Att ta hand om kropp på in och utsida

img_20160825_220927

När motivationen flödar svarar kroppen och livet leker. Det är det som gör att man som idrottare och människa fortsätter även de perioder när det går tyngre. Det är just denna känsla som gör att det är värt det. Känslan efteråt. Målgången.

Du har varit där.

Jag har varit där.

Världsmästarna har varit där.

Alla har varit där.

Alla som tränar har haft motivationsproblem någon gång.

Små eller stora dippar som gör att det inte är fullt lika lekande lätt att ta sig ut till skogen, spåret, hallen för att genomföra det där passet, eller att ta sig till gymmet och stärka upp de muskler som behöver bli tåligare för att undvika skador.

  Motivationen är något vi alla har och den är avgörande för att vi ska ta oss framåt. Skulle vi lägga oss var gång vi får en motgång blir vi inte bättre, ty motgångar kommer förr eller senare för alla. Vi kan alla gå sönder likt en vas kan krossas i tusen bitar kan vårt inre och vårt yttre få sig en törn.  Vi kan alla ge kroppen de bästa förutsättningar och träna samt vila rätt.  Jag försöker att alltid ha detta i bakhuvudet då jag planerar veckans kommande pass för mig och andra. Om vägen visar mig fel så ställer jag om farthållaren eller stänger av den helt och låter kroppen styra mig. Jag har insett hur mycket motivationen spelar in och hur mycket det förstör för sos genom att lägga vår energi på fel saker. Som långdistanslöpare spelar det ingen roll hur mycket träningstid jag har om jag inte tillgodogör mig träningen. Det spelar ingen roll i vilken form jag är i om inte huvudet är motiverat och jag mår bra i övrigt, så är det inom allt i livet! Jag har blivit bättre på att lära mig verktygen .

ladda-ned

En solig vårdag mötte jag upp två härliga kvinnor för deras första PT timme. Det var verkligen roligt och spännande liksom det alltid är vid det första mötet med nya individer som vill utveckla sin löpning. Många är ivriga och vill så mycket och det är ju bra. Så var det också här. Vårt första pass genomfördes med skratt och jag vet att det gick rätt in i hjärtat och själen hos dem. Det jag jobbade med var att bromsa eftersom vi har en gas och en broms inuti oss och där måste man hitta balansen för att kunna utvecklas som löpare. Det är bra att man har viljan men om man vill för mycket så kommer elden att flamma för högt och man riskerar att bränna sig och slutligen också bränna ut sig. Varje gång jag själv tycker det går tungt försöker jag plocka fram den glädjen de kvinnorna hade och det inspirationen jag kunde ge dem. Varje gång när huvudet och kroppen skriker ge upp på ett lopp så försöker jag tänka på att alla har det lika jobbigt fast på sin egen nivå och det stärker mig att ha den insikten. Jag försöker peppa mig själv eftersom att jag tagit mig dit jag tagit mig med rätt verktyg och drivkraft.

En solig vårdag fick jag också ett möte med en person som på många sätt kom att bidra till ett bättre löparliv för mig och föra in mig på en god väg. .

wp-1478851803630.jpg

Hennes namn är Maria Marathon Sjöberg och hon arbetar som massör,  yogalärare och coach på Kroppsbalans. Bara namnet Marathon känns häftigt tycker jag. Jag menar heter man marathon måste man ju vara ämnad för mig inte sant? Kan det finnas ett större sammanträffande? Det var i den rollen jag mötte henne eftersom jag hade drabbats av en överbelastning i min höft efter en period av för mycket skejtande på ovana skejtmuskler. Maria hjälpte mig att få återhämtning i muskeln och hennes vänlighet och lyhörhet gick inte att ta miste på. I en ljus och mysig lokal med högt i tak fick jag ligga ner och känna hur jag blev mer och mer avslappnad. Maria arbetade igenom kroppen och med tiden läkte skadan ut inte enbart genom massagen utan för att få mig att inse att jag kan göra så mycket själv. Detta väckte en nyfikenhet. Jag ville lära mig mer om detta. Naturligtvis var det fler faktorer som också spelade in, liksom det alltid är när man drabbas av en skada eller en motgång i sitt liv eller inom en idrott men massagen har faktiskt hjälpt mig mycket och hjälper mig före, efter och mellan loppen.

wp-1478851823729.jpg

Efter några månader om jag tillbaka till Maria. Denna gången skadefri och marathonredo. Maria masserade mig innan jag skulle spring Ultravasans 45 km och gav mig styrka och tilltro i mig själv genom sitt lugnande och kloka sätt att vara. Medan jag fick ligga ner samtalade hon med mig om måluppfyllelse och hur man kan vända motgång till framgång bara med sina egna tankar. Just då hade jag en motgång och jag har så väldigt lätt att ta till mig av andras känslor så jag påverkades negativt av detta. Hur kan man ändra sitt sätt att se på sig själv genom sina egna tankar och handlingar? Detta hjälpte Maria mig med och massagen gjorde mina ben springsugna och mitt huvud redo för utmaningen vilket resulterade i en 2a plats på Ultravasan 45. Efteråt gratulerade hon mig.

Idag var jag dit igen efter att ha sprungit Vintermaran för mindre än 1 vecka sedan. Bara insikten och vetskapen om att jag skulle dit till Kroppsbalans och Maria gjorde att jag blev på gott humör. När jag kom in och öppnade ytterdörren kände jag genast aromen som mötte mig av de oljor Maria använder. Jag fick ett varmt välkomnade .

Under tiden pratade vi om och hur man kan hitta mer tro i sig själv. Hur man kan hjälpa kroppen till läkning under natten och hur man kan förbereda den att vakna med mer energi på morgonen genom att tacka den på kvällen innan sänggående, saker som vi borde göra oftare. Jag menar vi stressar genom livet och tillåter oss sällan att stanna upp och bara vara i vår egen närvaro. När jag lämnade Kroppsbalans var det med många fler intryck och ett lugn i hela mig. Om jag såg trött ut på stan berodde det enbart på den avslappnade kropp och den avkopplade kropp jag gick omkring med efter massagen.

wp-1478851775167.jpg

Tack Maria för att du ska hjälpa mig  hålla min kropp mjuk och stärka mig som människa!

Vi kommer framöver att jobba vidare med yoga också och jag kommer berätta om hur det påverkar mig. Sist jag var hos Maria fick jag med mig två yogaövningar hem och konstaterade att de verkligen kommer behövas eftersom jag har otroligt stela muskler. Kroppen är otrolig.

Jag har smugit igång träningen igen och idag sprang jag två pass varav 1 i dagsljus och 1 med pannlampa i mörker. Jag börjar återigen hitta glädjen i vintern och snön lyser upp så mycket. Jag tror det kommer bli bra detta . Jag tror det kommer bli superbra! Jag ser fram emot årets sista solresa där jag ska smyga igång träningen på riktigt med några kvalitetspass och suga in D vitamin och sedan är det en utlandsmara i min drömstad som väntar!  Igår innan jag somnade så visade jag uppskattning återigen för några saker i mitt liv och när jag vaknade på morgon så kändes dessa saker så nära. Jag tror banne mig det hjälper med dessa tankeknep.

wp-1478851858323.jpg

ADIOS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s