015. I år åkte Johan Nordqvist och Anna Noren tillsammans med  Kenneth Boman dit och representerade Norrbotten. Trots 1 felspringning tog de sig runt med bravur och fick en bra genomkörare. Anna Norén tillika en av ledarna i Vinden mot kinden Piteå blev 3a.  Grattis Anna, vilken tuff kämpe, mormor och fantastisk vän du är!

 

I maj kommer jag göra en halvmara, men vilken har jag ännu inte bestämt. Det kan bli en i Norrland, men det kan också bli SM som går i Göteborg som jag faktiskt fått plats till. Visst vore det en enorm kick att få stå med de bästa på en av världens största halvmaror igen, eller vad säger ni? Jag tror jag skulle kunna springa riktigt bra där. Jag har 1 månad på mig att hitta en hyfsad form igen.

 

Vägen till formen kommer vara att förena nytta med nöje men jag kommer att träna disciplinerat och lägga det mesta fokuset på den nu! . Jag kommer springa en del till jobbet (transportlöpning) och sedan kommer jag att starta med lite längre distanspass och snabbdistanspass.  Idag löpte jag en runda och känslan var bra trots att man automatiskt bromsar då man varit sjuk. Några timmar senare är jag fortfarande feberfri och allting har fortsatt gå och rätt håll.

Jag har också planerat att vara med i någon lokal tävling här i Norrbotten för att det ger mig bra fartträning inför Stockholm Marathon och Halvmaran. I fjöl var jag med i 6 tävlingar före Stockholm och så mycket risker tar jag inte i år. Jag gillar att tävla, men det måste vara någon rim och ranson. I juni planerar jag åka och hälsa på min vän Lina som bor i Kina och då kommer vi att springa i bergen tillsammans. Lina vann för övrigt en 6 mil lång ultra i de Kinesiska bergen helgen som var. Loppet utgav 3900-4200 höjdmeter och hon var inte långt efter bästa herre. Det kan man verkligen imponeras över. Jag och Lina tränade tillsammans i norra Thailand i början av året och jag gläds åt detta för hennes skull ty jag vet att även hon haft toppar och dalar liksom vi alla har ibland. Grattis Lina.

image1Foto Lina Nyman

image2Fantastisk vackra bilder och det får mig att tänka på vår utmaning i augusti som kommer bli allt annat än snabb och rak. =)

 

Inför detta året vill jag jobba med min snabbhet och se om den kan vässas för att på sikt kunna bli snabbare på Marathon.  Det krävs att jag verkligen bestämmer mig för att göra de där passen jag oftast väljer bort, men eftersom att jag nu coachar Johan Nordqvist, en fantastisk löpare med stor potential att göra tider på långt under 3 h på maran, så ska jag föreslå att vi gör en del pass ihop. Vi kommer ju också att leda Vinden mot kindens löpkurs med start 27 april ihop. Utöver detta vill jag även byta ut asfalten mot fjäll och terräng . Min vän Reima Hartikainen , fd ultralöpare och ambassadör för ultralöpningen samt förbundskapten för ultralandslaget brukar peppa mig att jag borde testa ett 6 h lopp för att han tror att jag har kapacitet att springa bra när jag gör Marathon fort. Jag är sugen att testa detta i framtiden det ska jag inte sticka under stolen med. När jag debuterar det får tiden utvisa. Jag kommer börja med ett mellanting i form av ett 4,5 mil långt ultralopp i kuperad terräng i alla fall.

Något annat jag reflekterat över nu när jag varit sjuk är att återhämtning verkligen är så viktig. Nu har jag haft så mycket stress inom mig iom att mina föräldrar är mitt inne i en flytt samt starten av mitt företag som tar mycket tid, men det har jag varit medveten om. Det gäller bara att lära sig att stänga av och inte vara på topp dygnet runt utan att faktiskt kunna vara bara Johanna utan jobb. Det där är något som gemene man och kvinna bör ta till sig.

 

Får jag bara några veckor med bra träning, god sömn och fin energi nu så tror jag att jag kommer göra ett av mina bästa maror den 4 juni då jag står på startlinjen i Stockholm. Vägen dit får ni givetvis vara med på.

Under några måndagar är jag med i Sveriges radio P4 och pratar löpning samt coachar reportern Annelie Lindbäck som med min hjälp ska göra löpningen till en del av vardagen. När vi startade hade hon inte sprungit på 15 år och var minst sagt nervös över hur det skulle gå. Du kan här lyssna på inslaget om hur det gick.

 

3671081_2048_1152Annelie får även lära sig stärkande övningar som ska göra hennes kropp mer förberedd för vårens träning.

 

johanna-1.jpg.jpeg

 

Med dessa rader önskar jag en fin kväll och bra dagar som följer. Vill du förresten köpa enn pannband oh joina Vinden mot kinden så kommer de att finnas till försäljning inom kort i grönt och rosa med den snygga loggan!

11536041_1015383921828013_7300424494831829560_nMaila mig för att förhandsboka 1 redan nu!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s