Mot Lidingöloppet!

Ett av mina bästa löparminnen någonsin är från i fjol då jag sprang Lidingöloppet på 2.06.32 och slutade på 8e plats av jag vet inte hur många startande.  Det som var mest slående var inte tiden eller placeringen även om den självklart också bidrog och gjorde händelsen stor , nej det var känslan som var som en explosion tagen från en klarblå himmel och den bar jag med mig länge. Helt oväntad och alldeles underbar!  Det händer inte så många gånger tror jag att man känner den känslan och den styrkan och den glädjen!

lidong

En av mina målgångar på Lidingö som också hade den känslan! Detta var året 2014.

I fjol var det  ett fantastiskt lopp från början till slut och jag kan inte minnas någon dipp mer än att det givetvis ändå var jobbigt i de många backar som loppet bjuder på. Det som jag också tar med mig var att jag varit skadad månaderna före Lidingöloppet och inte tränat löpning och ändå så kunde jag förbättra min tid och visa att jag kan prestera när det väl gäller för det är det det handlar om. Att prestera när det väl gäller och inte dagarna före eller efter utan just då när man vet att man gjort allting rätt och får ut det!

 

Jag och min bror Mattias firar efter målgången. Jag kommer sakna min bror i år som tyvärr inte springer loppet! Behöver du en startplats så hojta till för han har nämligen en i startled långt fram.

wpid-20150926_1600112

På elitbussen på väg till starten på New York marathon i fjol, ett av det roligaste marathonlopp jag gjort.  satt jag bredvid en amerikansk elitlöpare (kvinna i 40 års åldern) som sprungit många maror på fina tider. Hon kände sig orolig inför utmaningen för att hon berättade att hon har väldigt svårt att vila innan lopp och att hon därför många gånger är sliten på loppet! Hon sade att de bästa långdistanslöparna är de som kan släppa på träningen och lita på att det man gjort före skall räcka! Jag tror det ligger mycket i det hon sade OCH HENNES ERFARENHET TALADE FÖR DET.

I fjol På LL kunde jag öka farten och le och tjoa och hade krafter kvar i målet och en sådan racedag växer inte på trän. Det spelar ingen roll hur pass bra tränad man är eller hur många gånger man tagit sig an loppet förut: Man vet aldrig vad som händer och hur kroppen svarar när startskottet väl går. Dock är dagarna före viktiga för de kan ge en god indikation.  Det är ändå världens största terränglopp och distansen 30 km ska man ha respekt för inte endast för dess längd utan för dess kupering. I skrivande stund är det 2 dagar till jag åker till Stockholm för att ladda upp inför årets Lidingölopp och här kommer mina bästa tips för dig som ska springa.

wpid-20150926_1441522

Jag efter målgång i fjol. Glädjen var stor! Tid: 2.06.32

Kan bara drömma om att springa så fort i år men jag ska göra mitt bästa och se hur långt det räcker och tar mig.

Jag brukar alltid släppa på träningen när det är 1 vecka kvar och köra ett långpass med en del fart i veckan före om det inte är så att jag har något lopp jag kan vara med i.  I år var det inte så utan jag har ändå tävlat mycket de senaste veckorna sedan den 20 augusti då jag sprang Ultravasan 45. Sedan blev det ett fartpass på Milspårets kuperade bana i samband med Länsloppet för att fortsätta med Granlunkens 18 km i blandad terräng och slutligen DM 10 000 m . Alldeles för många lopp när jag ser det så här men det har varit kul att tävla och det ser jag som ett steg framåt för mig.

Efter loppen har jag mest kört trösklar och 1 bsckpass, men tyvärr har mina backpass inte blivit så många som jag önskat! Jag tror att man har otroligt mycket att vinna på under ett lopp som Lidingöloppet om man kan hämta fart i nerförsbackarna och det kräver träning. Jag hoppas att min styrka jag naturligt har ska visa mig vägen mot ett lopp med bra känsla oavsett placering och tid. Jag ska göra mitt bästa och se till att vara utvilad även om jag går på en jobbnatt i morgon och vet att jag kommer sova sämre då. När jag sedan går av så sätter jag mig i princip direkt på planet så då får jag börja min uppladdning ordentligt.

wp-image-114422682jpg.jpeg

För mig är det väldigt viktigt att ha lugnt omkring mig och att inte flänga omkring på en massa stora köpcentrum och jag kan verkligen rekommendera er också att ha lugnt och omge er med människor ni trivs med och som inte suger energi utan de som kan peppa er och få er att vilja ge det där lilla extra när väl startskottet går. Gnällspikar och energitjuvar ska man helst undvika alltid om du frågar mig.

 

Att släppa på träningen är inte det lättaste när man tycker om att träna och eftersom det för många är svårt att vila så byter man ut löpning mot tex cykling eller annat, men jag brukar ibland känna att jag blir seg av det så jag brukar trappa ner och istället promenera mycket.  Med 1 vecka kvar kan man ändå inte påverka formen mer än att se till att äta, sova, dricka och ladda. Träningen är redan gjord så stressa inte veckan före med en massa slitsamma fartpass eller intervaller.

Det är individuellt vad som fungerar för just dig men jag tror på att hålla igång benen och inte bara vara helt stilla. Det är ju också det som är tjusningen med att åka på en tävling just att man kan se sig omkring. Det betyder inte att jag går flera mil om dagen .

 

I går joggade jag distans med Selma innan jobbet och sedan tog jag en promenad på kvällen samt en kortare mitt på dagen och idag är tanken att köra lite kortare men med några fartökningar.  I morgon blir sista passet för jag brukar vila de sista dagarna före ett längre lopp. Vissa tycker om att springa en kortare morgonjogg dagen före men jag tror på helvila för egen del och så går jag istället! Nu kommer jag säkert bli sugen på springa ändå för jag ska ju bo så fint på Lidingö omgiven av natur och med ett spa så jag ska verkligen må så gott!

När det gäller kosten så har jag slutat experimentera där utan jag äter som vanligt och laddar inte upp med extra kolhydrater heller. Jag har ju sprungit några längre lopp och inte upplevt att jag gått in i väggen så jag hoppas det ska hålla även i år.  Rent allmänt så skulle jag tipsa om att inte äta så väldigt mycket svårsmält mat dagarna före och att inte irritera magen med tex starka kryddor och kaffe om man har tendens till orolig mage. Jag har ju själv IBS så för mig blir det extra viktigt. Tyvärr lever jag inte som jag lär utan brukar frestas ändå till kaffe i gross och parti på jobbet och hemma för det är ju bara den bästa stunden på dagen när man vaknar och får ta sitt morgonkaffe =)

img_20160912_100728.jpg

En av mina och Selmas morgonrundor. Jag har ofta med mig Selma för hon håller sin fart på våra skogsvägar även om hon så klart inte är lika alert som förr.

img_20160913_213240.jpg

Maten

Det jag brukar tänka på är att äta som vanligt och att äta bra så att kroppen är fulltankad när tävlingsdagen väl kommer. Det är liksom inte läge att slarväta för någon  för det kommer ni märka på resultaten sedan. Däremot är det heller inte läge tror jag att överäta eftersom det man bygger upp dagarna före det är där och det kan man inte göra så mycket åt på morgonen när man äter frukost eller om man frestas av pastabuffe på kvällen så tänk ändå på att inte äta så magen står i 4 hörn heller så man blir helt illamående av det! Ät så det känns bra för just dig!

 Eller hur?

 

Nu ska jag posta i väg detta inlägg och sedan är det bara att fortsätta ladda inför den kommande utmaningen på lördag!

/Johanna

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s