Långpass, veckans bästa!

Syftet med ett långpass är att bygga upp kroppens uthållighet och att orka vara ute länge, gärna så länge som man beräknar vara ute på tex en mara. Allt beror så klart på vilka mål du har och vilken vana du har av löpning. Är du en löpare som springer maran på över 4 h så går det inte att köra så långa pass eftersom det skulle slita för mycket på kroppen och det som händer då är att det tar för lång tid för dig att återhämta dig så att resten av veckan blir lidande.

Filmklippet är från i dag då jag hade 3 h löpning på schemat. Det blev ett bra pass från början till slut med sällskap av Niklas som är stark och han hängde nästan med i min takt hela passet. Som ni ser var det mulet idag och blåste lite grann där ute.

Totalt hann jag 35 plus km och jag har inga krav att jag måste springa någon speciell distans utan bara vara ute min tid.

Stenen var nästan lika hög som jag!

Syftet med långpasset är att vänja leder, ligament och muskler av att vara ute länge – för att göra det behöver du inte springa fort. Springer du istället för tufft på långpasset så är risken att det sliter hårt på kroppen och enbart bryter ned kroppen Dessutom är det otroligt härligt med långa pass som för mig varierar mellan 2,5 h och 3,5 h. För mig idag ligger km farten på mellan 5 och 5.15 beroende på vart jag springer. I vår har jag kört en del på skoterspår vilket varit bra för mig och jag märker att jag blivit stark av det. Nu när asfalten tinat fram går det lite fortare men samtidigt måste man ha i beräkning att asfalt är hårt och att det kan vara bra att inte träna på asfalt varje gång man springer i synnerhet om man springer flera mil i veckan. Här i Norrbotten är det svårt att hitta barmark före april så vi får använda löpband som komplement, eller att springa på snö. Jag tror inte det är optimalt att löpa på snö heller alltid och det tror verkligen inte min coach heller men jag märker att kroppen svarar på träningen just nu och det känns roligt. Så snart det tinar upp i skogen ska jag löpa på stigar för det gillar jag mycket!

Med Hoka one one, på fötterna blir löpningen roligare.

Många elitlöpare och även vanliga motionärer springer sina långa pass nära marafart, dvs den fart de håller på ett maraton som kan vara men det gör inte jag. Att springa ett långpass i 4.10 fart skulle innebära att jag skulle riskera att vara väldigt sliten efter och att kanske tömma all min glädje och motivation på träning och det vill jag ju inte. Inte du heller hoppas jag?

Jag kör hellre mina långpass som rekreation också och för att reflektera den veckan som gått. När jag kan tänka och låta tankarna fara iväg då vet jag att det är rätt fart, vilket jag inte kan om jag ligger i 4.10 fart eller snabbare på ett långpass. Mitt mål i vår är heller inte att köra maror sp jag behöver inte skynda fram något även om jag tycker att den känslan jag har nu på mina långa pass påminner lite om hur det kändes för något år sedan innan min fallolycka då jag skadade min axel och inte kunnat pendla med armarna normalt.

Dagens sällskap Niklas Grip.

Det perfekta långpasset för mig är när jag kan springa i en fart som känns bra och lagom då jag kan prata under tiden men ändå inte känna mig sliten efter eller dagarna efter.

Under ett långpass har en del med sig vatten och energi medan en del väljer att inte ha det. Jag hade min lilla Hokarygga idag där jag hade med en vattenflaska med Resorb i. Eftersom det är påsk så tog jag mig någon öl igårkväll vilket kändes idag då jag var lite mer törstig än vanligt. Om man vill dricka eller inte är en smaksak men det kan iaf vara bra att veta hur kroppen fixar att dricka och inta energi om du tränar till maraton eftersom du kommer att behöva äta och dricka under loppet. Alkohol är väl inget att rekommendera i stora mängder, men vad tusan man måste leva också och en öl eller två skadar aldrig. Det är ju bra energi också =)

Efter passet brukar jag se till att få i mig något direkt jag kommer hem tex en banan som innehåller kolhydrater då kroppen är tom på energi efter att ha sprungit i 3 h. Det är också så att om du inte äter är risken större att kroppen inte får en optimal återhämtning och det vore synd att laka ur kroppen. En stark kropp är så mycket roligare att samarbeta med än en kropp som är svag och energilös. Kom i håg att vi tränar inte långdistans för att gå ner i vikt utan för att vi älskar att springa och om vi älskar att springa skall vi också älska att äta =)

När jag stretchat och duschat brukar jag äta en måltid med både fett, kolhydrater och protein. Idag blev det stekt ägg, blodbröd och skinka med smoothie och havregryn. I kväll vankas det en god påskmiddag och nu ska jag bara vila och njuta av att vara ledig.

Glad påsk från mig.

Glöm inte att följa mig på facebook och Instagram.

ADIOS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s