Från vinden mot kinden till vinden mot kindens hälsa!

Det är sjukt hur fort tiden gått sedan jag kom hem från min fantastiska resa i Kenya. Där har  jag verkligen kunnat ägna mig åt det jag älskar att göra mest nämligen att springa samtidigt som jag kunnat släppa  alla krav och måsten. Jag sover oftast dåligt på nya ställen och  det tog tid för mig att komma in i rytmen och efter hemkomst har det flutit på bra tycker jag!

 

Jag har också bestämt mig för att döpa om min blogg till

Vinden mot kinden hälsa

eftersom att det är just hälsa som intresserar  och löpningen är en del av en bättre hälsa för mig och jag vill dela med mig av det här.

 

Syftet med bloggen är att kombinera den psykiska hälsan med den fysiska.  Dessa hänger ihop på så många sätt vilket jag vet eftersom att jag själv har egna erfarenheter av stress. Hur kan man hjälpa sig själv att må bättre? Hur hittar jag balansen att kunna prestera som jag gör idag och hur tar kroppen stryk av att man stressar för mycket och har för mycket stimuli och prestationskrav utan återhämtning? Hur ska man äta för att må bra ?

Egna erfarenheter kommer blandas med mina kunskaper som jag har inom hälsa och jag kommer ge tips på hur ni kan utvecklas som löpare men även ge tips på enkla övningar att göra hemma när tiden inte räcker till och lite tips på matlagning eftersom att jag också har ett stort intresse för att laga mat. Jag lagar nästan all min mat hemma och den består till 50 procent av grönsaker.  Då vet ni det! Utöver det så finns det möjlighet att beställa träningsgprogram av mig så om ni vill ha min hjälp så kontaktar i mig enklast å min mail jonsiponsi@gmail.com

Just nu har jag en kampanj på träningsprogram och jag går verkligen in och gör det bästa för individen genom att lära känna dig och se till ditt bästa i den vardag du lever utifrån de mål du har! Du har heller ingen bindningstid =)

 

Egen träning så här i inledningen av mars.

Vasaloppet i går och jag blir så inspirerad av segrarinna på damsidan. Tittade på loppet hela tiden förutom en löptur på 12 km .  Hur hon klättrat från att ha blivit 11a till att i år ta hem segern. Det är just det som det handlar om, att bestämma sig och inte ge upp även om vägen inte är spikrak. Det är ett ensamt liv ibland och det är inte alltid roligt att leva för träningen  men de gånger kroppen visar en rätt så är det så värt det oavsett om du vinner Vasaoppet eller bara når dina mål.

Apropå mål så har jag i år som mål att förbättra och  springa ett längre lopp i år med gott resultat. Eller förbättra är kanske fel. Jag har ju gjort 4 lopp på längre än 45 km och det har gått bra på alla 4 men jag vill förlänga distansen ytterligare och köra längre än 50 så i år ligger mitt mål på ett av Sveriges största lopp i sommar/höst.  Fram till dess kommer jag att träna även snabbare intervaller för att försöka vara med och tampas på de lokala loppens kortare distanser om nu 21 km kan räknas som kort . Beror väl på hur man se det! Jag kommer skriva en del här på bloggen och på springlfa.se där jag också bloggar om vägen mot att bli en bättre ultralöpare kontra att samtidigt vara med och tampas på kortare distanser. Vägen dit börjar rätt snart för inom en snar framtid kommer jag att springa ett maraton som blir årets första lopp!

Nöjd efter  tempopasset på bandet. 3 km uppvärmning följt av 10 km i 4 till 3.58 minuter per km med avslutande 3 km nerjogg, Känslan var god men som sagt ett löpband är inte utomhus direkt.

 

Träningen och löpningen blir vad den blir. Det gäller att greppa de halmstrån som finns och ta de chanser som kommer. När jag började mer för ca 5-6 år sedan så var morgonjogg det bästa jag visste och det berodde också på att Selma, min hund var ivrig att gå ut var morgon så vår rutin tillsammans blev att jogga.

 

Selma på långpromenad och Selma efter att hon fått springa med mig mina sista 8 km.

 

Tyvärr är hon inte lika pigg, eller ung  längre och får springa lite mindre och leva pensionärsliv mer.  Jag har insett att jag också behöver lugn i större utsträckning så därför stressar jag inte i väg med träningen längre utan ger mig tid att sitta ner och dricka kaffet och kicka igång dagen innan jag ger mig ut om jag tänkt springa direkt från morgon. De pass jag fokuserat på nu hemma i Sverige är att få till bra kvalitetspass för det är det jag är sämre på att göra eftersom jag är en njutningslöpare som kan nöta mil. Jag skulle kunna springa mig fram i livet men tyvärr blir man nog inte snabbare av det enbart utan man behöver allsidigheten.

 

I går diskuterade jag med Bengt i klubben för jag behövde råd och tips eftersom det lätt blir så att man vill vara med på alla lokala lopp också och det går liksom inte att köra snabbhet var vecka om man samtidigt ska vara rustad för ett 90 km lopp i 4.40 fart cirka. Här måste jag bestämma mig och låta resten bli som det blir och det innebär att något lopp kommer köras all in och några lopp kommer bli träningslopp för att få upp farten motsvarande några av de pass jag kört nu på löpband då jag siktat på att springa en mil på runt 39 till 40 minuter med god känsla och löpekonomi för att också bli mer avslappnad på maratonloppen.

 

Jag coachar ju en del som vill utvecklas inom löpning och jag har även en kund som jag hjälper med vikten. När hon kom till mig var hennes mål att tappa vikt eftersom hon kände att hon inte trivdes där hon stod.  I går skrev hon till mig i ett email och det värmde.

 

Mina mål var att

Gå ner i vikt. Det har jag gjort, check på den

Bli starkare, det har jag blivit i benen

Få bättre kondition, det har jag fått

Kunna springa 5 km, nu kan jag springa ….. Ja, det varierar

Nästa mål som min hjärna har planterat är att kunna springa i 60 minuter

Jag är medveten om att jag flyttar målen framåt men inte riktigt på det klara med att det även har gått mycket framåt i min träning. Nu tycker jag att det är roligt att springa och längtar efter att ge mig ut. Så var det inte alls för ett år sedan då var det bara en plåga och jag var svimfärdig efter tjugo meter. Jag ska ta det lugnt i veckan och vara snäll mot mig själv. Du har fått mig att fundera och reflektera, tack.

Tack själv A.

 

Det känns naturligtvis roligt för mig att läsa hennes rader för det är så jag jobbar. När jag hjälper folk med programupplägg är det för mig viktigaste uppdraget att lära känna människan och titta på helheten i livet som oftast har stor inverkan på våra resultat. Vart vill jag och hur kommer jag dit på en väg som ger mig balans, inte hur kommer jag dit snabbast för det ger ingen långsiktig balans.

 

Den filosofi jag har i mitt sätt att coacha andra bygger delvis på min egen filosofi och kärlek med löpning. Jag har själv tränat på ett sätt som fått mig att än idag inte ha nått ens hälften så långt som jag vill i mina farter på träning om man tittar på hur jag presterar på tävling och jag gillar att springa långt och länge. Det är det mitt löpsteg är gjort för och det är det jag funnit harmoni och hållit mig skadefri genom.  Jag har några förebilder också och dessa inspirerar mig. Det är inte se snabbaste löparna utan dem som utvecklas långsiktigt oh visar att allt är möjligt och de som inte går från A till B på en gång utan tillåter sig att fala bakåt ibland och tittat tillbaka i backspegeln och framförallt leva livet medan de arbetar mot sitt mål.

För två år sedan coachade jag Annelie på radio P4 mot att klara Vårruset utan att ha löptränat på flera år. Hon gjorde det på 26 minuter!

 

Vad har du för mål?

Sedan jag kom från Kenya har jag kört ungefär två pass i veckan som inneburit fart. Dessa har jag valt att göra på bandet för att vi har haft  så kallt i Norrbotten.  Med kallt menar jag minus 20 till 25 och då är det inte optimalt att springa utomhus så länge.  När jag springer på löpband ställer jag oftast in bandet så att lutningen är 0,5 till 1. Jag värmer upp antingen på cykel eller genom att lika farten långsamt. Jag startar oftast på ca 5.30 och efter 3 km är det dags att köra.  Två pass som jag gjort är att jag sprungit i min önskade marafart ( då menar jag lite snabbare än idag för att jag vill ju bli snabbare)  och jag gör detta  i 10 km . Jag har även kört 4 min x 10  i ca 3.30 till 3.45 fart  viket är min ungefärliga milfart idag (iofs har jag knappt tävlat på milen så j har inte så mkt att jämföra med) och  sedan har jag kört något pass med kortare intervaller då jag sprungit på mer i ca 90 sekunder och joggat lätt i ca 30 sekunder. I de flesta av mina pass har jag haft en god känsla när mitt syftet varit att köra fart och denna träning i kombination med långsamma pass utomhus med vinden mot min kund har gett avkoppling och rekreation.

Nu önskar jag er en trevlig kväll och fortsatt vecka. Vi hörs snart. Har ni några tips på vad ni vill äsa om på blogen så tveka inte att maila mig!

/Johanna

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s