Olika mål. Olika sätt att träna på. 

Snabbhet kontra uthållighet.

Jag flyger fram över stigen och min puls är låg och kontrollerad.  Jag känner lukten av skog och är närvarande på ett sätt som är få förunnat och som mara upplevs just då. In This very moment. Jag är ute på mitt långpass och det är fredag förmiddag. Klockan har stannat och allt som räknas är här och nu. Lätta steg och upp och ner. Parerande rörelser som bygger styrka i fotleder . Skuggan från träden och svalkande vindar från vattnet. Det är Johanna löpning när den är och känns som bäst. Tänk att just jag upplever denna magi.

Nya vägar hela tiden. Plötsligt passeras 3 mil och det enda som vittnar om trötthet är tiden. Det känns rätt. Jag njuter. I am happy and i am strong.  

Som långdistanslöpare är det inte så ofta jag  tränar explosivitet och snabbhet i farter under 3.50  utan det blir oftast tröskelpass  och långpass  . Två mil idag är vardagsmat  för mig och det  betyder att jag utvecklats mot mina mål. Två mil för en annan är långt. Super långt medan de lätt kutar fort och explosivt eftersom det är så de tränar. Visst blir vi bra på det vi gör. Vad vill vi? 

Jag och Jens mötte duktiga Gustaf Usihannu nu på vårt långpass . Han frågade om vi skulle köra Laxloppet i morgon men  när han hörde att vi varit ute på en 3 h löprunda förstod han rätt snabbt att vi tränar inför något annat vilket är helt rätt. Att springa 3 h före ett lopp är verkligen inte optimalt om man vill sätta pb på 10 km men de veckor som följer är det så min träning ser ut  inför mitt 4.5 mil långa lopp i augusti. . Med på färden har jag Jens. Med på färden har jag garanterat några mil lopp på 39 minuter och därunder  vilket ger mig extrem bra tröskel utan att slita. Men det är inte att vinna som är viktigt. Då hade jag tränat annorlunda. 

Jens är törstig . Men han är också duktig både uthållighetstränad och snabb (are) än många andra trots de mängder han kör . Det gäller att ha i bakhuvudet att den miltid du håller inte är den som du håller i ett marathon eller ett 30 km lopp.  Här handlar det om både fart och uthållighet.  Att vara trött men ändå vara med i matchen. .

Många känner ej till skillnaden och att det faktiskt är en skillnad.  Vad laddar du för?  Hur tränar du ? 

Att springa intervaller och att göra det på löparbana är verkligen inte något jag gör ofta men den senaste tiden har jag uppskattat att lulla runt i skogen allt för mycket . För mycket ☺ men det har gjort mig starkare.  Idag under mitt 3 h långpass sade jag i ren eufori till Jens att det är denna löpning jag älskar.  Att springa fram på varierat underlag och ha kul.  Inte förrän efter 2.5 h börjar musklerna känna sig lite trötta men så fort man kommer in i skogen igen flyttas fokus bort från det.
 Att göra det är verkligen inte tokigt alls för jag känner mig starkare än för ett år sedan.  Att jag är  fartuthållig också har jag ju bevisat på distansen 30 k och 42 k men däremot har jag inte tränat snabbhet sedan i mitten av juni . 
Varför  det beror på är att det  helt enkelt är bekvämt att starta hemifrån och eftersom jag har hund och bor vid naturen så blir det oftast där jag utgår från.  Nu är det så varmt så då blir det löpning utan hund så i går bestämde jag och Jens att vi skulle träna på skogsvallen . Hade det ej varit för Jens hade jag nog ej kommit mig dit.  Skyller på dig ☺

 Hör och häpnad.  Sist jag var där var jag sur och gnällig och kände mig malplacerad.  Igår var det jätte kul och jag kände mig som i en dröm. Stark och lätt och inte alls så amatörmässig som jag egentligen i verkligheten  kan vara .. i mitt egna emellanåt självkritiska sinne. 

Mitt syfte var att ligga aningen snabbare än halvmarathon fart för att känna  på den… och hitta känslan ,  men igår gick det bättre än i juni så jag låg mestadels i min mil fart och snabbare. Det bästa var att det kändes bra. 

Om man kör samma fart för länge blir det lätt att man blir bekväm så för att bryta av det mönstret är bana ett alternativ. Varför bana och inte en väg ?  En väg funkar lika bra men kan innehålla backar och nivåskillnader.  På en bana   är helt platt och utan hinder och den är 400 meter lång.  Vägen kan vara gropiga och med backar medan asfalten kan vara hård och slita. För många. Variation är nog det bästa. Den har jag nu och jag känner mig väldigt positiv just nu inför nästa långlopp. 

Fartträning. 
  Ett annat alternativ är att delta i ett lopp för då får man om inte annat väldigt bra fart i 10 km eller mer enligt sina mått mätt. Jag skulle önska att det fanns fler längre lopp att välja mellan här uppe tex en halvmara  nu i slutet juli men om den distansen lyser med som frånvaro får man välja några lopp och programmera in farthållaren ☺

Svalkade mig med bubbelvatten då jag kom hem efter totalt 18 svettiga km igår. 

 Klubbkompis Lina på en fika på Kolarens café innan hon åker Vidare till Kina igen och nästa gång vi ses blir på ultra då vi åker dit ihop. Jag är så glad att jag har så fina vänner att dela löpningen med. Människor att inspirera och inspireras av och att dela löpningen med. Vänner som liksom jag älskar att träna. 

Det är det jag gillar med långdistans.  Att kunna träna  med njutning för att det känns som det är det man är ämnad för och träna mycket utan att gå sönder och ha ont och att ha en stark och tålig 

KROPP som är med mig och gör som jag vill.  Att välja att springa 3 h på årets varmaste dag och få en snygg solbränna på köpet.

Mmmmmmm. 
Att få njuta av vinden mot kinden och att känna att all stress flyger ur och ny energi släpps in..att få kombinera nytta med nöje och kunna ta benen till jobbet eller som ikväll cykeln till Lövskär tillsammans med bror och hans familj och äta tillsammans och umgås och sedan cykla hem ledd av Elise 5 år som idag cyklat totalt 24 km. Lövskär och retur och dessutom med sin mor i morse 6 km..inget gnäll utan bara trampa en cykel utan växlar med 5 tramptag medan vi vuxna tar 1. Orättvist och tillika så imponerande. 

Dagens långpass blev 3 timmar och typ några mil. Klockan slog av gps efter 25 km.  Det känns super i kroppen nu efteråt.  Precis som ett långpass ska kännas. 

Adios. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s