Vinden mot kinden-kursen med det lilla extra!

Nu har premiären för i år varit på Vinden mot kindens löpkurs. Det var ett glatt gäng som var supermotiverade och det var så fantastiskt roligt att vara på plats. Vi möttes för en genomgång på Brödbutiken i Luleå innan vi gav oss av för kvällens pass.  På schemat stod löpteknik.  Löptekniken är viktig föra tt man som löpare inte skall använda onödig energi och dra på sig skador om man tex sätter ner hälen i underlaget vilket belastar knäna ordentligt. Samtidigt så är det viktigt att veta hur man skall träna övergången från häl till framfotalöpning på rätt sätt och just detta kan vi hjälpa med.

Undvik att springa på hälarna om du kan.

Det är väldigt vanligt att motionärer/löpare hamnar kraftigt på hälen när det springer.  Att hamna på hälarna ökar också risken för löpskador då belastningen på leder och knän blir så stor.

Undvik att sätta ner foten långt framför din egen tyngdpunkt då detta förstärker fenomenet att du springer på hälarna och fokusera på att korta ner steget och öka frekvensen. Detta blir mer naturligt när du som löpare ökar farten.

Landa på framfoten – mittfoten

Att springa mer på framfoten innebär ett mer  fjädrande sätt att springa. Du minskar även risken för flera löpskador exempelvis hälsporre, löparknä, ryggont m.fl. om du lär dig att löpa på rätt sätt. Samtidigt är det viktigt att övergången blir bra och att man inte plötsligt ändrar ett invant rörelsemönster man haft i hela sitt liv för det är INTE heller bra!

Just därför är en kurs att rekommendera och det som är bra med vår kurs/grupp är att det ges möjlighet att se över detta sedan under tiden och att vi ledare tittar på hur du springer så det blir nästan som personlig träning då våra grupper är små och trevliga just för att locka fram individens bästa.

När och om man ändrar något är det viktigt att  börja försiktigt . Detta är   MITT TIPS!.

Det gäller generellt i livet med allt du gör. Det är ju så med kondition att den är färskvara och vi kan inte leva på gamla meriter i något vi gjorde för 2 år sedan. Vi kan inte heller tro att vi kan bli bra på att springa för att vi är framstående inom en annan idrott eftersom att allting ser olika ut och behöver tränas och nötas in. För att nämna ett exempel drog jag själv på mig en obalans i mitt högra ben efter att på ett träningsläger sprungit nästan 4 timmar i bergen upp och ner i ojämn terräng efter att inte ha gjort detta på väldigt länge trots att jag kan springa både mycket och länge på platta vägar och asfalt utan att dra på mig något. . Det blev helt enkelt för mycket för musklerna på en gång i en ny terräng men det är lätt att vara efterklok och när skadan redan är skedd kan det ta lång tid att åtgärda.

 

Nästa kurs startar den 3 maj och det finns platser kvar att anmäla sig. Du anmäler dig enklast via mail:

johannamars2

info@vindenmotkinden.com

Skriv om du är nybörjare eller om du redan har vana av löpning. Vi har som sagt något för alla och vår kurs passar både nybörjare och van löpare men det är mest för att vi redan nu ska kunna veta lite grann inför starten.

Varmt välkommen med din anmälan!

Vi startar även i Piteå den 24 april och även dit är anmälan öppen och det har redan nu kommit in en del anmälningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s