Annelie på nya upptåg och mina egna mål och drömmar!

mara

Målgång Stockholm Marathon och SM.  I år är det dags igen och spänningen stiger. Vi har alla mål att besegra och nå upp till och vi har alla drömmar och ambitioner. Vilken är din?

I takt med att vårsolen kommer fram och asfalten tinar fram så ser jag fler och fler människor som börjar springa, vilket jag givetvis gillar mycket. Det man ska vara försiktig med det är att man inte startar för hårt och springer för mycket och för ofta, för då kommer benhinnor och hälseneproblem som ett brev på posten och tar död på motivationen. Inget är så surt som att drabbas av en skada eller en sjukdom när man precis kommit igång och att ägna sig åt rehab är inte kul och tar massor av tid och energi. Därför så kan man istället träna förebyggande hel året och köra prehab, vilket jag förespråkar då jag coachar mina klienter.  Till syvende och sist handlar det om att bygga upp en stark kropp som kan springa utan att behöva tappa höft, rotera i fotled och låta knäna ta för mycket stryk.

IMG_2371

Foto Sveriges radio

En som jag nu coachat ett tag är Sveriges radio Annelie Lindbäck på P4 Norrbotten och för varje gång vi träffas ser jag en förändring hos henne. Denna Annelie är verkligen en tuff kvinna. Hon har inte sprungit på 15 år men har en kropp som en 25 åring, herregud vilken potential till utveckling som löpare och den har vi verkligen satt på prov.  Sedan är det givetvis annat som styr huruvida man hittar kärleken eller inte men Annelie har verkligen ett fint löpsteg trots att hon inte sprungit mycket.

Mitt under en sändning så utmanades hon av sin kollega till att coachas av mig med mål att hitta löparglädjen och för var gång vi ses så får jag fler och fler leenden av Annelie. Idag träffades vi igen på upptinade grusvägar och nästan torra gräsmattor och tränade tillsammans. Vad vi tränade får du veta i morgon kl 10.30 på P4 Norrbotten då det sänds.

 

Hur har träningen gått veckan som varit? Jo Annelie har följt det individuella schema jag gjort till henne och jobbat flitigt med detta. Det är ju så med löpning att det är en berg och dalbana även för oss vana löpare vilket betyder att ingen dag är den andra lik. Ibland kan man få höra av någon som sett en springa, ja men herregud vad det såg lätt ut, medan man själv känner sig som en klumpig elefant den dagen. Löpning är en väldigt variationsrik sport som ger så otroligt mycket till både kropp och själ.  För att få till det optimala loppet är det mycket som ska stämma runt omkring. Det är ett livspussel och det är inte lättare för någon.

Hur man sedan kan hitta flytet beror naturligtvis på ihärdighet. Plötsligt en dag så vänder det och benen som varit blyklumpar känna som fjädrar förutsatt att allting runt omkring stämmer med kost och sömn. Att satsa på att bli bra i löpning är inte enkelt och de som är riktigt duktiga har oftast möjligheter att vara borta flera perioder under året och träna i varmare klimat och delta på höghöjdsläger och verkligen leva med sin löpning. För andra dödliga så är det inte alltid lätt att få vardagen att gå ihop när det är så mycket annat som ska hinnas med och jag önskar jag kunde säga att det är lättare att vara barnlös men det är det verkligen inte. Vi gör alla samma jobb och det krävs samma väg att komma fram mot de där enastående resultaten som gör att man får delta i svenska mästerskap och kanske till och med stå högst upp på prispallen. Det är absolut saker man offrar även om man aldrig ser det så. Man umgås gärna med likasinnade och pratar gärna löpning, eller hur Karin? =) Ett glas bubbel är inget man behöver undvika, vi äter inte enbart sallad och vi lever verkligen för att fånga dagen vi som tränar mycket, men vi prioriterar kanske den tidiga morgonen och har ibland lite svårt att vara spontana eftersom det kräv planering för att få dagen att gå ihop och träningen bli av. Men allting går och jag lovar att det är så himla värt det för mig.

 

 

När jag själv började springa hade jag aldrig i min värld kunnat drömma om att jag skulle få vara med och representera Norrbotten vid SM. Jag tänkte berätta hur detta går till för det är inte så många som känner till det. Inom en månad kommer jag ställa upp i både SM på halvmarathon och SM i Marathon så det blir fantastisk roligt och utmanande. Förra året slutade jag på 9one plats på SM i Marathon och på halvmarathon deltog jag inte eftersom det krockade med vår egen tävling Stadsmaran som går i Luleå varje vår.

För att delta i SM på tex 10 000 m, 21 km (halvmarathon) och Marathon 42 km, så har du kvaltider du ska klara av. För att exempelvis vara med på SM i Marathon som går i samband med Stockholm Marathon så ska du springa 10 km på 37 minuter, ett halvmarathon på 1.25 och ett Marathon på 3.07, vilket är väldigt fort.

Du ska göra det på landsväg och det ska vara lopp som är kontrollmätta. Det räcker alltså inte att maila och skriva att man gjort det på träning =)

Följande tider är om du är kvinna. För en man gäller följande.

Marathon 2.39, halvmarathon 1.12 och 10000 m 32 minuter vilket är fort, väldigt fort!

 

Varför tiderna är olika för damer och herrar är för att vi har olika genetiska förutsättningar och skulle vi ha samma kvaltider skulle det endast vara ett fåtal kvinnor som kvalar in på marathontiden och halvmarathontiden eftersom det i Sverige endast finns en handfull som gjort Marathon på under 2.45. J

 

Men det är så sjukt häftigt att uppleva ett SM och få stå där längst framme när startskottet går och med pirret i magen stå där med de bästa i Sverige och veta att man är en av dem. Det är då man vet att de här tunga passen med blyklumpar är värd allt slit i hela världen . Varför springer man, jo men det är ju en livsstil oavsett hur det går och oavsett hur långt man kommer nå med sin löpning. Sedan kan man alltid drömma om att bli ännu bättre för utan drömmar och ambitioner kommer vi ingenstans i livet!

 

Jag brukar säga till mina deltagare på kurserna att vi alla kan utvecklas och det gör vi livet ut. Den dagen vi slutar springa fort och står still så kan vi bli uthålligare och då mäter man sig också för övrigt med dem som är i sin egen ålder.  Just för någon dag sedan sattes ett nytt svensk rekord på 24 h löpning där Maria Jansson sprang över 24 mil utan stopp. Kan Ni förstå att springa 24 mil och hålla 6 min per km.?! Helt otroligt ,men det handlar ju då om något annat än att springa fort utan där handlar det om så mycket mentalt och att träna upp sin tålighet. Dessutom kan inte alla bli bra på ultralöpning heller.  I vilket fall är det imponerande och det finns alltid nya saker att börja med inom denna sport.

 

Tävla i veteran kan man göra till man är 80 år så att den dagen man fyller 35 så öppnas ett helt nytt löparliv vilket många inte känner till. De flesta som ägnar sig åt marathon har bakgrund som elitlöpare på kortare didtanser, men sedan finns det dem som jag som börjat sent och springa och ändå utvecklats och vi är många.  Det handlar om tt älska det du gör så att du vill träna och det handlar om att hitta the soulmate of running. Det är detta jag förespråkar och det är det som är Vinden mot kindens filosofi. Är du nyfiken om att lära dig hitta den så kan du nmäla dig till min kurs i Luleå som precis startat och på obsdag kl 18.00 är träff nummer 2.   Är du nyfiken på att utvecklas och slipa tekniken så kan du ta hjälp av mig som personlig tränare eller köpa ett eget träningsschema där du varje vecka vet vad och när och hur du ska träna för att utvecklas och hålla dig skadefri.

20160426_184418.jpg

Vill du uppleva svenska fjällen så ska du komma på mitt löparläger i Björkliden den 1-3 juli 2016 och vill du slipa tekniken tillsammans med andra i en intensivkurs som sträcker sig under 3 timmar, ja då ska du anmäla dig till min workshop på söndag den 8 maj .

 

Hur det går för Anneli får du veta i morgon och hur det går för mig får du veta här.

 

Jag har äntligen börjar hitta flytet i löpningen efter min 10 dagars feber som jag plötsligt insjuknade i och dessutom har min överbelastning i höften från Skejtåkningen läkt ut så att jag tränar på bra och ser verkligen ljust på denna säsong. Idag var jag dessutom till frisören och gjorde lite nya slingor =) Nu är det vår!

 

IMG_20160502_125334

 

ADIOS!

:

 

 

Här kan du läsa mer om detta.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s