Långpasset och känslan du ska vara i för att inte slita ut dig.

 

Helgen är långpass för mig . Minst 2 h men oftast upp till 3,5. Ett långpass är vad kroppen vill att jag ska köra i fart och längden på passet anpassas till mina mål . Inte snabbare än att jag kan vara avslappnad . Inte snabbare än att jag kan tänka och lyssna på mina poddar samtidigt som jag knn se och höra Niklas prata och svara honom. Jag vill och ska vara närvarande men ändå i min bubbla för jag vill slappna av och bli om en ny människa. Ett långpass ligger i min tävlingsfart på ultra och just nu känns det avslappnat och bra!

Just nu längtar jag efter semester och kort och gott är det just det som väntar runt hörnet . Ibland känner man att dygnet borde ha mer timmar men just nu är jag tacksam för att alla träningspass är roliga . Jag känner inte att jag hunnit vara så social i veckan som jag önskat men jag vet att mina riktiga vänner förstår. En del av er tränar jag med och 3 h kvalittid är inte helt fel eller hur? Önskar man kunde göra det med alla sina vänner ibland.

Hur det än är så är det just viljan och passionen som driver en att fortsätta.
Efter mitt långpass Idag promenade  jag till gymmet och stretchade och bastade.  I bastun pratade jag med en kvinna som inte kunde springa pga artros . Skador suger, speciellt om de blir långrandiga. 

Jag frågade henne om hon sörjde löpningen. 
Hennes svar var:

-Nej det gör jag inte men jag önskar att jag kunde tycka  om det  lika mycket som du . Jag är glad bara att jag kan röra mig och att kunna träna.

Jag förklarade att löpningen är min terapi .  Min snuttefilt och min medicin . Löpning är vad jag kan.  Löpning är vad jag älskar varje dag. Varje vecka. Varje år.

 

En dag när solen sken och vinden blåste lätt i träden blev jag förälskad i löpningen.


Jag blir glad av att springa även om det så klart är jobbigt emellanåt.  I veckan tex har jag 11 träningspass varav 3 tuffare . Jag behöver planera för att få dem gjorda och vissa dagar händer det saker i mitt arbete som lärare som bidrar till att jag känner mig dränerad  när jag kommer hem och ska snöra på mig skorna men jag gör det efter de förutsättningar jag har för dagen .
       Står det 3×5 km så kör jag det men efter hur kroppen känner just då. Alla dagar är det inte en blåslampa  bakom rumpan men för mig är det inte super viktigt heller att hålla 4 fart utan mitt mål är att orka springa många timmar i en fart som är lite långsammare än så men ändå snabbare än vad många klarar av.

Jag är vad man kallar ultralöpare idag eller jag är på väg att bli det iaf . Att springa ultra är att springa distanser längre än maraton.  Det finns de som.springer i ett dygn, tar sovpauser och äter mat mellan start och mål men jag vill kunna ta mig från punkt A till B så fort som möjligt på distanser upp till 10 mil. Därför behöver jag behärska att springa i långpass- fart utan att känna mig sliten.

När jag märker att jag vill springa fortare på träningen ser jag det som positivt men samtidigt ser jag också varningsklockor tändas . Att springa för fort kan sluta onödigt mycket och därför sade jag idag till Niklas att han fick ta täten då jag kände att jag låg i för hög fart än vad som behövdes .

Niklas lade sig i en fart på mellan 4.55 och 5 och där låg han hela passet . Så skönt att få vila ögonen på hans fötter och njuta av en varierande vårdag i dryga 2 h och 10 min och 26 km.

Tillsammans med min stöttepelare Kent Sjölund och min coach BG har jag satt tävlingskalendern och mitt fokus är att vara i mitt livs form i Augusti. Så bra det kan bli på ultra .  Då ska jag springa fort på 90 km och mitt mål är att klå min tid från i fjol . Vägen mot målet består  av några lopp på distanser mellan 21 till 50 km  och jag har många roliga lopp framför mig som jag ser fram emot. Men först väntar som sagt löpning i varmare land med förhoppningsvis möjligheten att springa i korta shorts och låta den vårvita huden bli lite gyllenbrun.

Jag avslutar med att dela med mig av ett filmklipp som Niklas tog idag när vi var ute på vår runda. Idag är det  Project Carbon X när det skall sättas världsrekord  på 100 km med Hokaskor.   Just därför vill jag ära Hoka one one,  det bästa skomärket som finns för mig just nu!

Låt aldrig någon trycka ner dig. Låt ingen tro att du inte kan. Låt dina tankar om en bättre värld, ett bättre och starkare JAG,  bli drivkraften i de pass du gör för efter varje mil så kommer världen att le mot dig lite mer och du kommer le mot världen.

 

 

Tjing.

 

 

2 reaktioner på ”Långpasset och känslan du ska vara i för att inte slita ut dig.

  1. Hej,
    kul att du skriver lite mer igen, alltid inspirerande. Om det nu blir flytt söderut hade det varit kul för oss i Solvikingarna om du tränade med oss och föreläste lite och så 🙂 men du trivs ju bra däruppe har jag förstått. Lycka till med träningen och kommande utmaningar!

    • Vad kul att höra
      Jo jag har tagit upp bloggen igen så kommer skriva allt vad jag hinner . Kommer jag neråt åka jag definitivt söka mig till er i Solvikingarna . Lycka till med din träning och tävlingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s