När sommar blir till höst…..

Det är en regnig augustidag den 25e i månaden som snart är slut. Sommaren har gått fort men det har varit en fantastisk sommar på alla sätt och vis.

Idag är det förresten också löningsdag för oss som jobbar . Jag har som vanligt startat dagen med lite träning. Det blev i morse 6 km på löpbandet följt av 20 min på Crosstrainern. Syftet var här att springa men att avsluta med lite kortare etapper med högre puls på Crosstrainer där jag varvade med olika längd och motstånd.

Tyvärr glömde jag min pulsklocka hemma så jag kunde inte se min puls medan jag tränade .

Som jag skrev i mitt förra inlägg har jag börjat variera min träning mer. Det beror till viss del på grund av de problem jag haft med ischiaskänningar som medfört att löpningen inte varit rolig då jag inte kunnat få ut steget i löpningen, men också på att när jag väl kommit igång med olika träning så märker jag att jag mår bra av det och att det är roligt att göra olika saker. Jag känner att jag blir starkare på så vis att när jag har perioder tidigare av mestadels löpning har jag förlorat mer av min muskeltonus och det är inget jag vill egentligen.

Jag vill sträva efter att vara stark och samtidigt ha en bra grundkondition som gör att jag mår bra och håller mig skadefri. Jag avslutade även idag min träning med 10x 3 på Chinsmaskinen. Jag skojar inte om jag säger att chins måste vara en av de bästa styrkeövningar som finns för den tar verkligen både armar och rygg.

Jag älskar känslan av att dra mig själv uppåt även om jag ännu inte kör enbart med egen kroppsvikt. När jag tränar konditon försöker jag tänka på att variera mina pass så jag får in olika nivåer av pass som är allt från de lugna passen som förbränner och ger återhämtning, men jag försöker variera både korta och långa intervaller samt de pass som ger en snittpuls på runt 125 till 135 för mig och kallas för distansträning där man anstränger sig men på en nivå där man fortfarande känner att det känns bekvämt under en längre tid.

Du kan träna upp din kropp att orka ligga i en ansträngande nivå längre och ett sätt att göra detta är genom intervaller. Till exempel kan du variera dina intervaller på spinningcykeln mellan långa och korta. Detta kommer leda till att du till slut klarar att ligga på riktigt långa intervaller med högre ansträngning. Ju mer du gör det desto bättre blir det men viktigt är att lägga in vila mellan så inte alla dina pass blir hårda för det fungerar istället nedbrytande för kroppen och kräver längre återhämtning.

Efter intervaller på Spinningcykeln. Här körde jag 5 minuter x 2 följt av 4 min x 2 och sedan neråt mot 1 minut. Med mina nya cykelskor är det bättre tryck dessutom.

Varför jag gillar pulsträning är för att jag vet att jag har en tendens att lägga mig väl bekvämt på träningar och genom att jag vet detta kan jag pusha mig mer. Min Garmin visar mig dessutom hur jag ligger och ger mig ett humm om det var ett pass som var bra eller mindre bra. Dock vill jag trycka på att inga träningar är dåliga träningar utan att all träning är bra så länge den blir av.

Rullskidor från sommar. Har åkt cirka två ggr i veckan 12 till 22 km och då oftast legat rätt lågt i puls men jag och Andreas köpte nya hjul till våra rullskidor för att det ska gå trögare att åka.
En cykeldag i sommar och jag tycker verkligen så mycket om att vara ute länge på vägarna och cykla även om man inte blir riktigt trött av det på samma sätt som när du är ute och springer länge. men jag är övertygad om att cykling kommer vara ett slående inslag i min träningsvardag också .

I tisdags fick vi tillträde till vårt nya hus så vi har börjat flytta över lite lådor och Andreas har börjat med tapetseringen av hall och fondväggar. Jag fullkomligt älskar vårt nya hus.

Det är precis som jag drömt om att ett hem ska vara. Ljus och fräsch och lagom stort. Vi kommer också att inreda vinden där det kommer bli ett hemmagym, bastu och relax samt två sovrum. Det kommer vara några veckor av saker att göra i kombination med våra heltidsjobb och barnveckor men träningen hjälper mig att vara alert så jag orkar med allt annat. Självklart ska ni få se resultatet av hemmet när allt är i ordning.

Många lådor men bra att vi kan ta det piano då det är först i september vi flyttar på riktigt.

Min plan inför hösten är att klara av att springa ett ultra och att genomföra ett maraton men denna gång , kanske för första gången någonsin i min långpassfart. Vi siktar på runt 3 timmar och 30 minuter vilket är en snittfart på 5 min per km. Eftersom att Andreas aldrig sprungit maraton så har vi inga tidsmål så och vi vill bara göra det tillsammans och njuta av stämningen och att det blir ett lopp.

Jag har inte tävlat på över 2 år. Sista loppet på riktigt var Donana Ultratrail i Spanien

Donana Ultratrail. Ett minne för livet som jag så klart drömmer om att göra igen.

Jag vann och sprang riktigt bra. Oftast har det gått som bäst för mig när jag inte haft några förväntningar på något. Så var det då och i inledningen av mina år som löpare när jag sprang och inte visste att jag kunde. Ju bättre det gick, desto mer press från mig själv främst men även nackdelar av idrott, även från andra. I synnerhet dem som inte förstår att det är skillnad mellan att springa långt och kort. Jag hade inte tävlat mycket den säsongen men så kom det loppet som en blixt från klarblå himmel och gav mig mersmak om att fortsätta satsa på ultralöpning. Tyvärr kom pandemin mellan under 2020 och i år skulle jag sprungit Ultravasan 90 km , jag var en av förhandsfavoriterna och formen är bra, men jag valde att avstå på grund av olika anledningar. Jag tror helt enkelt att man någon gång får komma till ett vägval där man får bestämma sig om man vill träna för att må bra eller för att bli bäst.

Vår underbara tränings och förlovningshelg i Björkliden i sommar. Det är lycka och livskvalitet.

Jag känner mig fortfarande bäst för mig själv och det är den känslan som driver mig framåt. Jag vet att jag kan springa långt och jag kommer att göra det igen men jag lägger inte ner lika mycket tid på löpningen längre utan jag tränar mer av det andra och har ett bredare utbud på mitt smörgåsbord. Jag behöver inte gå upp klockan 5 på morgonen och riva av 20 km innan frukost längre och dessutom mår inte min kropp bra av att träna på tom mage. Jag vet att det finns många filosofier som säger att man ska göra det för att lyckas inom långdistans och vänja kroppen att stå sig på reserverna men jag har provat detta och sett att det inte passar mig för jag får inte i mig tillräckligt med energi vilket straffar sig. Jag vill verkligen inte heller gå ner i vikt utan jag behöver en stabil frukost för att ha energi numera. Dessutom är det den bästa stunden på dagen att få äta frukost med Andreas som är vår morgonrutin oavsett veckodag.

Om jag vill springa lopp igen? Ja men absolut, Ultravasan 90 står på agendan liksom loppet i Spanien också gör men jag har ändrat mitt sätt att tänka och jag vill äventyra med löpningen nu. Jag tränar lite löpning jämfört med innan och jag trivs bra med det för jag känner mig trygg i att jag ändå håller mig stark och vältränad. Dock ser livet annorlunda ut med två barn varannan vecka och träning är inte alltid lika hög prioritet som den varit innan. Nu har dock jag och Andreas införskaffat en löpar, cykel och skidvagn för att vi ska kunna komma iväg på långpass även de veckor vi har barnen . Vi hoppas att den iden ska hålla och jag tackar jenny Notfjäll för tipset. Det blev en Thule Chariot.

Nu är det dags att sätta punkt för nu.

/Adios

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s