Elitmotionären  Johan vet vad han vill.

Jag kom i kontakt med Johan Nordqvist för första gången på en träning med Lulekamraterna som jag  var med på när jag var relativt ny löpare och inte hade så många att träna med i Luleå.   Jag märkte ganska snabbt att Johan delade en stark glädje och passion för löpningen liksom jag själv och satt inne med en otrolig talang och ett starkt pannben. På den  tiden sprang inte Johan långa lopp och hade inte gjort marathon eller ultra heller .

 Under åren som gått har jag fascinerats över hans kämparanda och förmågan att hitta tid till träning.  Genom åren har jag även förstått vilken viktig roll hustrun Karin har då hon också blivit en viktig roll hos mig på de lopp Johan och jag gör tillsammans.
Det föll sig så att Johan deltog på ett löparläger som jag arrangerade och efter detta har våra vägar följs åt mer och mer och sedan i våras har jag hjälpt Johan med hans träningsupplägg för att bli en starkare löpare inom långdistans med fokus på ultra och marathon. Johans mål är att komma ner på tider runt 2.55 på marathon någonting jag inte tror är omöjligt. 

Johan och jag har sedan vi lärt känna varandra åkt på ett flertal större marathon tillsammans. Bland annat har vi varit på träningsresa i Spanien och sprungit marathon/halvmarathon där, vi har varit i New York och fått äran att delta på New York marathon,  vi har varit i Sevilla på marathon och nu senast i Mora i samband med Ultravasan 45 som var vårt första Ultravasan.

Johan är en aktiv löpare och medlem i Lulekamraterna sedan tio år. De senaste  fem åren har han börjat satsa hårdare med goda resultat som följd. Han har vunnit sin åldersklass i M45 ett flertal gånger . Han har bland annat ett personbästa på  1.21 på halvmarathon samt på 2.59 på marathon under 2015 och 2016. De senaste  två åren har Johan börjat satsa på längre lopp och genomförde sitt första ultramarathon (Sweden Skyrace) i fjällmiljö i augusti 2015.

Johan har tränat mycket och svarat bra på träningarna rent fartmässigt men inte riktigt fått ut det han velat på de längre loppen då han ofta stumnat till de sista 10 km utan att riktigt förstå varför. 

Under våren 2016 tog Johan hjälp av mig för att strukturera upp sitt träningsprogram med goda resultat som följd.  Det jag framförallt hjälpt Johan med är att skapa en seghet och större tålighet i hans kropp som på sikt också ska göra att han kommer att kunna springa också snabbare, vilket han redan har bevisat. Jag har också arbetat för att få Johan att släppa på träningen inför tävlingar och att våga vila. Johan har en otroligt stor träningsvilja, vilket är en stor tillgång i de fina resultat han gör och kommer göra och att han kan utvecklas.  Jag har också hjälpt Johan och skapa roliga träningar helt i enighet mot hans mål.

I juni i år visade Johan att träningen gett de resultat han vill ha då han helt utan känningar och stumhet klarade av att springa Stockholm marathon, en distans som han tidigare fått problem under och tvingats till att sänka farten rejält. Nu kunde han spurta i mål med glädje och känslan av att det finns mer att ge. Två månader senare tog han sig an Ultravasan 45 och gjorde sitt kanske starkaste lopp i år då han även där på en kuperad och teknisk som bana klarade av att komma 4a i sin åldersklass på tiden 3.22 på den 45 km långa banan i Gustav Vasas spår.  När Johan kom i mål var jag där och mötte upp och är otroligt stolt över hans prestation.

Även hustrun Karin fanns på plats. 

Att kombinera elitidrott med heltidsjobb och barnaktiviteter är ett puzzel sol familjen Nordqvist fixar galant. 

    Coachingen kommer fortsätta mot nya lopp  och nu gäller det bara att vi håller oss skadefria och friska. 

Foto Nina Lintzen.received_10208370105464977

 

Så här skriver Johan om träningsupplägget och coachingen:

Det jag gillar speciellt med programmen är att de är väl genomtänkta och personanpassade utifrån aktuell form och kommande tävlingar. Innan jag fick hjälp med träningen av Johanna hade jag svårt att bromsa mig och min träning och kunde köra alla pass lite för hårt. Vilket sliter mer än det ger.

 

Upplägget har gjort att pass som tidigare var en skräck, numera är en förtjusning,  Har sett att dessa pass gör att jag blir hårdare och tål högre fart under längre tid och bättre skall det bli.

 

Sammanfattningsvis har jag fått en annan syn på träningen sen jag fått coaching av Johanna. Lärt mig att lyssna på dagsformen och inte alltid köra hårt bara för att det står i programmet. Blir mer glädje i löpningen och samtidigt mer kvalitet när man lyssnar på kroppen. Johanna är inte bara duktig löpare hon är också grym coach, rekommenderar henne verkligen 

 

 

Johan är sedan våren 2016 också en av ledarna i Vinden mot kindens löpgrupp.

13161070_10201559087735526_1721586384_o

 Johans resa mot marathon i Perth och senior VM fortsätter och jag ser fram att fortsätta coacha Johan mot nya mål och ett starkare och mer uthålligt löparjag. Jag kommer nu även att hjälp Johan med kosten som är ack så viktig inom långdistans  och ultra.   

Adios. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s