Sanningens ord!

Jag började springa när jag var dryga 30 år fyllda och har aldrig ångrat detta. Inte ens i de perioder när jag inte kan springa och det kryper i kroppen efter längtan som är så stark som den bara är när man hittat passionen, drogen, livsstilen, endorfinerna, lugnet, kicken, känslan och lugnet! . För att längtan skall bli stark måste det också finnas perioder när löpningen blir slentrian för man behöver också hamna i motgångar för att förstå hur mycket den betyder. Så är det väl med allt i livet, inte sant?

pass2

Foto från vinden mot kindens träning på Ormberget!

Löpning är den bästa bästa och mesta medicinen för allt, jag lovar dig. Du mår bra inifrån och ut och du kommer kunna äta vad du vill utan att bekymra dig över dieter som många andra ägnar sig åt. Löpning gör livet värt att leva!
ladda-ned-3

När jag var i Marocko på träningsläger i januari hade vi med oss en man som var 66 år i gruppen. Jag frågade vad han hade för anledning till att träna och vad som drev honom att göra det år efter år . Han sade till mig att han mål är att väga 75 kg och genom löpningen så gör han det lättare och han unna sig mat bättre. Oavsett vilket mål du har med din löpning så finns det inga dåliga skäl så länge det inte är destruktivt för din kropp och din knopp. Så länge allting sker på naturlig bas och med återhämtning och alternativ träning, bra mat och sömn så är det bara köra på.

runningjohanna
Jag brukar säga att alla kan springa. Det handlar bara om att göra det utifrån sina förutsättningar. Nedan har jag listat några saker som löpning gör. Så kom igen och hitta löpglädjen och anmäl dig till Vinden mot kindens aktiviteter med löpkurs och löparläger. Genom min kurser lär du dig rätt från början och du utvecklas oavsett vart du står. Det är aldrig för sent att börja med löpning, det är jag ett levande exempel på!

 

Ni som känner till mig idag tror att jag alltid tränat men så är absolut INTE fallet, nej nej nej. Jag började med löpning sent efter att ha varit partyprisse i några år i studentmeckats Lund och både feströkt och slappat i soffan. Det var inte förrän 2009 när jag flyttade upp till Gällivare som jag började träna konditionsträning mer och också för att min hund Selma behövde aktiveras. Då var det skidåkning varierat med någon km löpning här och var! Idag är det tvärtom men i skrivande stund har jag åkt skidor varje dag i 1 vecka och vilat från löpning och insett att det är så fantastiskt härligt det också, en slags mindfulness eftersom det blir så mycket intryck liksom! Stavar som slås mot marken, en gren som brakar till solen som lyser mot de snötyngda träden, en irritation av att det går trögt men också lycka över att känna sig starkare för var km. Löpning är måluppfyllelse och skidåkning är motion! Lyckan är att ha med sig Selma i skidspåret som idag och se henne öka farten när vi nästan är i mål. Hallå liksom. Även hundar kan hålla sig unga genom träning.

selmahjärta6

 

Vintern , januari 2011 005
Mitt mål är att längta efter löpning och att vilja springa men också att få hjärtat att jobba utan att slita på kroppen. Genom Crosstrainer och spinning kör jag nu minst 4 hårdare pass i veckan och utöver det minst 10 andra pass med lägre puls och mer harmonisk intensitet , alla pass med olika syfte. Det ska bli spännande att se vart jag står i april då jag springer halvmaraton igen. Jag behöver utmaningar och variation ibland och jag lyssnar på kroppen!

 

 

 

 

1. BRA FÖR HJÄRNAN
Löpning är en aerobisk träningsform och det betyder att den ökar blodcirkulationen och syresättningen till hjärnan. Detta leder till att löpning förbättrar minnet, koncentrationsförmågan, beslutsförmågan och reaktionsförmågan. Dessutom kan löpträning hjälpa personer med inlärningssvårigheter och problem med logiskt tänkande. En studie publicerad i tidskriften American Journal of Health Promotion fann att äldre personer som utför träning på en hög intensitetsnivå, som till exempel löpning, har 21 procents mindre risk att drabbas av demens. Anders Hansén har skrivit boken Hjärnstark och han har också forskat inom området och kommit fram till att det faktiskt finns så många positiva aspekter med att träna just löpning.

Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans. 
Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens.

2. FÖRLÄNGER LIVET
Joggare lever längre! Att springa på låg eller måttlig intensitet i mellan 1–2,5 timmar sammanlagt varje vecka förlänger livet med 5,6 år för kvinnor och 6,2 år för män, detta enligt en studie gjord av Copenhagen City Heart Study. Joggare visar även upp en bättre hälsobild – de lever inte bara längre, de mår även bättre när de blir äldre. Stanford University i USA har genomfört forskning under 21 års tid som visar att löpare lider av färre skador, är aktiva högre upp i åldrarna och har en halverad risk för en förtida död. Faktum är att skillnaden i hälsotillstånd mellan löpare och ickelöpare ökade ju äldre de blev, vilket förvånade forskarna. De positiva effekterna av löpträning visade sig vara större än de hade kunnat ana.

3. BOOSTAR SEXLIVET
Löpning kan öka din sexlust. Precis som träningen ökar blodtillförseln till musklerna, ökar den även blodtillförseln till könsorganen. Forskning från University of Texas i USA fann att så lite som 20 minuters träning faktiskt ökade den sexuella aptiten. Löpningen gör även att din kroppsuppfattning ändras – regelbunden träning förändrar synen på din kropp, och gör att du känner dig mer attraktiv.

 

4. GÖR DIG STARK
Det är sedan länge känt att löpning stärker skelettet, vilket i sin tur kan förebygga benskörhet. Nu visar även forskning från University of Missouri i USA att löpning är den absolut bästa träningsformen för skelettet – experterna menar till och med att löpträning kan öka bentätheten mer än motståndsträning.

5. DU SOVER BÄTTRE
Löpning gör dig piggare under dagen och ökar din koncentrationsförmåga, men den gör även att du sover bättre på natten. Nyligen genomförde forskare på Oregon State University i USA en undersökning med 2 600 män och kvinnor i åldrarna 18–85 år där de fann att 150 minuters aktiv träning som till exempel löpning förbättrade sömnen med 65 procent.

6. HÅLLER FÖRKYLNINGAR BORTA
Enligt en studie gjord på Appalachian State University i USA förbättras immunsystemet av löpning, eftersom cellproduktionen ökar. Detta innebär att risken för att drabbas av en förkylning minskar med 50 procent. Dessutom blir förkylningssymptomen betydligt mildare om förkylningen väl sätter in för den som löptränar. En annan studie visar att 61 procent av totalt 700 joggare fick färre förkylningar jämfört med hur det var innan de började löpträna. Se dock till att du inte övertränar – tränar du för mycket och för intensivt kan det istället försämra ditt immunsystem, vilket kan leda till att du blir lika infektionskänslig som om du hade levt ett stillasittande liv utan träning.

 

För att hitta den långsiktiga glädjen, stå emot skador och hitta motivationen rekommenderar jag dig att gå med i en löpgrupp, så vad väntar du på? Anmäl dig till min löpkurs med start 22 mars eller 3 maj så lovar jag dig att du kommer märka alla fördelar jag precis nämnde!

Idag har du tur, du får 10 procent rabatt på ordinariepris om du anmäler dig senast kl 10 i morgon den 4 mars, för ikväll är jag glad!

ADIOS

Vi ses!

 

flygbladpitea%cc%8a2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s