Om att vara för hård mot sig själv ibland och andras klumpighet.

Som tävlingsmänniska vill man gärna lyckas på de lopp man gör och självklart är en själv sin största fiende. Då jag tävlar gör jag det mot mig själv och hittills har jag nästan slagit mig själv varje gång. Endast några lopp har varit knäckande och tunga. Bland annat minns jag Las Palmas Marathon 2014 då jag slet mig in på 3.01. En bra tid men jag var så missnöjd i början. Efter lite reflekterande vändes det till positiva tankar. Ett annat tungt lopp var Stockholm halvmarathon och Vårlöpet 2015 och nu årets första halvmarathon i Luleå. I början direkt efter målgång minns man mest det negativa , men efter ett tag kommer man till att faktiskt se det som är positivt .  Egentligen borde jag inte alls varit någon storfavorit på loppet eftersom jag inte tävlat, varit skadad, varit sjuk och diverse motgångar men media vill ofta skapa rubriker så de målade fram mig som storfavoriten i loppet. Nsd reportern Thelenius tycker att jag är en slowrunner och hade förväntat sig en spurtduell mellan mig och Elisabeth som segrade men har inte alls hela bakgrunden till mitt upplägg och det där med slowrunner vet jag inte heller vart han fått ifrån. Vet du? Så jädra långsam är jag väl inte?

Människors kommentarer ska man inte bry sig om. Hur många gånger har vi inte hört detta men ändå så tar vi åt oss av dem när de klumpigt hoppar ur munnen . Det som är slående varje gång är att de som oftast fäller kommentarerna är personer som inte alls är insatta i det de uttalar sig om.

 

 

Det har nu gått några dagar sedan min första tävling sedan den 18 februari. Efter mitt deltagande i  Lule stadsmara har jag  hunnit reflektera lite mer. jag var kanske för hård mot mig själv då jag kände mig besviken först. Jag var mest besviken över att jag hade en tung känsla redan från start men det visste jag ju om när jag valde att delta.  Herregud det är nästan den största bedrift jag gjort som ändå faktiskt löper på den tiden efter att ha varit både skadad och sjuk hel våren.   Det konstiga är att efter loppet har min kropp vaknat till liv och mitt låga blodvärde verkar ha börjat stiga mer som det känns som.  Eftersom att jag inte fick ut det jag normalt sett brukar få ut av lopp så var jag heller inte sliten, trött eller stel i kroppen utan har aldrig känt mig så mjuk och smidig och har inte alls någon känning. I går löpte jag 80 min lätt löpning på stigar i skogen  mest för att få återhämtning efter det hårdare asfaltloppet och idag kunde jag trycka på för första gången i backar utan mjölksyra.  Känslan var verkligen helt fenomenal och går knappt att beskriva.

20160510_203107.jpg

Det är nu mindre än två veckor kvar och jag har gjort samma upplägg till mig och Johan mestadels inför Stockholm Marathon. Vi kommer båda att springa DM 5000 m på bana på lördag för att få till mer fart i benen innan nästa vecka då jag i princip kommer löpa någon enstaka lättare pass. Med facit i hand är den tid jag gjorde i helgen optimal för mig inför Stockholm. Jag hade krafter kvar vid varvning och målgång 21 km och jag tror jag kunnat hålla den farten länge om det varit ett marathonlopp jag sprungit. Jag satsar inte på att slå personbästa i Stockholm, ty det är en ingen lätt bana, men jag hoppas kunna leverera en placering som är hög på det svenska mästerskapet. Allting hänger på magen, hb så klart

Därför är lågt HB så förödande:

Järn ingår i blodets hemoglobin, de röda blodkropparna. Järn behövs för syretransporten i kroppen från lungorna till kroppens vävnader, behövs även för borttransport av restprodukten koldioxid från blodet till lungorna. Järn behövs även för koncentrationsförmågan, håret, blodets PH-värde, cellernas avgiftning och produktionen av DNA. Järn motverkar stress.

 

 

Symptom vid brist

Brist på järn kan ge blodbrist – lågt Hb-värde (anemi), blekhet, trötthet, håglöshet, dålig ork, andfåddhet och hjärtklappning. Sömnsvårigheter, sömnlöshet, koncentrationssvårigheter, irritation, yrhet, nedsatt mental funktion, dimmig syn, depression och ångest, nervositet och huvudvärk. Ökad risk för infektioner och nedsatt immunförsvar.

 

Andra symtom är störningar i blodsockret, minskad ämnesomsättning, frusenhet, ledbevär, trög mage, tarmbesvär, sköra naglar, håravfall, RLS – Restless legs syndrome (stickningar, krypningar, elektricitet i benen, ibland även armarna).

 

Sänkt prestationsförmåga (sämre kondition) vid fysisk träning.

 

Tarmbesvär kan leda till försämrad upptagningsförmågan av järn i tarmen vilket i sin tur även kan förorsaka underskott av magsyra. Därtill brist av upptagningsförmågan av vitaminer som B6, B9-Folsyra och B12 samt mineralupptaget av zink, koppar och mangan.

 

Det är just här utredning av mina tarmar pågår. Nu nog om detta!

20160521_132617

Johan och jag är på plats på Acctive på onsdag den 25 kl 18.00

Missa inte löparkväll på Acctive sport i Luleå imorgon Onsdag 18-20.30
Föreläsning om löpning Johanna Nilsson, elitlöpare.
Chans att vinna skor du köpt under kvällen.
Utlottning av smart mobilhållare.
25% rabatt på löparskor, sulor, utrustning. 30 % rabatt på löparkläder.
Provsmakning proteindryck och proteinbars.

 

Jag känner mig återigen hoppfull och jag vill verkligen tacka er för alla grattis och hälsningar jag fått från er som läser bloggen och följer på Facebook..

 

Jag kommer lotta ut en plats till den kommande traillöparkursen som startar den 15 juni på onsdag men detta gäller enbart på onsdag och i samband med löparkvällen. Vinden mot kinden startar även en löparkurs i augusti direkt efter semester och den vänder sig till alla som vill utvecklas och hitta löpglädjen.

 

Hoppas vi ses på onsdag!

Kram Johanna

11009962_10152847462077132_8059146614391257132_n

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s